StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovčanima draga razonoda

Gerwin Kraft vlasnik je zabavnog parka koji zimi na krajnji jug donosi radost: ‘Bez svjetala i glazbe nema lunaparka, ali najvažniji dodatak je dječji smijeh!‘

Piše Bruno Lucić
4. veljače 2024. - 20:38

Gerwin Kraft se kao vlasnik lunaparka ‘Karlo’ doslovce bavi ‘show businessom’ koji svjetlom, zvukom i avanturama mami i velike i male Dubrovčane, tradicionalno pred i za blagdan svetog Vlaha. Ove je godine lunapark doselio iz gruške luke u prostor Remize. Otvoren je za posjetitelje 12. siječnja, a radit će do 4. veljače.

Kao ‘pomorci na suhom’

Djelatnost ‘zabavljanja drugih’ duboko je urasla u obiteljsko stablo, Gerwinovi baka i djed imali su pravi pravcati cirkus, a početkom 1950-ih prebacili su se na lunapark. Nosi naziv Karlo jer je to ‘obiteljsko ime’ koje su dobivali muški potomci. Gerwinov djed je bio Karlo, njegov sin je Karlo, a i ujak također pa se ime prenosi s generacije na generaciju.

image
Božo Radić/Cropix

- Mi smo kao pomorci na suhom. Malo kad si kući, uvijek ideš od mjesta do mjesta, neprestano je montaža, demontaža, mijenjaš smještaj, rješavaš papirologiju..., započinje.

Za ‘spakirati’ lunapark, Gerwinu i njegovim djelatnicima potrebno je oko tri dana.

- Zadnjih skoro tridesetak godina u Dubrovnik dolazimo oko Feste sv. Vlaha. Nekad smo dolazili za Božić i Novu godinu i ostajali sve do Svetog Vlaha. Kako su adventi postali popularni, radimo ih na više lokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji i potom dođemo u Dubrovnik. Većinom smo u Splitu, Omišu i Trogiru, pođemo i do Šibensko-kninske, a redovito smo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Za Malu Gospu idemo u Solin, za Svetog Mihovila pođemo do Trilja... Znamo otići i na neku novu lokaciju, ako dobijemo poziv iz mjesta gdje je kakva svetkovina... Ako smo slobodni, odazovemo se, ali idemo s manje objekata. U Gružu smo s desetak kamiona, uspoređuje Gerwin.

- Stalno mijenjamo objekte, naprave, nije svake godine isti sastav, količina ni ponuda. Najpopularniji su autići, oni su klasika, tu idu svi od ‘7 do 77’, djeca i odrasli. Prije nekih pet godina smo u Dubrovniku imali Tower visok 33 metra. Na prijašnjoj lokaciji, u gruškoj luci, malo je bilo više vjetra pa ga zato iz sigurnosnih razloga uopće nismo ni dovezli. Na ovoj novoj lokaciji smo ga ponovno uvrstili u ponudu. Vrlo je izazovno postaviti ga, jedinstven je u Hrvatskoj i posjetitelje podigne u visinu odakle se lijepo vidi grad. Možete iskoristiti tu visinu za napraviti selfie! To nije neka divlja, adrenalinska vožnja, prije bih rekao da je ‘panoramska’, pojašnjava vlasnik lunaparka.

Odmah do Towera je Twister, tu je adrenalinski objekt Avengers, a prošlih godina su dovozili Twin-Spin koji će opet doći na jug...

image

Godinama Gerwin i njegova ekipa dolaze u Dubrovnik za blagdan sv. Vlaha

Božo Radić/Cropix

- Kad dođemo na lokaciju, gledamo uvijek napraviti neku ‘rošadu’ objekata, ali neki su jednostavno standardna postava, recimo avioni, konjići, autodrom, Jumping, balon za skakanje... Dubrovčani vole ovu vrstu zabave, baš su ljubitelji zabavnog parka, puno više nego u nekim drugim gradovima. Dolaze roditelji, djeca, tinejdžeri, mlađi, čak i momci i cure stariji od 20 godina, što je jako pozitivno. Lunapark nije nešto virtualno, riječ je o stvarnom vidu zabave kao i prije 30, 40 godina. Primjerice, sjedneš u autić i voziš se, sudaraš se s drugima... Skoro sve je danas virtualno, mobitel je neprestano u ruci, glava ‘u ekranu’, a ovo je ipak ‘starinski’ oblik zabave s tim da ipak pratimo trend, idemo ukorak s tehnologijom, podcrtava Gerwin koji se veseli i dolasku odraslih.

- Još imamo streljane gdje posjetitelji gađaju iz puške, a nema ništa ljepše nego kad dođe momak od 19, 20 godina s curom, pogodi metu te osvoji velikog medu! Kad to kao vlasnik vidim, učini me sretnijim! Volim kad je lunapark montiran i dobro posjećen. Naravno, svi radimo za novac, ali kad je velika gužva, osjeti se ta atmosfera ljubavi i adrenalina. Kao pjevač kad ima koncert. Ako ga platite da nastupa u stadionu sâm, bez publike, on će ipak poželjeti publiku bez obzira na novac. Tako je i s lunaparkom, najljepši je kad je pun ljudi, kad se čuje smijeh, graja, galama, vika i vrištanje djece... To se ne može platiti! U lunaparku može jedino netko plakati ako više nema žetona za vožnju. A, ako to vidim, trudim se dati bar jednu ili dvije gratis vožnje, da ga počastim! Nije ovo mjesto tuge i žalosti, a hvala Bogu nismo imali nikakvih nezgoda i nadamo se da će tako i ostati, poručuje Gerwin koji je primijetio kako isti roditelji dolaze godinama.

- U Omišu smo viđali ljude koji danas imaju svoju obitelj, a nekad su kao djeca dolazili u naš lunapark. Sad dovode djecu, neki imaju i unučad i to je ljepota ovog posla, dodaje.

Jedan lunapark ‘miruje’

Najveća gužva je tijekom vikenda. Naravno, za Festu očekuju najveću posjećenost, posebno ljudi iz okolnih mjesta. Što se tiče djelatnika, imaju svoju stalnu ekipu, a u Dubrovniku imaju ljude koji im već godinama pomaži kad su u gradu.

Lunapark otvara svaki dan u popodnevnim satima i radi do nekih 21.30 sati. Kroz jutro se počisti i naprave se pripreme za novi radni dan. Ove godine je dosta poslužilo vrijeme, nadaju se da će ostati tako, a veselja i zabave neće nedostajati. Atmosfera se najviše osjeti kad padne mrak i upale se svjetla, kad sve zabliješti i kad se začuje glazba. Toliko svjetlosnih efekata iziskuje i puno struje, a u šali se može reći da lunapark troši električne energije kao jedno manje selo!

- Priključeni smo na mrežu, ali imamo i dva agregata koja u bilo kojem trenutku možemo uključiti da preuzmu. I da se, recimo, posjetitelji nađu na vrhu Towera i da nestane struje u tom trenutku, nema panike, postoji mehanička pumpa koja ih spusti dolje, umiruje Gerwin.

Svaka sprava i element lunaparka je kamionska prikolica. Objekti su proizvedeni u Europskoj uniji, novijeg su godišta, atestirani su, a napominje Gerwin kako su ih gradili specijalizirane tvornice za proizvodnju objekata za lunapark.

image
Božo Radić/Cropix

- Tijekom ljeta smo u Omišu gdje ostanemo od 15. lipnja do 15. rujna. Nekad znamo malo ranije doći, sve zavisi o rasporedu. Tamo provedemo sezonu, zadnjih 30 godina na istoj smo lokaciji u Omišu. Tamo bude nekih 25 sprava od lunaparka i dosta veći lunapark jer je ipak riječ o turističkoj sezoni, kaže Gewrin čija tvrtka ima ukupno 30 naprava.

Dakle, trenutno je doslovno kompletan jedan lunapark parkiran i odmara. Kad bi sve mobilizirali, bio bi to dugi konvoj kamiona! Tijekom boravka u Dubrovniku djelatnici žive u apartmanima, a velike kamionske prikolice za stanovanje koje imaju sve potrebne uvjete koriste ljeti u Omišu. Dok se pomalo bliži kraj još jednoj dubrovačkoj sezoni zabave, Gerwin obećava da će se on i njegova ekipa vratiti i dogodine. Dakle, lunapark Karlo ostaje vjeran Gradu.

02. svibanj 2024 04:01