StoryEditorOCM
DubrovnikMATO FRANKOVIĆ

‘Kako će Ivica Puljak upravljati turizmom kada ne zna ni prepisani dubrovački komunalni red provesti u djelo‘

Piše A. H.
5. travnja 2024. - 17:01

-Turizam je taj koji donosi brojne blagodati, ali i prijetnju priuštivom stanovanju. Činjenica je da ćemo, ako se ne postave jasni kriteriji i pravila, izgubiti naše stanovnike- poručio je dubrovački gradonačelnik i kandidat za saborskog zastupnika na HDZ-ovoj izbornoj listi u X izbornoj jedinici Mato Franković na konferencije za medije. Istaknuo je kako je Vlada Andreja Plenkovića donijela prvi Zakon o turizmu koji je omogućio jedinicama lokalne samouprave upravljati turizmom te kako je HDZ-ov program jasno mjerljiv za razliku od nekih drugih.

- Moram istaknuti Ivicu Puljka jer ne vidim ni jednog drugog političara u X. izbornoj jedinici koji je umješnošću kuma Kikaša osigurao mjesta na izbornoj listi u Saboru za sebe i svoju suprugu te riješio svoju političku budućnost i mogućnost za drugu trgovinu. On je prije nešto manje od godinu dana je došao u naš grad i isticao kako je Zakon o turizmu loš, kako neće biti provediv. O tome je progovarao iz Dubrovnika, grada koji je već sad prepoznat po brojnim uspjesima po pitanju uvođenja mjera održivog turizma. Postali smo u istoj godini šampion turizma, a Split je prepoznat kao grad gdje se urinira i povraća na ulicama. Uveo je zaštitare misleći da se tako može uvesti red, a mi smo učinili nešto potpuno drugačije, regulirali smo turizam i buku u povijesnoj jezgri kroz zakonske akte. Split kao najveći grad u X izbornoj jedinici, primjer je neodgovornog upravljanja, stihijskog turizma, čiji gradonačelnik ne zna kako riješiti problem. Čak je prepisao komunalni red od Dubrovnika, no ne ga zna provesti u djelo – kazao je Franković te poručio kako će u idućem saborskom mandatu nastaviti raditi na temama održivog turizma i priuštivog stanovanja.

Istaknuo je kako je jedino Vlada Andreja Plenkovića jamac nastavka dobrog smjera upravljanja hrvatskim turizmom jer ima jasnu viziju, ne samo za sutra, već i za narednih pet godina. - Jedino održivi turizam će nam omogućiti gospodarski prosperitet, a sve drugo su polurješenja bez jasnog programa. Ne smijemo doći u situaciju da izgubimo četiri godine s ljudima koji nisu sposobni. A kako će biti sposobni išta voditi u državi, kad nisu sposobni provoditi prepisani komunalni red- zapitao se dubrovački gradonačelnik te nabrojao šest mjera u provođenju održivog turizma i to rekategorizacija i izmjena pravilnika vezanog za pružanje usluga u domaćinstvu, rekategorizacija smještaja, pošteni porezni tretman, daljnja decentralizacija, upravljanje pomorskim dobrom. i donošenje studija nosivih kapaciteta te ri tom poručio kako će studija nosivog kapaciteta Dubrovnika biti predstavljena nakon parlamentarnih izbora.

27. travanj 2024 22:32