StoryEditorOCM
DubrovnikPREPORUKE

Liječnici otkrivaju je li se omikron pojavio na dubrovačkom području i što nas čeka u petom valu pandemije

Piše Silvia Rudinović
21. prosinca 2021. - 09:10

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dva puta tjedno šalje 30 do 40 uzoraka testiranih na ciljano sekvencioniranje i dosad ovdje nije potvrđen slučaj omikrona – nove varijante virusa SARS-CoV-2.

image
Dr. Mato Lakić
Bozo Radic/Cropix

- Mogu se slati samo uzorci koji imaju veću količinu virusa, posebno ako se radi o grupiranju, reinfekciji, cijepljenim oboljelima i ostalo prema epidemiološkoj indikaciji. Dosad nismo imali omikron varijantu. Već mjesecima su sve delta varijante. Zadnje rezultate koje smo dobili odnose se na uzorke poslane početkom mjeseca – kaže dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Peti val izvjestan

Nalazimo se duboko u četvrtom valu, kaže infektologinja doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić.

- Delta VOC ostaje dominantna varijanta, Omicron VOC će vjerojatno postati dominantna varijanta u EU/EEA unutar prva dva mjeseca 2022., što znači ponovno veliki broj zaraženih i peti val je izvjestan, moguće da se samo nastavi na četvrti val. U EU/EEA je organiziran rutinski nadzorni sustav koji se temelji na reprezentativnom uzorkovanju iz pojedinih zemalja čime se otkrivaju slučajevi varijante omikrona. Nemamo još podatke o prisutnosti ove varijante u našoj županiji, isto je samo pitanje vremena i pandemija se ne smije gledati kroz geopolitička pitanja. Alfa, delta i omicron varijante razlikuju se po infektivnosti, svaka sljedeća infektivnija je za 60, odnosno 70 posto. Alfa i delta varijante ponašale su se po obrascu: 80 posto slučajeva je blaga bolest, 20 posto slučajeva zahtijevalo je bolničko liječenje zbog teške upale pluća s potrebom za nadomjesnom oksigenoterapijom, od čega je do pet posto zahtijevalo intenzivno liječenje i potrebu za invazivnom ventilacijom, a česti rani simptom je bio gubitak mirisa i okusa. Podaci za omikron ukazuju kako većina slučajeva sliči akutnoj respiratornoj bolesti tipa hunjavice ili tzv. „obične prehlade“, uz glavobolju i umor, dok rijetki koji dobiju teži oblik bolesti donjeg respiratornog sustava ranije završavaju u bolnici za razliku od delta varijante što je razlog mnogo bržeg umnažanja virusa. Istraživači iz Hong Konga, dr. Chang sa suradnicima, u recentnom su radu, po prvi put koristeći ex vivo kulture iz respiratornog trakta, pokazali da je omikron manje virulentan od delte, replicira se 70 puta brže nego delta u bronhima, ali 10 puta manje u tkivu pluća za razliku od delte. No, zbog brzog širenja i mali postotak teških slučajeva može rezultirati velikim brojem teško oboljelih – objašnjava prim.dr. Ljiljana Betica Radić.

image
Dr. Ljiljana Betica Radić
Tonći Plazibat/cropix

Svjetska zdravstvena organizacija apelira na pripremu za dolazak omikron varijante, ubrzavanje cijepljenja booster dozom i pojačane epidemiološke mjere, jer postoje znanstveni dokazi da je nova varijanta hiperinfektivna 70 posto više od delte, djelomično izbjegava učinke cijepljenja, a osobe koje su preboljele COVID-19 mogu se ponovno zaraziti ovom varijantom, kaže sugovornica.

Preporuka uoči blagdana

- Booster doze će povećati zaštitu od teških ishoda od Delta VOC, a prema preliminarnim studijama i od Omicrona. Naime, farmaceutske tvrtke koje proizvode glasnička cjepiva potvrdile su da booster doza značajno podiže razinu protutijela. To je u ponedjeljak objavila tvrtka Moderna za svoje cjepivo s nešto boljim rezultatima, a pred par tjedana tvrtka Pfizer Biontech. Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da tri doze cjepiva Pfizer-BioNTech COVID-19 neutraliziraju varijantu omikron (loza B.1.1.529), dok dvije doze pokazuju značajno smanjene titre neutralizacije. Podaci pokazuju da treća doza BNT162b2 povećava titre neutralizirajućih antitijela za 25 puta u usporedbi s dvije doze protiv varijante omikron; titri nakon dopunske doze usporedivi su s titrima opaženim nakon dvije doze protiv divljeg tipa virusa koji su povezani s visokim razinama zaštite. Kako 80 posto epitopa u proteinu šiljaka koje prepoznaju CD8+ T stanice nije pod utjecajem mutacija u varijanti omikron, dvije doze i dalje bi mogle osigurati zaštitu od teške bolesti, navode iz tvrtke Pfizer. Također, obje tvrtke navode kako nastavljaju unapređivati razvoj cjepiva specifičnog za varijantu omikron i u slučaju da će biti potrebe za daljnjim povećanjem razine i trajanja zaštite, očekuju da će novo cjepivo biti dostupno do ožujka – ističe dr. Betica Radić.

Uoči blagdana, dubrovačka infektologinja naglašava važnost kako je važno prirdržavati se učinkovitih epidemioloških mjera: tjelesne distance, nošenja maske i higijene ruku, izbjegavanja superširiteljskih okupljanja te cijepljenja booster dozom.

- Ne zaboravimo da nas cjepiva protiv COVID-19 dovoljno štite od bolesti za sve varijante, i to posebno od teškog oblika bolesti i smrti, zato se cijepite! – poručuje prim. dr. Betica Radić.

24. travanj 2024 01:41