StoryEditorOCM
DubrovnikPET DESETLJEĆA OD MATURE

Najmanji, ali i najsložniji razred generacije 1972/73: U Gimnaziji se sa svih strana okupili fizičari, sveučilišni profesori, liječnici, znanstvenici, poduzetnici...!

Piše Ahmet Kalajdžić
24. kolovoza 2023. - 19:28
dole: Kate Perušina Vigurić, Ana Zanoni Medo, Ruža Težulat Dunkić, Nikica Vrhovac Pamić i Marina Gavranić Mirošević sredina: Zvonko Ljutić, Davor Ogresta, Pero Mirošević, Davor Ljubimir i Milo Katić gore: Đuro Drobac, Franci Osredkar, Frano Luetić, Miše Galjuf, Mario Essert, Dubravko Kaminski i Mladen Milošević.Ahmet Kalajdžić/

Tko bi rekao da je prošlo pet desetljeća?! Ko da je jučer bilo!- najčešće se danas u auli dubrovačke Gimnazije na Pločama čulo među učenicima bivšeg "matematičkog" 4-d razreda koji su maturirali davne 1973.godine. Bilo ih je tad 25 u tad najmanjem gimnazijskom razredu. Jedan od njih (pripadnik Hrvatske vojske i sudionik Domovinskog rata Bato Jovanović) više nije živ, a nakon proteka vremena samo s dvojicom bivših kolega nisu uspjeli stupiti u kontakt. Većina još uvijek živi od Pelješca do Konavala, a nemali broj u Zagrebu te inozemstvu. Zanimljivo: izdvajali su se i po tome što su imali samo šest učenica, odnosno većinom su bili muškarci, dok je u ostalim odjeljenjima, a tako je i danas, bilo obrnuto. Za razliku od učenika ostalih odjeljenja koji su se okupljali jednom u desetljeću, oni su to činili dodatno svakih pet godina. Iako su živjeli skromno, mnogi su radom i zalaganjem postigli zavidne karijere i ostvarili etablirane karijere: čak osmero je upisalo elektrotehniku, mnogi su postali cijenjeni sveučilišni profesori i uspješni poduzetnici, među njima su fizičari, liječnici, doktori znanosti, a zanimljivo je kako ih desetak još uvijek aktivno rade i ne pomišljaju o mirovini iako im je vrijeme. Od onih koji su "opravdali izostanak" spominju Mariju Đurić Senegović koja čeka deveto unuče i zbog skrbi o unucima te činjenice da djeca šire posao na Austriju nije mogla doći, a zbog obiteljske situacije nije došao ni Miljenko Miloslavić.

image

Već požutjela crnobijela fotografija s maturalne zabave 1973.godine

Razredni Arhiv/

Razrednica je bila Ana Tomljanović kojoj su bili prva generacija i još je živa: s njom su dogovorili video-kontakt zoomom. Trenutačno je na Krku i prisjetili su se tih lijepih dana. Sjetili su se i 17-dnevne ekskurzije vlakom u Rusiju, a vodila ih je profesorica Anka Jelavić. Sjetili su se da su, kao ni jedna generacija, svi se "utrpali" u pet auta te pravac Molunat gdje su ih kolege koje su već položile vozački odvezle na izlet kao proslavu mature.

image

Ana Zanoni Medo

Ahmet Kalajdžić/

-Rano sam se udala i dobila djecu ali su me cijeli život "vukli" obrazovanje i kultura te sam radila i u Muškom đačkom domu, a bila pročelnica u gradskom Odjelu za prosvjetu i kulturu- rekla nam je Ana (Zanoni) Medo, dok je Nikica (Pamić) Vrhovac je skoro cijeli život radila u RIZ odašiljačima:

image

Nikica Pamić Vrhovac

Ahmet Kalajdžić/

-Sad sam u debeloj mirovini, a RIZ je bio pojam u svijetu a na kraju je, žalosno, završila u stečaju, a odašiljače više nitko ne radi. Naša je generacija bila vrlo ambiciozna- ističe gospođa Nikica, a jedini liječnik u razredu Ruža Težulat rezimira:- U sjećanju često kontaktiram sa svim kolegama, ali izravno baš i ne. Mnogi su vani, a kad se susretnemo o svemu popričamo. Mislim da su mnogi mnogo postigli, pomagali se i družilo, što nas ispunjava zadovoljstvom.

image

Ruža Težulat Dunkić

Ahmet Kalajdžić/

Profesor Davor Ljubimir smatra da su mnoge školske kolege postale uspješne:

image

Davor Ljubimir

Ahmet Kalajdžić/

- Predavao sam u srednjim školama, Američkom koleđu i na sveučilištu te, premdasam uvijek kontaktirao s najboljom populacijom Dubrovčana, uživao radeći s njima, ali držim da su ranije bila vremena kad su generacije bile mnogo ambicioznije. No, druge su životne okolnosti jer smo živjeli u smirenijim vremenima a sad je nepredvidljivost puno veća..

image

Zvonko Ljutić

Ahmet Kalajdžić/

Poduzetnik Zvonko Ljutić ima više firmi širom svijeta a stalno živi u Švicarskoj:- Mislim da sam uspio i više nego sam htio, ali sam, priznajem imao i sreću u životu, živio u više država i na kraju došao u Švicarsku. Eto, "potrefilo" mi se u pravo vrijeme. Htio bih da je i u mome Dubrovniku kao što je u Švicarskoj a tamo im kažem da su oni bili barbari dok smo mi bili najuređenija zemlja na svijetu. Danas je to Švicarska. Mi smo bili ambiciozni i stoga smo uspješni, ali održavam kontakte s domaćim stručnjacima i znam da širom Hrvatske imamo mladih, kvalitetnih ljudi.

image

Supružnici Petar i Marija Mirošević "prohodali" su i zajedno su od trećeg razreda

Ahmet Kalajdžić/

Bivši učenici koji su "prohodali" 1972. i maturirali te kratko nakon mature se vjenčali su Petar Mirošević i Marija (Gavranić) Mirošević. Kažu da većinu kolega susreću po gradu:- Radujemo se što su došli neki školski prijatelji koju ovdje ne žive. Ponovno smo se susreli i prisjetili davnih i lijepih dana, ali nismo pravili računali minule godine...da nas ne uhvati jeza!

image

Katica Perušina Vigurić

Ahmet Kalajdžić/

Katica Perušina Vigurić je kao ekonomist zbog posla otišla u Kutinu, a potom u Zagreb gdje je radila samo u Ini i tu dočekala mirovinu:- Voljela bih da sam radila u svom gradu, ali sam se prilagodila i pronašla pozitivne elemente koje život nudi. Mislim da tako treba: prilagodimo se, idemo dalje a za prolivenim se mlijekom ne plače!

image

Nikica Pamić i Dubravko Kaminski

Ahmet Kalajdžić/

-Želio sam postati pomorac, ali iako nisam nastavio obiteljsku tradiciju, cijeli sam život radio u pomorskoj kompaniji, našoj "Atlantskoj plovidbi". Umirovljenik sam već pet godina i mogu reći da uživam!- ekonomist Dubravko Kaminski, dok je njegov školski kolega Frano Luetić radni vijek proveo u zračnom prometu:- Prije petnaest dana okupili su se svi razredi iz generacije 1973. ali se posebno radujem da se na okupu našao tadašnji najmanji razred. Bili smo iznimno nadaren razred i mislim da smo jako mnogo doprinijeli našem društvu. Što reći nego da se nadam kako ćemo se iznova naći na okupu za 55. obljetnicu mature!

image

Frano Luetić i Katica Vigurić

Ahmet Kalajdžić/

Nakon svega smo doznali kako se Đuro Drobac, koji još radi Institutu za fiziku, istinski "uželio našeg malog razreda", a slično su rekli i svi ostali.

image

Drobac, Ljutić i Ljubimir na skalinima voljene Gimnazije

Ahmet Kalajdžić/
image

Najmanji razred generacije maturanata 1973. na gimnazijskim skalinima

Razredni Arhiv/
image

Ana, Nikica i Ruža su polovica ženskog dijela razreda

Ahmet Kalajdžić/
image

Ponovno na okupu, kao i prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Ponovno na okupu, kao i prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Ponovno na okupu, kao i prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Ponovno na okupu, kao i prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Zvonko Ljutić i Đuro Drobac

Ahmet Kalajdžić/
image

Ponovno na okupu, kao i prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Ponovno na okupu, kao i prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Milo Katić i Marina Mirošević

Ahmet Kalajdžić/
image

Drobac i Ljutić zaželjeli su se fotografirati na istom mjestu kao prije 50 godina

Ahmet Kalajdžić/
image

Zgrada dubrovačke Gimnazije: kad bi zidovi pričali...

Ahmet Kalajdžić/
image

Mladen Milošević

Ahmet Kalajdžić/
29. travanj 2024 17:52