StoryEditorOCM
DubrovnikŽupanijska skupština

HDZ preduhitrio oporbu, od Dobroslavića tražili odgovor, hoće li Županija biti oštećena ili namirena od koncesije u Uvali Lapad

Piše Silvia Rudinović
13. prosinca 2023. - 13:37

Odbor za Statut i Poslovnik Županijske skupštine dubrovačko-neretvanske se sastao na poticaj vijećnika Marka Giljače (Srđ je Grad) vezano uz glasovanje o novom poslovniku.

Vijećnik Zdenko Mateljak je izjavio kako je pogreškom glasovao protiv Poslovnika, no Odbor je dao za pravo Giljači i ustvrdio da se Mateljkov glas ipak bilježi kao protiv što će ispraviti u zapisniku.

Odbor je većinom glasova zaključio da je na snazi Poslovnik donesen na 16. sjednici Županijskoj skupštini. Prva vijećnička pitanja na današnjoj sjednici je postavio Teo Andrić (HDZ).

Županu Nikoli Dobroslaviću uputio je pitanje o medijski aktualnoj temi, o likvidaciji društva koje je koncesionar u Uvali Lapad. Hoće li Županija biti oštećena ili namirena, zanimalo je Andrića, s obzirom na dugovanja društva Dubrovački zalasci sunca, u likvidaciji.

- Doista postoji problem oko zaostatka plaćanja jednog koncesionara u Uvali. Postupak naplate se prodovi i provest će se, naknada će se naplatiti. Neće ostati oštećeni Županija, Država ni Grad, svi koji imaju korist od koncesijske naplate – rekao je župan te podsjetio na tijek događaja od dodjele koncesije do danas: „Raspisali smo koncesiju za Uvalu, koju smo napravili vrlo temeljito, temeljem arhitektonsko urbanističkog natječaja. Utvrdili smo što tamo treba biti. Na koncesiju su se javila dva pravovaljana ponuditelja. Županija je odradila posao sa svojim povjerenstvom, donijela odluko o odabiru koncesionara, koju je potvrdilo Ministarstvo”.

Nadalje, rekao je Dobroslavić, za većinu od osam godina koncesijska naknada je uredno naplaćena, no drugi ponuditelj žalio se sudu.

- Visoku upravni sud je u jednoj odluci prihvatio koncesiju, u drugoj poništio – rekao je župan i rekao kako je sad odluka na Vrhovnom sudu.

- Vrhovni sud o tome još nije donio odluku. To traje malo predugo, ali na to ne možemo utjecati. Koncesionar tvrdi da ima problema s nejasnom situacijom u kojoj se našao – kaže Dobroslavić. Ukoliko Sunset ne bude plaćao, „Županija neće imati milosti, bez obzira na njihove argumente. Pokrenuli su likvidaciju, očito da bi se zaštitili jer su tamo uložili sredstva”, zaključio je župan.

27. travanj 2024 05:04