StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANOST ISPRED OPĆE BOLNICE DUBROVNIK

FOTO: Otkriven spomenik djelatnicima Ratne bolnice sv.Vlaho

5. prosinca 2016. - 15:07

U znak zahvalnosti i sjećanja svim djelatnicima Medicinskog centra Dubrovnik koji su tijekom Domovinskog rata i agresije na Dubrovačko područje hrabrim i požrtvovanim radom omogućili uspješan rad ratne bolnice Sv.Vlaho danas je ispred Opće bolnice prigodnim svečanošću otkriven spomenik. Spomenik krasi ploča s riječima zahvalnosti i uklesanom porukom “Non bene pro toto libertas venditur auro” - “Sloboda se ne prodaje ni za svo zlato svijeta”.

- Prije 25 godine cijela Hrvatska je 20 dana nakon Vukovara strepila da će i Dubrovnik doživjeti istu sudbinu. Sjećajući se tih užasnih vremena i nadasve hrabrosti branitelja i djelatnika ove bolnice te zdravstvenih djalatnika na ovom području, danas imamo sreću svjedočiti Gundulićevoj vječnoj slobodi Dubrovnika te požrtvovnosti i hrabrost svih djelatnika ratne bolnice koji su bili sigurnost da će svi ranjeni biti zbrinuti a životi spašeni. Zato sam danas posebno sretan da u ime Vlade RH mogu izraziti sreću i reći da ne smijemo zaboraviti one kojih danas više nema. Ovaj je spomenik spomenik zahvalnosti i veličini ljudi koji su rat iznijeli na svojim leđima, ali i obveza hrvatskog naroda da ne zaboravi Domovinski rat- rekao je na prigodnoj svečanosti ministar zdravstva Milan Kujundžić da bi ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik primarijus dr sc Marijo Bekić naglasio da je uprava bolnice u povodu 25.obljetnice divljačke neprijateljske agresije na domovinu i dubrovačko područje odlučila primjereno se odužiti i izraziti poštovanje djalatnicima bolnice koji su u najtežim ratnim danima za Dubrovnik i hrvatski narod savjesnim, humanim i požrtvovanim radom uspijevali obaviti svoj posao kojeg rade i danas.

Inicijator ideje za podizanje spomen obilježja je tadašnji i sadašnji djelatnik bolnice Mirsad Đanović podsjetio je na doiba kad je grad bio u blokadi:- Djelatnici ratne bolnice dijelili su sudbinu grada i dali veliki obol obrani grada i konačnoj slobodi domovine. Neka spomen- ploča podsjeća na tu bolnicu i sve djelatnike koji su iskazali veliku profesionalnost i velikim trudom doprinjeli obrani.

Okupljenima se obratio i ratni ravnatelj dr Zoran Cikatić koji je ustvrdio da je stožerna medicinska kuća bila Ratna bolnica sv.Vlaho u kojoj se odvijalo sve najteže i najgore:- Tu se umiralo, liječilo i spašavalo. Hvala svim 1206 djelatnika, od vrhunskih kirurga do pomoćnog osoblja koji su dan i noć dali svoj doprinos da spasu živote i da bude što manje invalida. Hvala i onima koji su bili logistika unutar prostora Belvedere- Srđ- Sustjepan, što je bila granica Dubrovnika unutar kojeg prostora je jedno vrijeme bilo i 60 tisuća građana. Da nije bilo njih, ne bi smo danas pričali ni divili se ovom krasnom spomeniku- rekao je Cikatić a župan Nikola Dobroslavić potom naglasio zahvalnost liječnicima i osoblju ratne bolnice koji su, uz branitelje na prvoj crti bojišnice bili najugroženiji, te je zahvalnost trebalo izraziti i postavljanjem ovakvog spomenika.

Potom je molitvu predvodio i spomenik blagoslovio bolnički kapelan te župni vikar župe sv.Petra na Boninovu, velečasni Marijan Slukan.

29. travanj 2024 09:08