StoryEditorOCM
DubrovnikPREKRASNO ISKUSTVO

Luke Saltarić i profesorica Ana Lokas prve i jedine iz naše Županije sudjelovale na Novigradskom proljeću, manifestaciji koja potiče iznimno darovite

Piše Lorita Vierda, Ana Lokas
30. travnja 2024. - 09:18
Luke Saltarić i profesorica i razrednica Ana Lokas na Novigradskom proljećuBožo Radić/HANZA MEDIA, privatni album

Učenica sedmog razreda OŠ Marina Getaldića Luke Saltarić i njezina razrednica profesorica Ana Lokas po prvi su put i jedine iz Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovale na manifestaciji Novigradsko proljeće.

Novigradska škola stvaralaštva je sedmodnevni radionički program namijenjen iznimno darovitim i potencijalno darovitim učenicima te hospitantima (profesorima) koji su se svojim radom istaknuli u jezično-umjetničkom području. Školu organizira Ministarstvo znanosti, Agencija za odgoj i obrazovanje i Osnovna škola -Scuola elementare Rivarela, Novigrad. To je državna razina natjecanja, a tema ovogodišnje škole bio je krug.

image

Luke Saltarić i profesorica i razrednica Ana Lokas na Novigradskom proljeću

Božo Radić/HANZA MEDIA, privatni album

Ove godine na 48. Školu stvaralaštva 34. Novigradsko proljeće pozvane su učenica Luke Saltarić i profesorica Ana Lokas iz Osnovne škole Marina Getaldića. To im je bilo prvo sudjelovanje na ovoj razini, a sudjelovale su na različitim radionicama. U školi stvaralaštva sudjelovalo je 40 profesora i otprilike 100 učenika iz cijele države koje je odabralo Državno povjerenstvo. Bilo je ukupno 19 radionica pa je tako profesorica Ana Lokas sudjelovala na scenskoj, a učenica Luke Saltarić na literarnoj radionici. Škola se održavala od 6. travnja do 13. travnja.

image

DV Dubrovnik, 160424. Luke Saltaric s razrednicom profesoricom Anom Lokas. Na fotografiji: Luke Saltaric. Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Poticaj je ključ

- Bila sam sretna kad sam saznala da sam pozvana. Jako mi se svidjela voditeljica literarne radionice Nina Bajsić. Posebno mi se svidio njezin smeđi kožnjak i način na koji vodi radionice. Radionice su se održavale ujutro i popodne, a između smo imali slobodne aktivnosti. Mogli smo se šetati po gradu, igrati tenis, odbojku na pijesku ili se kupati u bazenu. Također mi se svidjelo što su djeca koja su tamo došla stvarno zainteresirana za rad na radionicama i jako su dobra u onome što rade. Bilo mi je odlično i bolje nego što sam očekivala! - puna dojmova ispričala nam je Luke Saltarić.

image

DV Dubrovnik, 160424. Luke Saltaric s razrednicom profesoricom Anom Lokas. Na fotografiji: Luke Saltaric. Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Pripreme za Školu stvaralaštva (za profesore) počele su i prije samog dolaska na smotru. Naime, profesori su bili podijeljeni u grupe te su trebali u suradnji s odabranim kolegama pripremiti predstavljanje odnosno zadatak je bio predstaviti jedno nematerijalno kulturno dobro. U grupi s profesoricom Anom Lokas bile su dvije Istranke – učiteljica razredne nastave Marina Srdoč i knjižničarka Slađana Jukić, Zadranka učiteljica razredne nastave Nina Dokoza te dvije Splićanke - profesorice hrvatskog jezika -Katarina Pleić i Valerijana Medvidović Ritterman. Suradnja s kolegicama bila je izvrsna, a odabrana tema predstavljanja nazvana je U ćakuli s mojim gradom.

image

DV Dubrovnik, 160424. Luke Saltaric s razrednicom profesoricom Anom Lokas. Na fotografiji:Ana Lokas. Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Jedva čekamo ponovo!

Odabrane teme predstavile su se na sastanku svih profesora i organizatorica programa iz Državnog povjerenstva. Bila je to ćakula za pamćenje- predstavio se labinjonski govor, istarski govor i cukeranćići, zadarska nošnja, splitski govor, ljubavna priča o Miljenku i Ljudmili, te dubrovački govor i zadatci koje profesorica Ana Lokas planira realizirati s učenicima 6.b razreda, čija je razrednica.

-Boravak u Školi stvaralaštva bio je prekrasno iskustvo. Na scenskoj radionici mentor je bio Vid Adam Hribar. Zanimljiv je mentor, lijepo radi s djecom i pun je razumijevanja. Rad na scenskoj bio je vrlo zahtjevan, ali u isto vrijeme ležeran i zabavan. Mentor nam je otkrio brojne vježbe, uživali smo u njihovu izvođenju i atmosferi koju je stvorio.

image

Luke Saltarić i profesorica i razrednica Ana Lokas na Novigradskom proljeću

Božo Radić/HANZA MEDIA, privatni album

U Školi stvaralaštva upoznala sam brojne kolege, izmijenila iskustvo te otkrila koliko zapravo djeca mogu biti kreativna kada im dopustiš da razvijaju svoj talent. Na završnoj izložbi i priredbi prikazali su se radovi učenika sa svih radionica. Nevjerojatna energija i kreativnost uložila se u stvaranje što su na kraju rezultati i pokazali. Stvorila sam brojne uspomene koje ću pamtiti cijeli život. Teško je riječima opisati sve doživljaje i uspomene koje smo stekle. Jedva čekam ponoviti ovo iskustvo.” - ispričala je profesorica Lokas.

20. lipanj 2024 17:17