StoryEditorOCM
DubrovnikBITI ILI NE BITI - U ŠKOLI!

Grad Dubrovnik se protivi Lakićevom prijedlogu: Nismo za online nastavu, epidemiološka situacija se poboljšava! Iz Županije su također optimistični, otkrivaju što će biti sa srednjim školama

Piše Bruno Lucić
12. studenog 2021. - 07:25

Na konferenciji za medije Županijskog stožera u srijedu rečeno je kako Zavod za javno zdravstvo DNŽ zagovara online model nastave, a ravnatelj Zavoda, dr. Mato Lakić izjavio je kako su svim školama koji su im se obratili, preporučili online model odnosno model C. Ako je suditi po odgovoru iz Grada Dubrovnika, situacija u dubrovačkim osnovnim školama je pod kontrolom.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Trenutačna epidemiološka situacija u školama je povoljnija nego prošlog tjedna, a sve škole u Dubrovniku nastavu izvode uživo, prema modelu A. Potrebno je istaknuti kako je, osim epidemiološke situacije, u procesu donošenja odluke o modelu nastave potrebno u obzir uzeti i utjecaj online oblika nastave na učenike, kao i na sustav obrazovanja općenito. Slijedom svega navedenog smatramo da dubrovačke škole, u kojima epidemiološka to situacija dozvoljava, trebaju nastavu i dalje provoditi po modelu A. Zbog toga u ovom trenutku nismo suglasni s prijedlogom gospodina Mata Lakića da sve škole prebace način odvijanja nastave na model C, posebice u trenutku kada se epidemiološka situacija poboljšava, navode iz Grada Dubrovnika te nastavljaju:

- Prema podacima koje su nadležnom UO za za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo dostavile gradske osnovne škole s datumom 10. studenoga, u samoizolaciji/izolaciji su: OŠ Montovjerna (9 učenika, 4 učitelja), OŠ Lapad (23 učenika), OŠ Ivana Gundulića (58 učenika, 4 učitelja), OŠ Marina Getaldića (21 učenik), OŠ Antun Masle (1 učenik, 1 učitelj), OŠ Marina Držića (7 učenika), OŠ Mokošica (18 učenika, podatak od 9. studenoga).

Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez navela je kako je Škola zatražila mišljenje i preporuku Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, nakon čega će poduzeti daljnje korake u skladu sa Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 od 31. kolovoza ove godine. Dodaje kako očekuju upute lokalnog stožera i osnivača.

- Osnovnu školu Ivana Gundulića pohađa 812 učenika u matičnoj školi i 28 učenika u područnim školama na otoku Šipanu i Koločepu. Od danas imamo tri razredna odjela koji nastavu prate po modelu C.Trenutno je 129 učenika i učitelja u izolaciji i samoizolaciji. Procijepljeno je oko 50 posto, što će se u narednom periodu povećati jer dio zaposlenika primio samo prvu dozu cjepiva, ističe Elez.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije otkrili su kakvo je stanje sa srednjim školama.

- U svim srednjim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije, s obzirom na trenutno jako dobro epidemiološko stanje u istima, nastava će se od ponedjeljka, 15. studenog, održavati u školskim klupama, odnosno po modelu A. Izuzetak je SŠ Petra Šegedina iz Korčule koja još uvijek nije donijela odluku o načinu organizacije nastave. Medicinska škola iz Dubrovnika će također idući tjedan nastavu organizirati po modelu A. Ovaj tjedan je redovnu nastavu provodila po modelu C, a praktičnu po modelu A.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Na pitanje o procijepljenosti nastavnog i nenastavnog osoblja u školama, iz palače Ranjina stigao je sljedeći odgovor:

- S obzirom na primjenu odredbi Uredbe o zaštiti osobnih podataka nismo u mogućnosti dati informaciju o broju cijepljenih nastavnika u srednjim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije, kao ni o trenutnom stanju zaraženih i onih u samoizolaciji, objašnjavaju iz Županije.

29. travanj 2024 09:52