StoryEditorOCM
DubrovnikDOZNALI SMO ŠTO ČEKA PACIJENTE

Grad i Županija ostaju bez jedinog oralnog kirurga u javnom zdravstvu, dr. Olaf John: ‘Odlazim miran jer znam da sam dao svoj maksimum, vrijeme je za nove izazove‘

Piše Bruno Lucić
12. veljače 2022. - 07:31

Doktor dentalne medicine i specijalist oralne medicine Olaf John koncem ožujka napušta Doma zdravlja i odlazi u privatni sektor, a bez njega Dubrovnik i cijela Dubrovačko-neretvanska županija ostaju bez jedinog oralnog kirurga u javnom zdravstvu. Vijest je potvrdio i ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

- Svi oni koji su naručeni, on će ih odraditi do tog datuma, a za nove gledamo mogućnost da s nekim napravimo suradnju, da nam ostane djelatnost oralne kirurgije, međutim, to je duga procedura. Izvjesno vrijeme će vjerojatno novi pacijenti koji budu imali potrebu za oralnom kirurgijom s uputnicom moći ići u Split ili Zagreb, kazuje Bazdan podsjećajući zašto je dr. John jedini oralni kirurg u javnom zdravstvu u Županiji:

- Po standardima, oralna kirurgija ide na broj stanovnika od preko 300 tisuća, a mi kao županija imamo 125 tisuća stanovnika. Međutim, zahvaljujući pokojnom doktoru Stjepu Ragužu, svojedobno smo uspjeli dobiti djelatnost oralne kirurgije i sigurno ćemo je zadržati. Već smo u kontaktu s nekim osobama koje su na specijalizaciji i s njima ćemo sklopiti ugovor, njima specijalizacija završava za godinu, dvije dana. Ima ih iz Dubrovnika i već su odavno započeli specijalizaciju privatno, međutim, s njima ćemo dogovoriti da mi preuzmemo tu specijalizaciju i da u konačnosti dođu u Dom zdravlja. Do tada ćemo pokušati napraviti ugovor s nekim oralnim kirurgom koji bi dolazio raditi u Dubrovnik jedanput, dvaput tjedno, otkriva ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja koji se nada financijskoj podršci Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan
Tonći Plazibat/cropix

Postoji i treće rješenje.

- Možda je to najbolja mogućnost: raspisat ćemo natječaj za oralnog kirurga, možda se netko i javi, ali gledamo na sve tri strane nešto napraviti da bude ono najbolje i što skorije za naše pacijenti. Međutim, napravit ćemo ugovor s dr. Johnom koji će i dalje raditi u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik i dr. Schneiderom zahvate na djeci s posebnim potrebama. To je program koji smo već imali, mjesečno bi imali jednog do dva pacijenta, a dr. John i dalje ostaje u tom programu, najavljuje Bazdan.

Dr. John ne krije da mu nije bilo teško donijeti ovu odluku.

- Nakon 15 godina koje sam dao javnom zdravstvu odlučio sam da je vrijeme za nove izazove. Zašto? Zato što je jednostavno iscrpljujuće jer sam 15 godina bio sam za cijelu Županiju i jednostavno me to potrošilo. Po završenom stomatološkom fakultetu moja želja i ljubav bila je oralna kirurgija i tada nitko nije slao stomatologe na oralnu kirurgiju jer je na Županiju išao jedan oralni kirurg na 250 tisuća stanovnika i nije uopće bilo uvjeta niti je bilo omogućeno da Bolnica ili Dom zdravlja nekoga pošalju. Kako je to meni bila velika želja, išao sam to o svom trošku odnosno tada o trošku svojih roditelja i mene. Kad sam završio oralnu kirurgiju, 2007. zaposlio sam se u Općoj bolnici Dubrovnik, tadašnji ravnatelj Andro Vlahušić je uz mene imao još jednog kolegu, maksilofacijalnog kirurga iz Splita i htio je oformiti jedan odjel koji bi se zvao Maksilofacijalna i oralna kirurgija po uzoru na sličan odjel u KB Dubrava u Zagrebu. To je bila super ideja, ali nam je za ostvariti odjel trebao još jedan čovjek i nas dvojica smo tada radili pod odjelom za uho, grlo, nos odnosno pod otorinolaringologijom. Međutim, kolega iz Splita je uspio dobiti posao u KBC Split i pošto je bio rodom otamo i imao obitelj, otišao je i tad se ta ideja 'raspala', prisjeća se sugovornik te nastavlja:

image
Dom zdravlja Dubrovnik
Cropix

- Tog trenutka iz Opće bolnice Dubrovnik prelazim u ambulantu u Dom zdravlja, to je bilo u ljeto 2007. Moj angažman je, uz veliki trud i muku dr. Raguža, opravdan time što smo geografski izolirani od ostatka Hrvatske te da do najbliže ustanove u Splitu treba dva i pol sata. Nekako smo od Ministarstva, a u to je vrijeme Andrija Hebrang bio ministar, uspjeli dobiti ugovor s HZZO-om za oralnu kirurgiju. Punih sam 15 godina u Domu zdravlja, a osim mog posla kao oralnog kirurga, bio sam i zamjenik ravnatelja i to ne samo Branku Bazdanu, nego i u mandatu Dušice Šutalo, dakle, ukupno 12 godina. Iskreno sam se davao, volim svoj posao, ali jednostavno, nakon toliko godina i svega, valjda te malo sve skupa 'potroši', sam si u Županiji, nemaš zamjene, a malen je grad, na vjetrometini si, brojne su molbe, zamolbe... Shvatiš da više nemaš 25 godina i da je sve teže, to je moja primarna odluka za odlaskom u privatni praksu, a valjda čovjeku dođe tako da mu trebaju neki novi izazovi, kaže dr. John ne krijući razočaranje u zdravstveni sustav.

Istovremeno upozorava da će trebati širi konsenzus vladajućih i oporbe kako bi se stvari u cjelokupnom sustavu poboljšale. No, sretan je i ponosan što je tijekom 15 godina rada tek nekoliko, i to najozbiljnijih slučajeva, morao uputiti u Zagreb, dok je sve druge slučajeve uspješno riješio u ambulanti u Domu zdravlja.

image
Doktor dentalne medicine, specijalist oralne kirurgije Olaf John
Dom Zdravlja Dubrovnik

- Odlazim miran jer znam da sam dao maksimum, dao sam i ljudima i javnom zdravstvu bez obzira što sam mogao odmah ići u privatni sektor, govori.

Od 2009. dr. John paralelno sa svojim poslom radi i s osobama s poteškoćama u razvoju te potvrđuje riječi ravnatelja Doma zdravlja ističući kako će taj posao nastaviti raditi bez naknade kao dosad, dokle god bude mogao, a otkrio je i gdje će ga pacijenti moći pronaći nakon 1. travnja:

- Ako Bog da, a sve ovisi o papirologiji i Ministarstvu zdravstva, odlazim u grupnu praksu s dr. Stankom Krnjićem u Župu odnosno tamo otvaram svoju ordinaciju. Grupna praksa znači da smo mi neovisni jedan o drugome, da svatko ima svoju ordinaciju, ali funkcioniramo u istom prostoru. Tamo gdje je bio frizerski salon radi se ordinacija u kojoj ću ja biti, zaključuje dr. John.

19. travanj 2024 15:30