StoryEditorOCM
DubrovnikBespovratno za ozelenjivanje

Na Vojnoviću drvored, u Ulici uz Posat zeleni tunel, na vidikovcu sklonište od toplinskih valova...

Piše G. B.
31. svibnja 2024. - 14:37

Gradu Dubrovniku danas su dodijeljeni ugovori za sufinanciranje dva projekta ozelenjivanja na užem području grada. U Zagrebu ih je preuzeo pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić, a dodijelili su ih potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Projekti su prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

image

Dodjela bespovratnih sredstava za ozelenjavanje

Grad Dubrovnik/

Riječ je o projektu ozelenjivanja Ulice Iva Vojnovića drvorednom sadnjom uz rub ulice. Ovim projektom povezat će se Ulica Kralja Tomislava, u kojoj je već predviđena sadnja novog i Ulica Iva Vojnovića, oplemenjena drvoredom s novoplaniranim obuhvatom sadnje stabala. Planirano je posaditi oko 60 stabala i tako dodatno nadograditi zelenu infrastrukturu Grada. Procijenjena vrijednost projekta je 343.125 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 274.500 eura, što je 80 posto ukupnog iznosa.

Drugi je zeleni pojas oko Grada, gdje se planira ozelenjivanje drvorednom sadnjom uz postojeću skalinadu Ulicom uz Posat te vraćanje nestalog drvoreda i zelenog tunela. Projektom se predviđa uređenje i ozelenjivanje vidikovca unutar obuhvata na način da se poploča kamenom i postavi pilo s pitkom vodom kako bi se stvorio prostor za sklonište posjetitelja od toplinskih valova. Procijenjena vrijednost projekta je 348.125 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 278.500 eura, odnosno 80 posto ukupnog iznosa.

Nastavak je ovo projektnih ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Uz nedavno predstavljene projekte sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već je uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama.

18. lipanj 2024 03:45