StoryEditorOCM
DubrovnikUZ 700 GODINA LJEKARNE

KURIOZITET U Maloj braći jedina hrvatska reklama za Bayerov aspirin iz 1900. godine

Piše DV
21. siječnja 2017. - 12:15

U novoj ljekarni Male braće na recepturnom stolu stoji reklama koja predstavlja Bayerov aspirin s oznakom 0,5. Ispod slike „Hrvatice“ koja uzima tabletu aspirina stoji natpis: „Aspirin jedini na svijetu“. Natpis na prvi pogled asocira da je riječ o lijeku koji je jedini na svijetu, ili pak o njegovu prikazu kojeg nema nigdje drugdje.

Ovo drugo sigurno stoji, jer je to, koliko se zna, jedina takva reklama na hrvatskom jeziku ovog poznatog medicinskog preparata. Ipak, ona zapravo izražava činjenicu da je ovaj lijek 1900. godine, kao tableta od 0,5 grama, odnosno 500 miligrama, bio jedan od prvih lijekova na svijetu dostupan u tako standardiziranom i precizno odmjerenom obliku. Naime, kemičaru firme Bayer dr. Felixu Hoffmannu uspjelo je 10. kolovoza 1897. prvi put proizvesti enzim aspirina u kemijski čistom i stabilnom obliku.

Dvije godine kasnije došao je aspirin na tržište najprije u obliku praha, da bi godinu dana poslije na tržištu nuđen u obliku tablete, i to s preciznom težinom od 500 miligrama, što je za to vrijeme bila novost, te je tu činjenicu željela istaknuti reklama ljekarne Male braće. Zato je „jedini na svijetu“. A kako se vrijeme stavljanja na tržište aspirina poklapa s vremenom uređenja nove ljekarne na njenom sadašnjem mjestu 1901., logično je pretpostaviti da je reklama tu još iz tog doba, piše fra Stipe Nosić.
 

19. travanj 2024 01:24