StoryEditorOCM
DubrovnikBANOVINA-SLAVONIJA 2017.

Hodočašće dubrovačkih domobrana

Piše PSD.
21. lipnja 2017. - 13:03

Ovogodišnje hodočašće Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik znakovitog naziva „Pohoditi, moliti, obilježavati“ organizirano je za 40-tak članova i simpatizera u vremenu od 15-18. lipnja og. Tijekom četiri dana hodočašća dubrovački domobrani posjetili su Banovinu i Slavoniju.

Prvog dana na blagdan Tjelova pohodili smo Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Dvor na Uni, posjetili povijestne utvrde Zrin i Gvozdansko, a u Sisku smo nakon prijama kod dožupana sisačkog, s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom zapalili svijeće i položili vijenac kod središnjeg gradskog spomenika te obišli spomen sobu poginulih branitelja. Navečer smo pribivali Svetoj Misi u sisačkoj katedrali. Drugog dana 16.06. obišli smo Jasenovac i položili svijeću kod 'sporne' ploče poginulim braniteljima HOS-a iz Domovinskog rata.

Pomolili smo se za mladost koja nikome nije smetala kada se borila Za Dom i Hrvatsku, a sada, zbog nerazumljive državne politike, oni koji su položili svoje živote na oltar Domovine, ne mogu mirno počivati u slobodnoj i neovisnoj državi. Očito je kako tim 'nezadovoljnicima' smeta Hrvatska, a ne HOS-ov grb i natpis „Za Dom Spremni“. Nakon toga, Grad heroj, Vukovar, neiscrpno vrelo sjećanja, bila je obvezna postaja za Dubrovčane. Križ na Dunavu, Ovčara i Memorijalno groblje, cvijeće i svijeće.

Upriličen je i službeni susret gradova prijatelja-Grada Heroja Vukovara i Dubrovnika, gdje smo se susreli s dogradonačelnikom Vukovara i njegovim suradnicima, koji su nas upoznali s razvojnim gradskim planovima. Trećeg dana, u subotu 17.06. nazočili smo glavnom događaju ovogodišnjeg hodočašća, Komemoraciji i Svetoj Misi na predjelu Crni potok kod Našica, mjestu krvavog komunističkog zločina, gdje je nakon završetka Drugog svjetskog rata u lipnju 1945. godine mučki ubijeno preko 1600 razdvojačenih domobrana i civila.

Zadnjeg dana hodočašća 18.06., pribivali smo nedjeljnoj Misi na Udbini u Crkvi Hrvatskih Mučenika, koju je predvodio biskup gospički mons Zdenko Križić. Izaslanstvo domobrana iz Lumbarde prinijeli su spomen kamen „Jama Bu(l)tina 1945.“ Riječ je o još jednoj neistraženoj jami sa šireg dubrovačkog područja u kojoj se nalaze kosti, predmnijeva se, između 600 do 900 vojnika i civila, žrtava komunizma koje su likvidirane nakon završetka rata i bačene u jamu Butina pored Lumbarde na Korčuli. Kamen je blagoslovljen i postavljen na Memorijalni zid uz CHM uz već prije donesene, one s Orsule, Dakse, Vranine, Jakljana, Slanoga i iz Šiljega. Time smo završili ovogodišnje hodočašće „Banovina-Slavonija 2017.“.

02. lipanj 2024 04:18