StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI DOKTORI O TESTIRANJU

Jedan razmišlja kako će staviti kašete pod prozor za niže pacijente, drugi čeka da Ministarstvo zdravstva na obiteljske liječnike prebaci još i operacije

Piše Silvia Rudinović
17. siječnja 2022. - 18:38
Liječnik u DOC-u: ”Razmišljao sam o tome da pod prozor stavim dvije kašete na koje će se pacijenti nižeg rasta moći popeti pa da s prozora uzimamo bris”Tonći Plazibat/cropix

U ponedjeljak je trebalo krenuti testiranje na COVID-19 u ordinacijama obiteljske medicine, ali naputak ministra zdravstva Vilija Beroša u Dubrovniku i Metkoviću nije naišao na plodno tlo. Kako kažu liječnici, za takvo što nemaju vremena ni uvjeta.

Liječnici obiteljske medicine su preopterećeni. Uz sav posao, cijepe po punktovima, epidemiolozi su im prebacili posao vođenja evidencije kontakata zaraženih osoba, a nemaju ni tehničke uvjete za testiranja na COVID-19, upozorio je još prošli tjedan dr. Orsat John, predsjednik KoHOM-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Ne dolazi u obzir!

- U potpunosti se slažem sa svim što je dr. John izjavio na ovu temu za Dubrovački vjesnik. Nemamo uvjete za testiranje i nije normalno da nam u čekaonice i ordinaciju ulaze potencijalno zaraženi koji bi se miješali s ostalim pacijentima. To jednostavno ne dolazi u obzir! Ni u ludilu! Dnevno imamo prosječno 120 do 150 kontakata s pacijentima, bar jedanput tjedno cijepimo građane u Sportskoj dvorani, unosimo podatke o kontaktima oboljelih, samo što nam još nije ubacio operacije u ambulante obiteljske medicine – ironično komentira dubrovački liječnik Mithad Ćerimagić naputak ministra zdravstva Vilija Beroša.

image
'Miješati ljude suspektne na COVID-19 i kronične bolesnike u čekaonicama je iznimno opasno'
Tonći Plazibat/cropix

S obzirom da nijedna ambulanta smještena u zgradi Doma zdravlja nema uvjeta testirati pacijente, jedino rješenje je punkt u Solitudu, kaže sugovornik.

- Mislim da je ovo van pameti. Jutros me na računalu u ambulanti dočekao naputak ministra o početku testiranja, ali nismo dobili testove ni upute. Uglavnom se informiramo iz medija – kaže dr. Ćerimagić.

Nije loš čovjek, ali ne shvaća...

I dr. Teo Depolo ukazuje na dvije stvari koje se pojavljuju kao prepreke: epidemiološke mjere i obim posla. Ukoliko je stožerima važno provođenje epidemioloških mjera i suzbijanje zaraze, testiranje se neće održavati u ordinacijama obiteljske medicine. Dr. Depolo je u 7 krenuo s jutarnjom smjenom i do 14 sati njegovo računalo pokazalo je 143 kontakta s pacijentima samo u ovom danu.

image
Testiranje u ambulantama dubrovačkih obiteljskih liječnika
Tonći Plazibat/cropix

 -To su argumenti koji se, nažalost, ne uvažavaju. Miješati ljude suspektne na COVID-19 i kronične bolesnike u čekaonicama je iznimno opasno. Krovne udruge liječnika obiteljske medicine, prije svega KoHOM, predvode sjajni liječnici koji ukazuju na probleme ove struke, ali dijalog je potpuno izostao. Ministar zdravstva nije loš čovjek, ali ne shvaća da postoje ljudi u obiteljskoj medicini koji o primarnoj zdravstvenoj zaštiti znaju više nego on. Oni misle da postoji samo COVID, a od 143 moja današnja pacijenta, 40 ih se javilo zbog koronavirusa. A gdje su još oni koji me danas nisu uspjeli dobiti – izjavljuje dr. Depolo i dodaje kako je sreman raditi i više ukoliko se realizira kompromisno rješenje - testiranje na punktu Doma zdravlja u Solitudu.

Ovaj dubrovački liječnik upozorava kako je primarna zdravstvena zaštita temelj zdravstvenog sustava, ali najčešća i gotovo jedina meta kontrola i nadzora, iako su daleko malobrojniji od bolničkih doktora.

Rješenje: dvije kašete pod prozor

- Slažem se s kolegama da svatko treba raditi svoj posao. Kao u vojsci, zna se što radi vezist, a što tenkist. Računao sam da na jedno testiranje gubimo 15 minuta, što bi nas jako usporilo u radu. Razmišljao sam o tome da pod prozor stavim dvije kašete na koje će se pacijenti nižeg rasta moći popeti pa da s prozora uzimamo bris, jer u našu malu ambulantu i zajedničku čekaonicu ne možemo primiti potencijalno zaražene. To je rizik za pacijente i zdravstveno osoblje. Možete zamisliti koliko košta da se jedan liječnik razboli! Uostalom, ovdje vas nema tko ni mijenjati, a da jedan liječnik vodi dvije ambulante, to je neodrživo. Ali, nema problema, ja ću to odraditi. Razumijem da su kapaciteti preopterećeni, pa ćemo tih 10 ili 15 dana raditi i testiranja – kaže dr. Domes koji najavljuje nabavku brzih testova, uvjeren da je riječ samo o privremenoj pomoći.

image
Testiranje u ambulantama dubrovačkih obiteljskih liječnika
Tonći Plazibat/cropix

Međutim, i po njemu je dugoročno takva praksa neodrživa jer je u ponedjeljak samo do podneva, kad smo zatekli dr. Domesa u ambulanti u DOC-u, bio u kontaktu s 88 pacijenata.

Brza antigenska testiranja nisu se danas radila ni u ordinacijama metkovskih liječnika, kaže novi ravnatelj tamošnjeg Doma zdravlja Vjekoslav Čuvalo. U dogovoru s liječnicima, pokušat će naći rješenje kako provesti ministrov naputak a da se pritom ne ugrožava zdravlje pacijenata. Umjesto otvaranja vrata ordinacija suspektnima na COVID, možda se produlji vrijeme uzimanja uzoraka na puntku za testiranje u Metkoviću. Inače, na HZZO-ovom popisu je 206 ordinacija obiteljske medicine, stomatoloških i ginekoloških ambulanta, laboratorija, ljekarni i drugih ovlaštenih ustanova za testiranje na COVID-19 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

24. travanj 2024 09:49