StoryEditorOCM
DubrovnikVIDEO: Pogledajte trenutak kad je Lanin leptir napustio čahuru i odletio u slobodu

Našla je gusjenicu na cesti, svaki dan joj brala grančice komorača i nakon mjesec dana dogodilo se čudo!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
27. siječnja 2024. - 17:28

‘Skidam mu ‘kacigu‘ koja je ostala od faze pupe i puštam ga na Rajski cvijet koji ima fini, slatki nektar na koji se uglavnom skupljaju bumbari‘, objavila je Lana Matić uz neobičnu video snimku koja prikazuje leptira, vrste Lastin rep, koji je netom napustio svoju čahuru i odletio u vrt.

image

Leptir Lastin rep napustio je čahuru nakon što ga je Lana Matić othranila kao gusjenicu

Privatni Arhiv/

Lastin rep izuzetno je rijedak i zaštićen leptir koji se smatra jednim od najvećih i najljepših leptira u Europi i Hrvatskoj. 

Da je Lana tog dana nije slučajno pronašla, mala se gusjenica sigurno nikad ne bi pretvorila u prekrasnog leptira. Ni ona nije vjerovala da će uspjeti preživjeti, ali dogodilo se čudo i prekrasni je leptir odletio u slobodu.

image

Leptir Lastin rep napustio je čahuru nakon što ga je Lana Matić othranila kao gusjenicu

Privatni Arhiv/

- Prije Božića sam na cesti našla gusjenicu Lastinog repa... Najela se i naspavala u pupi... Danas se otvorila, u novi svijet i novo iskustvo - objavila je Lana Matić, prirodnjakinja, umjetnica i profesionalna dizajnerica nakita, koja je svakodnevno vodila brigu o gusjenici.  

- Ostala mu je bila kapica od pupe na glavi, kao mali šljem zaštite. Skinula sam mu je s očiju i leptir je krenuo u slobodu. Jako sam radosna zbog njegovog leta! S graste je odletio u vrt - dodala je i poslala nam fotografije i video čudesnog prvog leta do jučer začahurene ljepote.

- Jako sam sretna da je preživio toliko dugo... Držala sam ga u hladnoj sobi cijelo vrijeme da se slučajno ne otvori ranije u grijanom domu. Vrt nam je pun cvijeća, pa ne brinem za njega; nadam se da nije sam - govori Lana i dodaje kako je briga za leptira uključivala svakodnevno branje mladih grana komorača i mijenjanje papira na dnu tegle da sve bude čisto i zdravo. Ni sama nije vjerovala da će uspjeti othraniti gusjenicu, te da će rezultat odbacivanja čahure biti tako prekrasan!

Pogledajte video:

28. travanj 2024 21:13