StoryEditorOCM
DubrovnikDOK STRADUN BLIJEŠTI...

Iz gradske uprave kritičarima odgovorili zašto u Gružu i Lapadu nema više od jedne adventske kućice i kako najveći gradski kotari stoje s blagdanskom rasvjetom

Piše Gabrijela Bijelić
10. prosinca 2021. - 14:51

Stradun bliješti, a Gruž i Lapad u predbožićnom polusnu? Slijedom poziva Gružana i Lapađana koji su nam se požalili da imaju samo po jednu adventsku kućicu i slabu, gotovo nikakvu blagdansku rasvjetu ove godine, u gradskoj upravi raspitali smo se jesu li utemeljene kritike iz dvaju najvećih gradskih kotara o manjku božićnih dekoracija i delicija.

image
Grad Dubrovnik

- Zimski festival, organizira se na način da je središnji adventski program, ove godine još u posebnim uvjetima i sukladno važećim epidemiološkim mjerama, priređen u povijesnoj jezgri, uključujući plato Brsalje i kompleks Lazareta. Dio programa namijenjen djeci i mladima „Šarena zima u Uvali“ tradicionalno se odvija u Uvali Lapad. Sva ponuda i programi, zabavni, gastronomski, kulturni i edukativni koje organizira Grad i njegove ustanove te Turistička zajednica grada Dubrovnika jednako su namijenjeni svim građanima Grada Dubrovnika kao i posjetiteljima. No isto tako, značajna pažnja posvećuje se uređenju drugih gradskih područja – poručuju iz gradske uprave i napominju kako su raspored i broj blagdanskih 2D i 3D svjetlećih elemenata isti kao lani:

image
Božićne dekoracije u Gružu
Vedran Jerinic

- Na području od Kantafiga do hotela Petka još je i pojačan u odnosu na prošlu godinu. Rasvjetni 3D elementi najvećim dijelom koncentrirani su na dvije lokacije, upravo u Lapadu i Gružu, odnosno na Šetalištu kralja Zvonimira i u parku Luja Šoletića – dodaju i iznose podatak da je po spomeničkoj jezgri raspoređeno 352, a izvan zidina 890 blagdanskih elemenata.

- Što se tiče adventskih kućica, na natječaje provedene proteklih godina, za kućice na području Lapada i Gruža javljao se samo po jedan ponuditelj, dok se prošle godine za navedene lokacije nije javio niti jedan ponuditelj. Temeljem dosadašnjeg iskustva za ovu godinu određena je po jedna kućica za Lapad i Gruž. Na ove dvije lokacije i ove godine se javio samo po jedan ponuditelj. Provoditelj natječaja je tvrtka Dubrovačka baština d.o.o. - podsjećaju iz gradske uprave.

image
Božićne dekoracije u Gružu i Lapadu
Vedran Jerinic

Dodaju kako je Vrtlar d.o.o. zadužen  za postavljanje jelki i njihovo ukrašavanje:

- Na području Lapada ukrašen je drvored čempresa kod fontane na šetnici u Lapadu rasvjetnim tijelima, kao i čempresi u drvoredu kod hotela Zagreb. Fontana na šetnici u Uvali Lapad je dekorirana. U Gružu je uređen Betlehem kod spomenika Pape Ivana Pavla II. Četiri velike blagdanske jelke postavljene su ispred Crkve sv. Vlaha, ispred Katedrale, u Lazaretima i na Pošti Lapad.Četrnaest malih borova postavljeno je u Stanici Sjeverni pol u Lazaretima, u Luži (photo point), Kneževom dvoru (photo point) i kod Velike Onofrijeve fontane, a na prostoru između Dvora i Katedrale postavljen je i uređen adventski vijenac - odgovorili su na temu božićnog ugođaja iz Grada Dubrovnika.

29. travanj 2024 04:02