StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Kreće izgradnja privremenog azila za životinje, nova solarna rasvjeta u Ulici kardinala Stepinca, dubrovački Adriatic sea forum o održivom turizmu

Piše Grad Dubrovnik
12. svibnja 2023. - 15:29

SMJEŠTAJ ZA MINIMALNO 60 ŽIVOTINJA

Potpisan ugovor za gradnju privremenog azila za životinje

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor o gradnji privremenog azila za životinje na području Grabovice, kojim se osigurava smještaj za minimalno 60 životinja, sve sukladno Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Radi se o izgradnji na kat. čest. 3828/2 k.o. Osojnik, a obuhvaća građevinsko-obrtničke, elektroinstalaterske, radove na montaži fotonaponske elektrane, strojarske te radove vodovoda i odvodnje.

U središnjem dijelu privremenog azila bit će smješteno pet modularnih objekata za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane, pranje posuđa i rublja te kontejner za smještaj elektroopreme. Za smještaj pasa predviđeno je sedam modularnih objekata, za smještaj mačaka jedan modularni objekt, za izolaciju odnosno karantenu za pse također jedan te devet bokseva za pse.

image

Kreće izgradnja privremenog azila za pse i mačke

Jam Sta Rosa/AFP

Budući da na lokaciji ne postoji infrastruktura za opskrbu električnom energijom i vodom ovim radovima predviđeno je isto osigurati fotonaponskom elektranom s pomoćnim agregatom te spremnikom za pitku vodu s pumpom. Odvodnja otpadnih voda predviđena je biološkim pročistačem i upojnim bunarom. Svaki kontejner za životinje sadrži ugrađenu odvodnu rešetku za redovno pranje i održavanje. Uz ovo je planiran i dodatni prostor za istrčavanje i socijalizaciju pasa.

S obzirom da se zahvat bazira na montažnim elementima moći će se iskoristiti za druge potrebe u trenutku kada se krene s realizacijom azila za životinje, za koji je ishođena pravomoćna građevinska dozvola.

Ugovor za izvođenje radova, vrijedan 380.373,80 eura bez PDV-a, odnosno 475.467,25 eura s PDV-om, potpisan je s izvođačem Texo gradnja d.o.o., uz rok završetka izvođenja radova 90 dana od dana uvođenja u posao.

 

KVALITETA ŽIVOTA

Nova solarna rasvjeta u Ulici kardinala Stepinca

Uz radove postavljanja nove vodo-komunalne infrastrukture u sklopu projekta Aglomeracija, Grad Dubrovnik izveo je i zahvat izgradnje nove javne rasvjete u prethodno neosvijetljenom dijelu Ulice kardinala Stepinca, od hotela More do skretanja za Ulicu Iva Dulčića.

image

Nove instalacije i novi asfaltni zastor

Grad Dubrovnik

Ovim projektom rekonstrukcije postavljena je suvremena LED solarna i u potpunosti ekološka javna rasvjeta, bez potrošnje električne energije. Svjetiljke pokreću punjivi akumulatori koji svoju funkciju neometano obavljaju i za vrijeme oblačnog vremena. Na ovoj dionici prethodno nije bilo javne rasvjete, a projekt je obuhvatio ugradnju 13 stupnih mjesta, nakon čega će u narednom vremenu uslijediti postavljanje novog asfaltnog zastora prometnice.

Trasa nove javne rasvjete duga je 455 metara te je usklađena s trasom vodovodne i kanalizacijske mreže budući da je polaganje instalacija odrađeno istovremeno s ovim radovima, čime su izbjegnuti dodatni radovi iskopa.

 

ADRIATIC SEA FORUM U DUBROVNIKU

Gradonačelnik Franković: "Bitno je osluškivati potrebe lokalnog stanovništva"

 

Dvodnevno međunarodno događanje ‘‘Adriatic Sea Forum - Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023‘‘, posvećeno morskom turizmu na Jadranu održano je u Dubrovniku, a okupilo je oko 200 sudionika iz 15 zemalja.

Govoreći na otvorenju skupa, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je pomorski turizam vrlo važan dio našeg turizma, a Forum izuzetna prilika da saznamo što je novo u tom sektoru, da podijelimo svoja znanja i iskustva, ali i pokušamo pronaći najbolji način za nastavak razvoja.

image

Adriatic sea Forum

Grad Dubrovnik

Gradonačelnik je ujedno predstavio i mjere koje je Dubrovnik proveo kroz Respect the City projekt, s fokusom na održivi turizam i tako ostvario uspješan preokret u upravljanju destinacijom.

‘‘Dosadašnji napori u sinergiji lokalne samouprave, građana i svih dionika u sektoru turizma, pri čemu moram istaknuti izvrsnu suradnju s Lučkom upravom, napravili su veliku razliku u odnosu na prethodne godine. Cilj ovog zaokreta je zadržati turizam kao glavni pokretač gospodarstva, uz postizanje održivosti i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva‘‘, rekao je gradonačelnik Franković.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić održala je prezentaciju Dubrovnika, kao grada domaćina, s naglaskom na sve poduzete aktivnosti u smjeru razvoja održivog turizma, ali i suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom, razvoj Smart City rješenja, korištenje EU fondova te buduće projekte razvoja.

U okviru Adriatic Sea Foruma održan je i panel ‘‘Jadranske turističke destinacije - Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu‘‘.

Predstavio je tom prigodom gradonačelnik pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada.

image

ASF otvaranje

Grad Dubrovnik/

‘‘Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život‘‘, kazao je gradonačelnik Franković.

Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.

"Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života", naglasio je gradonačelnik Franković.

29. travanj 2024 10:51