StoryEditorOCM
DubrovnikDECENTRALIZACIJA

Ministar Branko Bačić u ime države Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji prepustio 285 nekretnina

Piše Ahmet Kalajdžić
23. veljače 2024. - 14:15

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u pratnji državne tajnice Sanje Bošnjak u palači Ranjina županu dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću i dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću na daljnje raspolaganje uručio predmete državne imovine. Tako je Dubrovačko-neretvanskoj županiji prema novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske dato na daljnje postupanje 60 zahtjeva koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa temeljem zahtjeva svih jedinica lokalne samouprave na dubrovačkom gradskom te području županije. Također, Bačić je Dobroslaviću na postupanje predao 175 predmeta, a Frankoviću 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba sa područja županije, odnosno Grada Dubrovnika.

image

Branko Bacic, Nikola Dobroslavic i Mato Franković nakon potpisa sporazuma o raspolaganju državnom imovinom
 

Bozo Radic /Cropix

-Novim je zakonom omogućena funkcionalna i financijska decentralizacija upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu države. Postavljeni su i limiti te će župan i gradonačelnik odlučivati imovinom vrijednosti do 130 tisuća eura, a županijska Skupština i Gradsko vijeće o imovini vrijednoj do milijun eura. Naše Ministarstvo državne imovine upravljat će imovinom vrijednom milijun do milijun i pol eura, a Vlada RH onom vrijednijom od milijun i pol eura. To je učinjeno zbog decentralizacije državne uprave, a gradonačelnik i župan najbolje najbolje upoznati s tim projektom jer u svakom zahtjevu leži predmet koji podrazumijeva rješavanje ili izgradnju objekta obiteljske kuće ili infrastrukturnog objekta. Oni koji tu žive najbrže će i najažurnije to rješavati- rekao je ministar Bačić i naglasio kako će se tako svrsishodnije upravljati nekretninama koje su poticaj gospodarskom rastu.

image

S pressice na temu raspolaganja državnom imovinom

Bozo Radic /Cropix

Bačić je podsjetio da je po dolasku u ministarstvo našao 43 tisuće neriješenih predmeta, ali se godišnje zaprima više od deset tisuća novih predmeta. Takvom će decentralizacijom o imovini odlučivati 46 upravnih odjela: 20 u županijama i 21 u sjedištima županija te još u pet velikih gradova Hrvatske. Ti uredi imaju daleko više zaposlenih od Ministarstva državne imovine i lakše će odgovoriti na deset tisuća zahtjeva godišnje. On je naglasio da je uvjeren da će čelnici lokalne uprave pažnjom dobrog gospodara upravljati i državnom imovinom. Ažurnije raspolaganje imovinom iziskivat će i dodatno zapošljavanje, što će se financirati na način da neovisno o tome tko odlučuje, 60 posto sredstava ”financijskog kolača” ostati državi, a po 20 posto dodijeliti županijama i jedinicama lokalne samouprave. No, Bačić je najavio i podizanje limita imovine u drugoj fazi decentralizacije jer vrijednosti nekretnina u Dubrovniku i u kontinentalnoj dijelu Hrvatske nije ista jer će dubrovački župan i gradonačelnik posljedično upravljati nešto manjom površinom nego u slavonskim županijama.

image

Župan na pressici o raspolaganju državnom imovinom

Bozo Radic /Cropix

Odgovarajući na pitanja novinara Bačić je naglasio svoj i stav Vlade da sva imovina, pa taklo i stanovi čim prije budu u funkciji. U proteklih godinu dana na području države je uređen 151 devastirani, zapušteni ili provaljeni stan s kojima se nije dobro postupalo:- Imamo i ograničenja jer paralelno s decentralizacijom donosimo Zakon o izvršenju presude Europskog suda za ljudska prava kojim rješavamo problem zaštićenih najmoprimaca. Prema utvrđenim rokovima te stanove morati vratiti vlasnicima kako bi zaštićenim najmoprimcima osigurali zamjenske stanove što je državi naložio i Ustavni sud RH. ”Rezervni fond stanova” ostavit ćemo dok ne saznamo koliko je takvih najmoprimaca u Dubrovniku kako ih ne bi stavili u funkciju- što nam je želja, a sutra došli u situaciju da nemamo stana u Dubrovniku za zaštićene najmoprimce. Da nije toga, isti dan bi država bi prepustila u Gradu Dubrovniku stan u povijesnoj jezgri. Svjestan sam činjenice da jezgru treba oživjeti a ako uzmognemo problem riješiti gradnjom stanova, to ćemo graditi. Registar tih stanova treba završiti do kraja ožujka. Inače, prijete nam velike kazne koje bi morali platiti vlasnicima oduzetih stanova.

image

Gradonačelnik na pressici o raspolaganja državnom imovinom

Bozo Radic /Cropix

Bačić je pojasnio da su prepustili 285 predmeta koji su u zahtjevu, ali im vrijednost još nije procijenjena i to će obaviti grad i županija:- Cijene nekretnina u Hrvatskoj su značajno skočile kao u prvom desetljeću u svakoj državi koja je ušla u EU. Svjesni smo da su našim sugrađanima porasle cijene i stanova stanarine, u ožujku ću predstaviti Nacionalni plan stambene strategije za iduće tri godine. Dubrovnik već ima svoj plan, ali ćemo pozvati i druge lokalne uprave da s nama krenu u rješavanje tog problema kako bi izgradnjom stanova za prodaju ili najam mladim ljudima spustili cijenu stanova kako bi im omogućili kupovinu ili najam. Visokoj cijeni doprinosi i podatak da je svaku treću nekretninu kupili stranci, a 40 posto nekretnina plaćeno je u kešu što je dokaz velike potražnje koja diže cijenu stanova koji su, dijelom prazni ili su ih u periodu niskih kamata na štednju kupile tvrtke koje su tako dizale vrijednost svoje imovine. No, mislim oda se pametnom politikom cijena stanova može smanjiti.

image

Nakon potpisa sporazuma o državnoj imovini

Bozo Radic /Cropix

Na isto pitanje župan Dobroslavić je rekao kako preuzimaju predmete koji nisu riješeni u Ministarstvu i da će se sve zakonito rješavati, dok je gradonačelnik Franković naveo da Grad ima četiri zahtjeva prema državi od kojih je posebno važan zahtjev za zemljište u Komolcu koje se vratilo državi a sad s njim upravlja županija te će se tamo izgraditi vrtić Komolac:

image

S pressice na temu raspolaganja državnom imovinom

Bozo Radic /Cropix

-Za rješenje građevinske dozvole za taj vrtić nužno je riješiti imovinske odnose,a preostale su dvije parcele u državnom vlasništvu i uvjeren sam da ćemo zahtjevom županiji to brzo i kvalitetno riješiti projekt za kojeg su već ishođena EU-sredstva. Na natječaj za dodjelu šest stanova u ”prvom valu” već pristižu prijave, ali je otvoren do početka ožujka. Već radimo procjenu za kupnju dodatne tri velike nekretnine i treba im procijeniti vrijednost da bi ih mogli kupiti, za što ćemo godišnje izdvajati do 2 milijuna eura. Jedna nam je nekretnina ponuđena za 1,1 milijun € ali je Povjerenstvo tek treba procijeniti da bi licitirali prema onima koji su nam je ponudili. Ipak, vjerujem da ćemo ove godine realizirati četiri kupnje značajnog stambenog fonda u povijesnoj jezgri gdje već uređujemo dva stana.

image

Potpisivanje sporazuma o državnoj imovini

Bozo Radic /Cropix
27. travanj 2024 20:18