StoryEditorOCM
DubrovnikO MATURI IZ PRVE RUKE

‘Gospodu Glembajeve smo dočekali s olakšanjem! Ostatak mature bio je teži od prijašnjih godina, ali su nas profesori dobro pripremili‘

Piše Silvia Rudinović
29. srpnja 2023. - 11:35
Gimnazijalka iz ove županije kaže kako ih nitko prije ni tijekom pisanja ispita iz Matematike nije upozorio da su u jednom zadatku ponuđeni odgovori svi redom netočniDragan Matic/Cropix/Cropix

Državna matura 2023. godine ostat će upamćena po gafovima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Gimnazijalka iz ove županije kaže kako ih nitko prije ni tijekom pisanja ispita iz Matematike nije upozorio da su u jednom zadatku ponuđeni odgovori svi redom netočni.

image

‘S obzirom da nas je većina mislila da ćemo dobiti Ujevića kao temu, bili smo oduševljeni kada smo vidjeli Gospodu Glembajeve‘

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Državnu maturu riješila je s lakoćom, dobro pripremljena pa ne čudi konačni rezultat. Ova dojučerašnja maturantica iz Dubrovačko-neretvanske županije upisala je studij psihologije kojeg je htjela, jedan od onih s najvećim brojem prijavljenih i među top pet po prosjeku ocjena upisanih kandidata. Ovo je njezino iskustvo:

"Nakon četiri godine učenja došao je i taj trenutak. Moje polaganje državne mature započelo je 2. lipnja ispitom iz Engleskog jezika. Za taj ispit se i nisam spremala jer su nas tijekom školovanja profesori pripremili i više nego dovoljno. Zahvaljujući tome, znali smo što nas čeka. Tijekom sve četiri godine na nastavi smo odrađivali dijelove čitanja i slušanja, a profesori bi nam većinu vremena davali zadatke koji su se pojavljivali na prošlim maturama. Pisali smo puno eseja, pogotovo ove zadnje godine, a profesorica nam je detaljno objasnila način bodovanja tako da znamo na što moramo paziti.

Tema koju smo dobili bila je dobra jer smo mogli dosta toga napisati. Ispit je prošao odlično, iako nas se dosta složilo da je ove godine ipak bio malo teži nego prije.

Sljedeći ispit na redu bio je izborni, onaj iz Psihologije. Psihologiju sam imala u trećem razredu i tijekom tog razdoblja izmijenile su nam se tri profesorice. Iako su bile vrlo dobre, sve te promjene i navikavanje na novi stil i metode rada malo su nam otežale učenje pa sam se za taj ispit i najviše spremala. Učila sam samostalno, iz udžbenika i skripte te sam riješila par starih matura. Profesorica nam je slala materijale i uvijek je bila dostupna ako smo imali neka pitanja.

Na red je došao i zadnji tjedan, tjedan u kojem smo dan za danom pisali ispite iz Hrvatskog jezika i Matematike. Ove godine, Hrvatski je imao samo jednu razinu i svi smo htjeli vidjeti kako će to izgledati. Bila je i još jedna promjena, a to je pisanje sažetka koji se dosada nije pisao.

image

‘Mislim da je ove godine matura bila teža, pogotovo ako je usporedimo s ovogodišnjim probnim ispitom‘

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Tekstovi čitanja bili su poprilično lagani. Nakon ispita bila sam vrlo zadovoljna. Idući dan nas je čekao esej, koji je ove godine bio uvjet za prolaz na maturi. Dan prije eseja pisala sam uvode za sva četiri moguća djela, čitala sam stare bilješke i podsjetila se radnje. S obzirom da nas je većina mislila da ćemo dobiti Ujevića kao temu, bili smo oduševljeni kada smo vidjeli Gospodu Glembajeve. Tema je bila odlična, nije bila i teška i mogli smo smisliti dosta dobrih argumenata.

Bez obzira na štrajk i online nastavu, mislim da su nas profesorice iz Hrvatskog vrlo dobro pripremile za maturu. Zadnji dan nas je čekala Matematika.

Za Matematiku me vjerojatno bilo i najviše strah, iako smo imali odličnu profesoricu koja nas je pripremala tijekom ove četiri godine. Mislim da je ove godine matura bila teža, pogotovo ako je usporedimo s ovogodišnjim probnim ispitom.

Najviše muka nam je zadao zadatak s otokom o kojem se dosta pričalo. A najviše se pričalo o poništenom zadatku za koji smo saznali preko portala. Sve u svemu, sve mature su dobro prošle i zadovoljna sam ostvarenim rezultatima".

16. lipanj 2024 05:14