StoryEditorOCM
DubrovnikPlaniraju se nova ulaganja

Franković na sastanku s ministricom Tramišak o EU projektima u Dubrovniku

Piše dv
28. travnja 2022. - 19:22

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković danas se u Zagrebu sastao s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak te ju je izvijestio o pripremama Grada Dubrovnika za novu financijsku perspektivu Europske unije.

 

Grad Dubrovnik se u prethodne četiri godine, a što je posebno potencirano u razdoblju korona krize, okrenuo EU fondovima kao izvoru financiranja razvojnih projekata te je pripremljen čitav niz takvih projekata koji imaju za cilj povećati kvalitetu života građana Dubrovnika. Teme razgovora današnjeg sastanka bile su, između ostalog, projekti vezani za obnovljive izvore energije te pripreme za korištenje sredstava dostupnih kroz ITU mehanizam Europske unije, među kojima i projekt Aglomeracije Dubrovnik.

 

Riječ je o mehanizmu koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Podsjetimo, gradonačelnik Franković u siječnju ove godine izabran je za predsjednika Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik, koje operativno organizira funkcioniranje ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021.-2027 na svom području. Za 22 urbana područja u RH na raspolaganju je 5,16 milijardi kuna.

 

Putem ITU-a na ubranom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija, a koje uključuju i tzv. brownfield projekte, odnosno obnovu i revitalizaciju bivših industrijskih i napuštenih lokacija te njihovu prenamjenu u objekte društvene, obrazovne, kulturne, sportske, turističke i druge namjene, infrastrukturu predškolskog odgoja, ulaganja u javnu turističku te u zelenu infrastrukturu, u razvoj ili nadogradnju digitalnih usluga  i proizvoda, građevinske i konzervatorske radove na objektima kulturne baštine.

22. travanj 2024 21:40