StoryEditorOCM
DubrovnikKovanice, kartice...daj što daš

Kad je hitno, hitno je. Gosti su lani ‘izbursali’ 184 tisuće eura - za WC

Piše Silvia Rudinović
11. srpnja 2024. - 20:58

Gradsko društvo Čistoća prošle je godine ‘ubralo’ 184 tisuće eura prihoda od tri javna zahoda u Dubrovniku u sustavu naplate. Zbog povećanog obima posla, upravo su zaposlili još četvero radnika radi održavanja javnih WC-a na Peskariji, Pilama i Pločama te u Parku Luja Šoletića u Gružu te na lapadskoj tržnici.

Rade do ponoći

- Djelatnici rade u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni sukladno radnom vremenu WC-a, a budući rade i nedjeljom, imaju slobodan dan u tjednu. Bruto plaća za navedeno radno mjesto iznosi 840 eura, uvećana za troškove prehrane i prijevoz – odgovorila je Mihaela Mikulandra, direktorica Čistoće Dubrovnik.

image

U povijesnoj jezgri i kontaktnoj zoni tri su javna zahoda u sustavu naplate

Božo Radić/Cropix

Radno vrijeme u sezoni im je od 7 do ponoći. Prihod od usluge javnog WC-a u 2023. godini bio je značajno veći nego godinu ranije (85.000 eura). Cijena korištenja javnog WC-a na Pilama, Pločama i Peskariji je jedan euro pa ispada da je više od 180 tisuća ljudi lani koristilo ovu uslugu. U europskim gradovima ta se cijena kreće od 50 centi do eura.

Plaćanje je moguće kovanicama i karticama na sve tri lokacije, napominje predsjednica Uprave Čistoće. Zahodi su opremljeni sofisticiranim sustavom naplate, u potpunosti automatizirani.

Izvan zidina gratis

“Većina unutarnjih prostora obložena je inoksom i tzv. antivandal sistemom koji zapravo onemogućava lomljenje i uništavanje inventara. Prilikom postavljanja novih naplatnih barijera na prilazima, vodilo se računa da isti omogućuju nesmetan prolaz osobama s poteškoćama u kretanju”, navode iz Čistoće i ističu kako su javni WC-i na Pilama i na Pločama opremljeni i kabinama za invalide.

image

Kovanice eura prihvatljivo su sredstvo plaćanja

Tom Dubravec/Cropix

Istodobno, korištenje javnih zahoda u Parku Luja Šoletića u Gružu i na tržnici u Lapadu, dakle nešto dalje od povijesne jezgre, je besplatno.

Koliko god djelovalo da je riječ o visokim prihodima (osobito ako se još računa u staroj valuti, jer se radi o iznosu većem od 1,3 milijuna kuna), javni zahodi su i trošak za Čistoću. Lanjski rashodi iznosili su 171 tisuću eura. Od 226 zaposlenika gradskog društva, devet djelatnica bilo je raspoređeno na održavanju javnih zahoda.

27. rujan 2024 20:25