StoryEditorOCM
DubrovnikZEČJA KUGA|

Na Lokrum besplatno od subote, ali nitko ne zna koliko je još živih kunića na otoku!

Piše Maja Rilović Koprivec
11. svibnja 2021. - 07:27

Rezervat Lokrum otvorit će se za posjetitelje od 15. svibnja, a Dubrovčani ove godine prvi puta imaju posebnu pogodnost – besplatan prijevoz i posjet Rezervatu kroz cijelu sezonu bez obzira na broj odlazaka. Nije potrebno izrađivati pokaz, dovoljno je samo predočiti dokaz o mjestu prebivališta. Omiljeno kupalište i izletište Dubrovčana trebalo je svoja vrata otvoriti prošle subote, no planirano otvaranje je odgođeno nakon što je utvrđeno kako je dio lokrumskih kunića zaražen hemoragijskom bolesti.

image
Kunići na Lokrumu
Tonci Plazibat/Cropix

Iz Rezervata Lokrum potvrdili su kako je detaljnom analizom koju je proveo Hrvatski veterinarski institut bolest kod kunića potvrđena i o nalazu je obaviješten Državni inspektorat RH te je veterinarski inspektor izvršio nadzor. Odlučeno je provesti dodatni detaljni pregled cijelog otoka kako bi se identificirala prisutnost oboljelih jedinki, priopćili su iz JU Rezervat Lokrum i posebno ističu kako se ova bolest ne može prenijeti na čovjeka niti na druge životinje, ali se i putem neizravnoga kontakta s patogenom, primjerice putem odjeće ili obuće, on može iznijeti s otoka i ugroziti druge kuniće na kopnu. Kako bi se maksimalno umanjio rizik obolijevanja kunića – kućnih ljubimaca ili jedinki u komercijalnom uzgoju, Rezervat Lokrum je donio odluku o odgodi otvaranja do 15. svibnja budući da će se do tada zaraznost i mogućnost kontakta s preostalim biološkim materijalom značajno umanjiti. Sve to je napravljeno kako bi se zaštitili Dubrovčani koji kod kuće imaju kuniće jer je bolest za kuniće visoko prijenosna i smrtonosna – ističu iz Javne ustanove Rezervat Lokrum.

image
Rezevat Lokrum
Grad Dubrovnik

Prema veterinarskim podacima o hemoragijskoj bolesti kunića pri prvoj pojavi virusa u neimunoj populaciji kunića u samo nekoliko dana oboli i do 80% životinja, a smrtnost dosegne gotovo 100 posto. Bolest prođe za 2-3 dana, a kunići koji prežive otporni su prema ponovnoj infekciji. Na bolest je imuna i mladunčad do dva mjeseca. Nalaz koji je potvrdio prisutnost ovog virusa kod lokrumskih kunića Hrvatski veterinarski institut zaprimio je još 24. travnja pa nije izvjesno koliko je jedinki na otoku otad zaraženo i uginulo. Koliko je kunića još živo, nije mogla potvrditi ni  ravnateljica Nikolina Grković, dok se napisala je, ne obavi deteljan pregled otoka.

Pitomi lokrumski kunići godinama su uz paunove bili omiljena atrakcija za sve posjetitelje, mada su zbog njihove brojnosti i intenzivne ispaše stradale brojne biljne vrste u Rezervatu. Naime, kuniće je na otok donijela i pustila u prirodu nepoznata osoba prije desetak godina i oni su se otada toliko razmnožili da su gotovo uništili otočko zelenilo, pa se Rezervat Lokrum ovog proljeća odlučio na lov kunića, ali i paunova i preseljenje na različita mjesta u Hrvatskoj. Izazvalo je to brojne polemike ljubitelja životinja napose na društvenim mrežama no ostala je činjenica kako Rezervat Lokrum mora štititi šumsku vegetaciju zbog čije zaštite je i osnovan, te zaštititi od nestanka ugrožene i rijetke stanišne tipove i vrste kao i vrijedno vrtno nasljeđe na Lokrumu. Zato se još 2016. godine donio Program zaštite divljači "Otok Lokrum" prema kojem se broj jedinki invazivne vrste treba smanjiti.

image
Kunići na Lokrumu
Tonci Plazibat/Cropix

Smanjenje broja kunića i paunova bio je preduvjet za obnovu Botaničkog vrta novim biljnim materijalom jer su životinje unatoč postavljenim zaštitnim ogradama ipak pojele toliko novozasađenog bilja da nije bilo mogućnosti oporavka. U projektu uređenja staza  i biljnoga materijala vrta koje je stajalo oko 4 milijuna kuna, posađeno je podsjetimo, 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica. Kako bi se očuvao posebni rezervat, ishođeno je dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za korištenje isključivo živolovki i mreža kako bi se životinje transportirale iz rezervata neozlijeđene uz zadane uvjete zaštite prirode navedenog Ministarstva, a kojim se onemogućava puštanje ulovljenih jedinki u prirodu.

Plan preseljenja kunića i paunova donesen je na desetogodišnje razdoblje, no sudeći po prisutnosti za kuniće smrtonosnog virusa tzv. kunićke kuge, pitanje je koliko će ih uopće dočekati prve posjetitelje Lokruma.

22. travanj 2024 18:03