StoryEditorOCM
DubrovnikSTUDENTSKI DOM

Konferencija "Bez ovisnosti" naglasila važnost prevencije ovisnosti. Evo koji se oblik smatra najpogubnijim

Piše dv
27. veljače 2024. - 16:57
Dubrovnik, 270224. U Studentskom domu odrzana konferencija na temu ovisnosti naziva Bez ovisnosti.Bozo Radic/Cropix/Cropix

U Studentskom domu Dubrovnik održana je jednodnevna tematska konferencija pod nazivom Bez ovisnost. Organizirana je od strane Dubrovačkog medijskog centra, a sudjelovali su profesor dr. sc. Slavko Sakoman, klinička psihologinja profesorica Vesna Raguž Staničić, don Marinko Šljivić, Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i influencer, glavni policijski inspektor za drogu PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica te predstavnici lokalne zajednice.

Dr. Slavko Sakoman istaknuo je kako se kod ovisnosti o drogama radi o ovisnosti o kemijskim sredstvima te da dolazi do utjecaja na mozak kod konzumacije. Sakoman smatra kako u društvu postoje mnoge različite vrste ovisnosti te da su u velikoj mjeri zastupljene i kladionice i kasina. Naglasio je kako se u škole treba uvesti testiranje na droge jer je to način da se prevenira štetna navika kod mladih.

Psihologinja iz Opće bolnice Dubrovnik Vesna Raguž Staničić rekla je kako su u porastu oblici ovisnosti koje se odnose na igre za sreću. Istaknula je da su takve ovisnosti ponekad i tragične jer dovedu do suicida pojedinca.

Ribafish se osvrnuo na ovisnost o ekranima odnosno provođenja jako puno vremena ispred televizije i drugih uređaja kao što su mobiteli, kompjuteri. Mišljenja je kako je nužno pronaći balans te da bi se samo određeno vrijeme trebalo provoditi ispred uređaja, a ostatak u nekim od zdravih životnih navika.

26. travanj 2024 00:27