StoryEditorOCM
DubrovnikPOTVRĐENI ‘LAŽNJAK‘

Javili su nam se sugrađani koji umalo nisu nasjeli: Prevaranti se predstavljaju kao Hrvatska pošta, ni slučajno ne ispunjavajte nagradnu anketu

Piše GB
2. studenog 2021. - 13:34

Čitatelji koji su jutros na ekranima mobitela i računala vidjeli nagradnu anketu Hrvatske pošte čijim se ispunjavanjem navodno može dobiti 100 tisuća kuna, posumnjali su na regularnost nagradne igre, šro su potvrdili i navodni organizatori iz HP:

- U pitanju je lažna nagradna igra o kojoj su nas korisnici jutros obavijestili. Mobilnim aplikacijama za komunikaciju (WhatsApp i Viber) šire se poveznice s anketom i nagradnom igrom na kojima se prevarant predstavlja kao Hrvatska pošta. Prevaranti se putem poruka javljaju s poveznicom na kojoj se nalaze lažna anketa i nagradna igra.

image
Iz Hrvatske pošte upozoravaju na lažnu nagradnu igru
Screenshot

Hrvatska pošta ne koristi WhatsApp, Viber i slične aplikacije za službenu komunikaciju niti je organizator ankete i navedene nagradne igre. Molimo korisnike da takve ili slične poruke sa sumnjivim poveznicama ne otvaraju te da ih ignoriraju - upozoravaju iz HP-a.

Dodaju kako korisnici pokušaj prijevare mogu izbjeći ako pripaze na nekoliko detalja: broj s kojeg je poslana poruka nije broj iz jedne od hrvatskih mobilnih mreža, internetska domena nije domena Hrvatske pošte (npr. „posta-hr.site“ umjesto www.posta.hr), tekst u poruci i na internetskoj stranici na koju vodi poveznica sadrži gramatičke i pravopisne pogreške.

- Prevaranti se porukama javljaju s poveznicom na kojoj se nalazi lažna anketa i nagradna igra. U zadnjih nekoliko mjeseci intenzivirali su se pokušaji prijevara porukama na WhatsAppu i sličnim mobilnim aplikacijama te putem e-pošte. Korisnici pokušaj prijevare mogu izbjeći ako pripaze na nekoliko detalja: broj s kojeg je poslana poruka nije broj iz jedne od hrvatskih mobilnih mreža, internetska domena nije domena Hrvatske pošte (npr. „posta-hr.site“ umjesto www.posta.hr), a tekst u poruci i na internetskoj stranici na koju vodi poveznica sadrži gramatičke i pravopisne pogreške - poručuju iz Hrvatske pošte.

Primjeri lažne ankete i nagradne igre:

26. travanj 2024 07:13