StoryEditorOCM
DubrovnikHumanitarna akcija

Iz Obrtničke škole izaći ćete ljepši i opušteniji: feniranje, šišanje, masaža, manikura i pedikura po simboličnim cijenama!

Piše Ahmet Kalajdžić
18. prosinca 2023. - 17:05

I ove su godine učenici i prosvjetni radnice Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik pokrenuli novu hvalevrijednu akciju s ciljem prikupljanja humanitarne pomoći jednoj od potrebitih obitelji u našem gradu. Uz humanitarnu notu, akcija je i obrazovna, a škola je ovih dana jedno od mjesta koje je posjećenije u gradu jer mnogi sugrađani u blagdanskom ozračju žele pomoći da učenici prikupe što više sredstava. Na samom ulazu u školu se prodaju ukrasi i kozmetički proizvodi koje su izradili sami učenici s kojima smo zatekli strukovnu nastavnicu Lauru Čavaru koja naglašava:

image

Zamjenica ravnatelja Obrtničekškole Marina Biočić i strukovna nastavnica Laura Čavara

Ahmet Kalajdžić/

-Naša škola u vrijeme blagdana uvijek želi pomoći onima kojima to zaista treba. Tako ćemo ove godine pomoći obitelji Žustra te u razdoblju 11.do  22. prosinca održavamo humanitarnu akciju na način da naši vrijedni učenici, smjer frizeri i kozmetičari pružanjem usluga (feniranje, šišanje, masaža, manikura, pedikura...), sve uz simbolične cijene, prikupljamo novac kojeg ćemo donirati. Od danas počinje naša tradicionalni božićni sajam na kojem ćemo prodavati božićne ukrase koje rade pomoćni cvjećari, kao i prirodnu kozmetiku koju izrađuju buduće kozmetičarke. I novac prikupljen na sajmu ide u humanitarne svrhe te pozivam sve sugrađane da nam se pridruže, uljepšaju i tako pomognu većem uspjehu akcije- ističe Laura Čavara napominjući kako Obrtnička škola sve usluge uz simbolične cijene nudi tijekom cijele godine, ali za razliku od blagdanske humanitarne akcije, novac prikupljen u to doba se namjenski troši za nabavku potrošnog materijala.

image

Buduće frizerke na djelu

Ahmet Kalajdžić/

Ostali su nam zaposlenici Obrtničke škole rekli kako bi voljeli da se i njihove kolege iz ostalih srednjih škola u božićnom razdoblju uključe i daju humanitarni štih blagdanima s ciljem i akcijom koju sami osmisle, čime će se blagdani dostojno i dostojanstveno obilježiti.

Obilazeći školu, u školskom frizerskom salonu jedna od budućih frizerki, učenica četvrtog razreda Mihaela Marević kaže:- Zajedno sa svim svojim prijateljicama- budućim frizerkama iz svih razreda ponosne smo što i ove godine možemo nekome pomoći. U školi je oko pedeset budućih frizerki i sve sudjelujemo. Voljela bih da imamo češće ovakvih akcije u koje se svi uključe i u takvom nam je ozračju ljepše raditi. Naravno, tako više i naučimo.

image

Buduće frizerke na djelu

Ahmet Kalajdžić/

Dok čeka sugrađanku koja treba doći za 10 minuta, Mihaela ne sjedi skrštenih ruku nego popravlja frizuru školskoj prijateljici Barbari Dominiković. U susjednoj stolici umijeću buduće frizerke prepustila sugrađanka Marijana Milošević, inače profesorica politike gospodarstva i stručnih predmeta za frizere. Tako je ta profesorica i kao pedagog došla humanitarno pomoći u akciji za koju kaže:- Rado sam se odazvala akciji i sretna sam što ću svojim prilogom doprinijeti humanitarnoj akciji. Naše su cure stvarno odlične i svi smo podržali akciju koju je pokrenula kolegica Laura Čavara. Mislim da je ovo što se događa u našoj školi doista hvale vrijedno, a svima bih preporučila da dođu i uvjere se u kvalitetu njihova rada.

image

I kozmetičarke su se iskazale

Ahmet Kalajdžić/

Posjetili smo i kozmetičarski salon gdje je prva s kojom smo pričali buduća kozmetičarka Matea Trtoman, inače učenica trećeg razreda. Priča nam kako je i kao mala djevojčica uvijek voljela gledati masažu, pedikuru i šminkanje, a sebe za deset godina zamišlja kao uspješnu kozmetičarku u vlastitom salonu koji će se, možda, nalaziti izvan Dubrovnika:- Raduje nas kad sugrađani dođu u sklopu ovakvih akcija jer time nam omogućavaju da nešto bolje naučimo, a tako iskazuju i želju da nekom pomognu, što našem radu daje dodatni smisao. I sugrađani imaju razumijevanja za nas i našu praksu, zadovoljni su, imaju strpljenja i nisu previše kritični, ali se i mi maksimalno trudimo biti što bolji i koncentriraniji.

image

I kozmetičarke su se iskazale

Ahmet Kalajdžić/

S Mateom je i Antea Jerković, a kao prave kozmetičarke rade pedikuru i manikuru našoj sugrađanki Diti Lipanović koja kao jedna je od onih koje su se odazvale akciji kaže da je potpuno zadovoljna kvalitetom usluge:- Ovo je baš super ideja i ovu akciju učenika osobno nazivam ”3 u 1”. Jer, oni vježbaju, mi se uljepšavamo i nekome pomažemo. Ovo je baš pravo i prva liga, a da nije akcije vjerojatno ne bih ništa od ovih tretmana radila. Za cijene mogu reći da su simbolične i svima prihvatljive i stoga je ovo stvarno ”3 u 1” akcija.

image

Asistentica Mila Mičeta i nastavnica Ivana Mišković s pomoćnim cvjećarima

Ahmet Kalajdžić/

O uspjehu akcije, jednako kao i svemu ostalom u školi brine ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić koji ističe:- U posebnom smo razdoblju godine kad iščekujemo Božić koji je blagdan po kojem smo darovani božjom blizinom i toplinom. Kao odgovor na taj dar, naše nastavnice u sektoru osobnih usluga pokrenule su humanitarnu akciju čiji je cilj prikupljanje sredstava za pomoć obitelji u potrebi- kaže ravnatelj Mandić i dodaje:

image

Ukrasi koje su izradili pomoćni cvjećari

Ahmet Kalajdžić/

-Akcija je provodi na način da u našim frizerskim i kozmetičkim salonima pružamo usluge našim sugrađanima po pristupačnim i simboličnim cijenama. Osim toga građanima je ponuđena i kupnja prirodnih kozmetičkih preparata koje su proizvele naše učenice u kozmetičkom praktikumu. Naši nastavnici i učenici u zanimanju pomoćnih cvjećara napravili su prikladne božićne ukrase koji se također mogu kupiti promotivnim cijenama, pa će i tako prikupljena sredstva ići u humanitarnu svrhu. Akcija još traje do kraja ovog tjedna, odaziv građana je zadovoljavajući, ali očekujemo kako donirani iznos neće biti simboličan.

image

Ukrasi koje su izradili pomoćni cvjećari

Ahmet Kalajdžić/
29. travanj 2024 00:15