StoryEditorOCM
DubrovnikTurista je i pet puta više nego domaćih, ali...

Kako Dubrovnik stoji sa zalihama krvi? ‘U ovo je doba potražnja nešto veća! Čim pozovemo osobe s rjeđom krvnom grupom, kao što su AB ili O negativna, iznenade nas...‘

Piše Silvia Rudinović
6. srpnja 2023. - 09:16

Od početka godine u Dubrovnik je došlo gotovo pola milijuna domaćih i stranih turista. Prošle godine je samo u srpnju, grad s 41 tisućom stanovnika ugostio gotovo 200 tisuća turista, a to zahtijeva dobro organiziranu medicinsku uslugu. U ljetnim se mjesecima tako povećaju i potrebe za zalihama krvi.

- Točno je da je potražnja nešto veća u ovo doba, ali zasad imamo dostatne vlastite zalihe krvi. Stanje se mijenja iz dana u dan, mogu reći da smo s trenutačnim stanjem zadovoljni. U ponedjeljak smo imali i akciju darivanja krvi. Zanavljanje dobrovoljnih davatelja je dugotrajan postupak na kojem uspješno surađujemo s Crvenim križem Dubrovnik. U situacijama kad smo imali potrebu, odaziv građana je bio izuzetan – kaže dr. Lidija Kola, specijalist transfuzijske medicine u Općoj bolnici Dubrovnik.

Ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić kaže kako se možda jednom godišnje dogodi situacija da se zbog ograničenih zaliha u tom tjednu nastoji smanjiti broj operacija.

Mladi bi se trebali uključiti

Svaki zdravi čovjek u dobi od 18 do 65 godina života može darovati krv. Crveni križ Dubrovnik do kraja srpnja ima još sedam najavljenih akcija, prva sljedeća je 10. srpnja u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj. Kako navode, darivanje krvi je povlastica zdravih ljudi. Samo darivanje traje desetak minuta, nakon čega slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, poručuju iz Crvenog križa, za darivanje krvi potrebno je izdvojiti samo pola sata.

- Darivatelji su naši najveći heroji, izuzetno smo im zahvalni na doprinosu kojeg daju društvu. U Dubrovniku nemamo problema s odazivom na naše akcije, ali bismo ipak voljeli vidjeti više mladih. Neka dođu na Odjel za transfuziju, ne moraju dati krv, mogu najprije vidjeti kako to izgleda, iako nema razloga za strah. Kao netko tko je više puta davao krv, mogu reći da je to jako dobar osjećaj. Kad zagusti, mi smo u Hrvatskoj prvaci svijeta. Čim pozovemo osobe s rjeđom krvnom grupom, kao što su AB ili O negativna, oduševljavaju nas odazivom – kaže Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

Količina darovane krvi je 450 mililitara, što je manje od 13 posto ukupnog volumena krvi odraslog čovjeka. Dobro je znati da žene mogu darovati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci četiri puta godišnje, odnosno svaka tri mjeseca. Statistika pokazuje kako su darivatelji na dubrovačkom području uglavnom muškarci (81,83 posto). Lani je po prvi put krv dalo 88 osoba (44,32 posto žena).

Zašto žene rjeđe daruju?

- Jedan od razloga zbog kojih su žene rjeđe darivateljice je upravo taj što smiju davati krv samo tri puta godišnje, a tu su i objektivni razlozi kad ne mogu darivati kao što su mjesečnica, trudnoća ili dojenje te češće pate od niskog krvnog tlaka. Taj se trend u posljednje vrijeme mijenja. Više je žena spremno odazvati se akciji, ali ih dio iz različitih razloga bude odbijeno. Vodimo brigu o zdravlju darivatelja – kaže Šimunović.

image

Transfuzijska vrećica

/Shutterstock

Prema izvješću dubrovačkog Crvenog križa, lani su prikupili 1.255 doza krvi. Organiziranim akcijama odazvala su se 1.582 darivatelja, a odbijeno je njih 327. Ovo su razlozi zbog kojih se privremeno može odbiti darivatelj: nizak hemoglobin, visoki ili niski krvni tlak, kod žena doba menstruacije, trudnoće ili dojenja, lakše akutne bolesti, tetoviranje i piercing unazad šest mjeseci, alkoholizirano stanje, uzimanje antibiotika, cijepljene, nakon primanja transfuzije ili operativnih zahvata, i sl.

Prema planu za 2023. godinu, za Dubrovačko–neretvansku županiju se planira prikupiti 2.600 doza krvi, a GDCK Dubrovnik bi trebao prikupiti oko 1.300 doza tijekom planirane 74 akcije.

Povlaštena parkirališna karta, besplatan pokaz,...

"Tijekom 2022. godine izdali smo novih 11 potvrda za participaciju za dopunsko zdravstveno osiguranje. Devetero naših sugrađana ostvarilo je u 2022. godini pravo na povlaštenu parkirališnu kartu, koju subvencionira Grad Dubrovnik. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj krajem kolovoza 2017. godine donesena je odluka o subvencioniranju parkiranja u Dubrovniku za darivateljice krvi koje su krv dale 26 puta i za darivatelje krvi koji su u Dubrovniku krv dali 36 puta. Besplatne pokaze za darivatelje za gradski i prigradski prijevoz Libertasa u 2022. godini, kojeg sufinanciraju Grad Dubrovnik odnosno općina Konavle, ostvarilo je 13 darivatelja (12 darivatelja s područja Grada Dubrovnika i 1 darivatelj s područja općine Konavle). Ukupno je ovu beneficiju ostvarilo 245 darivatelja i to 212 darivatelja s područja Grada Dubrovnika i 33 darivatelja s područja općine Konavle", stoji u izvješću Gradskog društva Crvenog križa..

Akcije u srpnju

Ovo su termini za dobrovoljno darivanje krvi u srpnju:

10.07.2023. 9:00 - 13:00
Srebreno - Općina Župa dubrovačka
Pozvani aktivi:
- Župa dubrovačka


13.07.2023. 8:00 - 12:00
OB Dubrovnik - Transfuzija


17.07.2023. 8:00 - 12:00
OB Dubrovnik - Transfuzija
Pozvani aktivi:
- Hidroelektrana


20.07.2023. 14:00 - 17:00
OB Dubrovnik - Transfuzija


24.07.2023. 8:00 - 12:00
OB Dubrovnik - Transfuzija
Pozvani aktivi:
- Vrtići Dubrovnik
- Zavod za zapošljavanje


27.07.2023. 8:00 - 12:00
OB Dubrovnik - Transfuzija
Pozvani aktivi:
- Prometno Libertas


31.07.2023. 8:00 - 12:00
OB Dubrovnik – Transfuzija.

28. travanj 2024 12:07