StoryEditorOCM
DubrovnikCIJEPLJENJE MOŽE, A TESTIRANJE?

Ideja da obiteljski liječnici testiraju na COVID-19 u Solitudu nije uspjela. Prozvani tvrde kako rješavaju problem

Piše Silvia Rudinović
19. siječnja 2022. - 07:27

U Dubrovniku se od ponedjeljka poslijepodne u nekoliko ordinacija obiteljske medicine ipak može obaviti brzo antigensko testiranje na COVID-19. Ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan kaže kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije osigurao informatičku podršku koja bi omogućila testiranje na njihovom punktu u Solitudu.

Zajednički punkt trebao je biti kompromisno rješenje kojim bi se po naputku Ministarstva zdravstva u posao testiranja na COVID-19 uključili liječnici opće prakse, a da se pritom zaštiti zdravlje medicinskog osoblja i ostalih pacijenata u čekaonicama domova zdravlja.

image
Testiranje u ambulantama dubrovačkih obiteljskih liječnika
Tonći Plazibat/cropix

-HZZO ne može omogućiti da se svi naši liječnici informatički spoje na jednom izdvojenom centru za testiranje u Solitudu. Jednostavno rečeno, kad liječnik svog pacijenta uputi na testiranje na izdvojeni punkt, mi to ne možemo vidjeti u računalu. Stoga smo odlučili danas krenuti s testiranjem po ordinacijama, uz prethodnu najavu odabranom liječniku – kaže Branko Bazdan.

Organizacija samog testiranja nešto je jednostavnija u ordinacijama koje su smještene u prizemljima zgrada, na prozoru ili izdvojenim vratima, kako se potencijalno zaraženi ne bi miješali sa zdravima i pacijentima koji moraju kod svog liječnika zbog kroničnih bolesti, kaže ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, navodeći primjere u Gružu i Župi dubrovačkoj. Međutim, u glavnoj zgradi Doma zdravlja to nije moguće, pa će i zaraženi pacijenti na testiranje dolaziti u samu zgradu, u zatvoreni prostor. To je apsurd na kojega i dubrovački liječnici upozoravaju otkako je ministar zdravstva Vili Beroš pozvao liječnike obiteljske medicine da se uključe u testiranje na COVID-19 zbog velikog pritiska pacijenata i preopterećenosti bolnica i zavodâ za javno zdravstvo. Ministar je izjavio kako BAT testiranja trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici koji mogu osigurati potrebne uvjete na način da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dolaze na testiranje.

image
Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik
Tonći Plazibat/cropix

- Pacijenti se trebaju naručiti i doći u točno dogovoreno vrijeme za testiranje, a to bi trebalo biti na kraju radnog vremena kad nema drugih u čekaonici. To nije sretno rješenje, ali što je tu je. Mislim da bi HZZO, koji nam je sve ovo dao da radimo, trebao napraviti taj mali napor da se omoguće tehnički informatički uvjeti za testiranje na izdvojenim punktovima na način da se s tog jednog mjesta može ući u sve podatke liječnika, kao što je već napravljeno za cijepljenje. Podaci o osobama koje se cijepe u Sportskoj dvorani u Gospinom polju se unose u program što je odmah vidljivo njegovom odabranom liječniku – komentira Bazdan.

U HZZO-u kažu kako su obavješteni da su se iz Doma zdravlja Dubrovnik javili njihovoj područnoj službi u gradu kako bi mogli na punktu upisivati podatke o testiranju i tvrde kako se na tome trenutačno radi. Tehničku podršku oko testiranja osigurava ustanova koja organizira punkt za testiranje, a HZZO, kako kažu, daje pristup za upis testiranja u Centralnu platformu za registraciju COVID testiranja.

Pri Domu zdravlja je devet liječnika obiteljske medicine, a koncesionari su dužni sami odlučivati o načinu testiranja. Bazdan kaže kako su im tijekom ponedjeljka podijelili testove, pa su pojedini poslijepodne već krenuli s uzimanjem briseva.

image
Poželjno je da se testiranja obavljaju s prozora ili vrata, gdje postoji tava mogućnost
Tonći Plazibat/cropix

Ravnatelj Doma zdravlja u Dubrovniku nada se kako će se uskoro svi vratiti svome poslu, odnosno da je testiranje po ordinacijama samo kratkotrajno rješenje u danima kada se bilježi veliki broj zaraženih. Liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre, izvan radnog vremena svoje ordinacije, svakog tjedna cijepe na punktu u Sportskoj dvorani. Jedan je dubrovački liječnik za Dubrovački vjesnik izjavio kako je spreman dodatno raditi i pomoći u testiranju na zajedničkom punktu u Solitudu, ali puštanje pacijenata sa sumnjom na COVID u čekaonicu, koju dijeli s kolegama obiteljske medicine i stomatolozima, smatra neprihvatljivim.

20. travanj 2024 05:17