StoryEditorOCM
DubrovnikRupa je sve veća

Ne idite preblizu da se ne uruši: Valovi su učinili svoje, doznajemo kad će sanacija ‘kratera‘ u parku u Pilama

Piše Kristina Filičić
16. rujna 2024. - 21:26

Sa svakim nevremenom rupa koja se otvorila u parku u Pilama točnije na predjelu gdje su smješteni kajakaši, a ima tome već i suviše vremena, sve je veća i dublja. Iako je ograđena, osim što nije reprezentativna, potencijalno je opasna za prolaznike kojih tamo ne manjka. 

‘Nemojte preblizu, može se urušit‘ upozorio nas je Dubrovčanin kada smo se približili fotografirati ‘krater‘.

- Dobro je da još niko nije strado, upo unutra! A koliko će se rupa tek povećat kad ponovo padne kiša - zapitao se naglas. 

image
Kf/

Materijal, potpomognut ili snagom valova ili količinom kiše, jednostavno klizni ispod oštećenog zida na plažu pa u more. Oštećene su i stepenice kojima se prije prilazilo plaži. Doslovno su prepolovljene, jedna polovica se drži oštećenog zida, a ona druga odlomljena ‘leži‘ na plaži.

Na problem potkopanog zida u parku gdje se igraju djeca ukazivao je na društvenim mrežama jedan sugrađanin još u prosincu 2022. godine. Tada je bila riječ o omanjoj rupi za razliku od današnje razine oštećenja. Pitali smo gradsku upravu što se poduzelo po pitanju rješenja ovog problema te kada će sanacija?

image
Kf/

- Na predjelu Pila spomenuti skalini i zid obuhvaćeni su projektom uređenja Parka Pile, koji je sufinanciran iz ITU mehanizma. Projektom je predviđena rekonstrukcija kompletnog zida i izvedba novog stubišta. Otvaranje ponuda za radove očekuje se 20. rujna 2024. Nakon isteka propisanih zakonskih rokova i ukoliko ne bude izjavljenih žalbi, možemo očekivati uvođenje izvođača u posao krajem listopada ili početkom studenog – kažu iz gradske uprave pa pojašnjavaju kako je ‘do oštećenja došlo zbog vremenskih neprilika i to najviše djelovanjem mora, uslijed velikih valova koji odnose materijal u more‘. Naglašavaju još kako je u međuvremenu Grad putem nadležnog upravnog odjela to područje ogradio te je osiguran privremeni prilaz plaži. 

Omiljen među roditeljima i mališima, a u jako lošem stanju: Park u Pilama konačno će dočekati bolje dane, evo što se planira!

Podsjetimo, prije gotovo četiri godine krenule su pripreme za nužnu rekonstrukciju Parka Pile ukupne površine tri tisuće četvornih metara, izvođenju radova trebalo se pristupiti 2021. ali do danas ništa se nije značajnije promijenilo u ovom omiljenom parku Dubrovčana, ponajprije stanovnika povijesne jezgre, ali i brojnih turista Grada. Kroz novi projekt park bi se trebao potpuno revitalizirati novim nasadima, formiranjem staza i zona za boravak, rasvjetom i urbanom opremom. Park će dobiti tematsko dječje igralište s toboganima i penjalicama, a u sklopu dječjeg igrališta aktivirat će se i prostor ispod mosta kako bi bio u funkciji raznih izložbi i radionica. Predio parka od mosta prema moru (gdje se nalazi spomenuto oštećenje) zamišljen je kao mirni dio parka, maksimalno ozelenjen sa zonama za boravak.

16. rujan 2024 21:27