StoryEditorOCM
DubrovnikStrpljena spašena?

Na ultrazvuk dojke u Dubrovniku se čeka najmanje godinu dana: ‘Propušteni termini samo su dio problema pred kojim odgovorni zatvaraju oči...‘

Piše Lorita Vierda Foto: CROPIX
29. listopada 2023. - 05:57

Mjesec je borbe protiv raka dojke, ali moglo bi ga se nazvati i mjesec borbe za termin specijalističkih pregleda dojki. Na ultrazvuk dojke u prosjeku se u Općoj bolnici Dubrovnik čeka godinu dana. Istovremeno, na našem je području prilično visoka brojka žena oboljelih od karcinoma dojke, što za Ministarstvo zdravstva očigledno nije dovoljno velik javnozdravstveni problem.

image

U dubrovačkom Domu zdravlja nema liječnika koji bi radili

UZV pregled i tako rasteretili OB Dubrovnik

Niksa Stipanicev/Cropix

Naime, Ministarstvo je ‘postavilo’ novi način naručivanja pacijenata na ultrazvuk dojke – osim centralnog naručivanja telefonski i mailom, tu uslugu možete zatražiti od svog liječnika obiteljske medicine koji ima pristup sustavu i može za vas zatražiti termin. No često ga ne može dobiti, požalile su se Dubrovkinje, koje na pregled čekaju i dulje od godine dana, a ako imaju viška novaca, naručuju se u privatnim ustanovama i plaćaju pregled.

Na centralnom naručivanju ih odbijaju i šalju na obiteljske liječnike, koji pak pokušaju ali nemaju dovoljno termina, pa se sve skupa produljuje. Voditelj centralnog naručivanja OB Dubrovnik Zdravko Cvitanović DUTV-u je objasnio proceduru i sustav i istaknuo probleme. I ne, nije samo do nedostatka liječnika i termina.

-Nakon pregleda liječnika plastične kirurgije za dojku može se naručiti na našem šalteru, mailom ili preko liječnika obiteljske medicine. Svi oni na području županije imaju mogućnost naručivanja, ali dnevno u Općoj bolnici imamo 12 termina za ultrazvuk, od čega 70 posto pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ostatak pripada bolnici na naručivanju.”

image

Nitko nije pošteđen rizika

Antonio Balic/Cropix

Na takvu pretragu, znaju to dobro pacijentice iz Dubrovnika, čeka se i više od godinu dana, a Cvitanović dodaje kako su iznimke onkološke dijagnostike koje se rade na tjednoj bazi, i to zahvaljujući dolascima gostujućih liječnika. Termini za naručivanje pregleda otvaraju se dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom, a osim nedostatka termina problem je, dodao je Cvitanović, i u neodgovornim pacijentima koji ne dolaze na zakazani termin i tako oduzimaju termin drugima.

-U kolovozu je bilo 14 neopravdanih nedolazaka, u rujnu su te brojke još poraznije, 23 termina su propala zbog neodgovornih pacijentica koje nisu našle mogućnost reći – ne mogu doći, bilo nazvati telefonom ili poslati mail kojim termin otkazuju.”

No činjenica je da imamo četiri Doma zdravlja u županiji, a da se u dubrovačkom Domu zdravlja, iako je opremljen ultrazvučnim aparatom, takav dijagnostički pregled ne može obaviti jer nema educiranih liječnika. Samo dva liječnika, dodaje Cvitanović, mogla bi znatno rasteretiti navalu na OB Dubrovnik gdje bi se čekanje na dijagnostički ultrazvuk dojke moglo skratiti na manje od 200 dana. I taj je podatak prilično porazan, da nam 200 dana izgleda kao ubrzanje, no bolje išta nego ništa. A kako sad stvari stoje, ovdje će se ipak na preglede čekati puno, puno dulje.

image

Najdulje se u OBD čeka za ultrazvučni pregled dojki

Shutterstock

Odgovornost postoji, a ona je na Ministarstvu zdravstva i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pitali smo ih koji je plan, imaju li ga, kako namjeravaju pomoći riješiti nezavidnu situaciju, hoće li dodatno educirati postojeće liječnike, dogovoriti dolaske već educiranih i kad, s obzirom na problem koji je trebalo riješiti jučer. Do zaključenja ovog broja Dubrovačkog vjesnika ni od ministarstva ni od županije koja treba urgirati prema ministarstvu nismo dobili odgovore. Kad ih dobijemo, objavit ćemo ih.

Svaki četvrti dan jedan slučaj

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. godinu govori da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo 93 novootkrivena slučaja raka dojke odnosno svaki četvrti dan jedan rak dojke kod žena (90 ih je bilo u 2019.).

Rak dojke i dalje je vodeće sijelo raka kod žena s udjelom od 26 posto u RH i 32 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ukupnom broju od svih sijela raka kod žena.

U razdoblju 2001. - 2020. godine najveći broj novih slučajeva raka dojke, tj. njih 48 posto otkriveno je kod žena u dobi 50 do 69 godina, kada i jest najveća pojavnost ovog raka, tablica 1. 29,6 posto otkriveno je u dobi od 70 godina i više, 16,9 posto u dobi 40-49 g. i 5,5 posto od 20 do 39 godina.

Prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji umrlo je 17 žena od raka dojke. Najveći udio umrlih je u dobi 70 godina i više, 58,8 posto.

03. svibanj 2024 17:49