StoryEditorOCM
DubrovnikSTAMBENO ZBRINJAVANJE MLADIH DUBROVČANA

Na natječaj se javilo njih 166, evo kakve im stanove Grad nudi i po kojoj cijeni

Piše Silvia Rudinović
26. ožujka 2022. - 07:44

Na javni poziv za prikupljanje zahtjeva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji zasad je stiglo 166 omotnica koje se odnose na prijave i dopune dokumentacije. Iz gradske uprave kažu kako će točan broj prijava utvrditi Povjerenstvo za administrativnu provjeru te da treba pričekati još nekoliko dana zahtjeve upućene poštom do zadnjeg dana roka natječaja, što je bilo 22. ožujka.

20 kuna za kvadrat

Grad Dubrovnik objavio je javni poziv mladima za davanje u najam 43 nova stana s pripadajućim garažnim ili parkirališnim mjestima u Mokošici. Visina mjesečne slobodno ugovorene najamnine za je 20 kuna po četvornom metru, za garažno mjesto 15 kuna po četvornom metru, dok se vanjsko parkirališno mjesto plaća četiri kune za kvadrat.

Ponuđeno je 11 jednosobnih, 18 jednoipolsobnih i dvosobnih te 14 dvoipolsobnih i trosobnih stanova.

image

Na natječaj javilo se 166 zainteresiran za gradske stanove

Božo Radić/cropix

- U ovom trenutku ne možemo točno procijeniti koliko će trajati cijeli proces s obzirom na opsežnost dokumentacije koju će trebati detaljno pregledati, no nadamo se ne dulje od mjesec dana. Ali, građani će svakako biti upoznati sa svim koracima i moći pratiti cijeli proces. Ići će se s javnim otvaranjem omotnica, a sva natječajna dokumentacija bit će javno objavljena na mrežnoj stranici Grada Dubrovnika kako bi postupak bio potpuno transparentan i kako bi svi mogli vidjeti što je tko predao i je li sve ispravno. Prijave prvo idu na povjerenstvo koje će ih otvarati i obaviti administrativnu provjeru, a zatim one potpune idu na drugo povjerenstvo koje će ih bodovati, nakon čega se utvrđuje lista prvenstva. U konačnici će odluka, odnosno rang lista onih koji će ostvariti pravo na stanove, biti također javno predstavljena, svi će moći vidjeti koliko je tko imao bodova i kako ih je ostvario. To će dati potpuno transparentan uvid u tijek i rezultate cijelog postupka – kažu iz Grada Dubrovnika.

image

Na natječaj javilo se 166 zainteresiran za gradske stanove

Božo Radić/cropix

Otvorena je posebna adresa elektroničke pošte na temu natječaja na koju su pristizali upiti za pojašnjenjima odredaba javnog poziva, ali ne i prigovori, kažu u gradskoj upravi. Odluka o stanovima prošla je prethodno dva javna savjetovanja kada su svi imali priliku iskazati svoje primjedbe i u kojima je sudjelovao veliki broj građana. Tada se veći dio primjedaba odnosio na traženje ugovora o podstanarstvu, ali Grad Dubrovnik je tu zauzeo prethodan stav da takav ugovor mora postojati jer on dokazuje da netko zaista jest podstanar i da nema neku drugu mogućnost za stanovanje, pojašnjavaju.

Prigovori

- Na taj se način željelo izbjeći situacije koje su se događale kod POS I i POS II dodjele stanova gdje su osobe koje su imale u vlasništvu nekretninu dobivale stanove. Iz tog se razloga išlo u ovaj restriktivniji model koji je zasigurno pravedniji. Što se tiče eventualnih prigovora na sam proces koji će uslijediti, na Gradskom vijeću je uz spomenuta dva, imenovano i treće povjerenstvo koje će rješavati prigovore – napominju iz gradonačelnikova ureda.

image

Na natječaj javilo se 166 zainteresiran za gradske stanove

Božo Radić/cropix

Podnositelj zahtjeva ima pravo prigovora Povjerenstvu za rješavanje prigovora u roku osam dana od dana objave prijedloga liste reda prvenstva na internetskim stranicama Grada Dubrovnika i oglasnoj ploči Grada Dubrovnika. Pravo na prigovor odnosi se na utvrđeni redoslijed ili neuvrštavanje na prijedlog liste reda prvenstva. Nakon što to povjerenstvo odradi svoj dio posla, na prijedlog Povjerenstva za provedbu postupka i odlučivanje o najmu stanova gradonačelnik utvrđuje konačnu listu reda prvenstva.

24. lipanj 2024 20:41