StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE

Dvorana u Gospinu polju ipak spremna za Svjetsko rukometno prvenstvo, na Lopudu će se stati na kraj neredu s vozilima?

Piše dv
8. svibnja 2023. - 10:08

Počela je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Pred vijećnicima je 30 točaka, prva su vijećnička pitanja.

Dnevni red nadopunjen je s dodatnim točkama: prijedlog odluke o javnim parkiralištima na području Grada Dubrovnika, prijedlog odluke o davanju suglasnosti na opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama, prijedlog odluke o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude o pružanju usluga javnog linijskog prijevoza Grad Dubrovnik – Koločep, prijedlog zaključka o tekstu Ugovora o zakupu između Hotela Gruž i Doma za starije Ragusa te prijedlog odluke o Mjerama socijalnog programa Grada za 2023. godinu.

Gradsku vijećnicu Olgu Muratti (SUH) zanimalo je može li Grad iznaći mogućnosti i sufinancirati ugradnju dizala u stambenim zgradama.

Mato Franković treba vidjeti kako će izgledati mjera od strane Vlade a nakon toga će se razraditi mogućnost sufinanciranja. Hoće li to biti kroz sufinanciranje kamate na kredit jedan je od prihvatljivih modela.

Anita Bonačić Obradović (SDP) pitala je o problemu pristaništa na Lopudu gdje pristaje Postira te mogućem na Barunovom mulu te ukazala na veliki nered vozila na Lopudu.

- Zgroženi smo tragedijom u osnovnoj školi u susjedstvu, naše ministarstvo je dalo krizne upute. Što mogu učiniti vijećnici i gradonačelnik da naša djeca sigurnije rastu kako ih zaštitit od nasilja raznih vrsta? - pitala je Bonačić Obradović.

Gradonačelnik Franković kazao je kako je razgovarao s mjesnim odborom Lopuda.

- Imali su u vidu Barunov mul predlagali proširenje i vidjeli to kao sjajnu lokaciju gdje bi se moglo na apsolutno dobar način riješiti pitanje opskrbe odnosno dolazaka trajekta na otok. Međutim, Barunov mul je zaštićen i nije opcija. U tijeku smo izrade projektne dokumentacije gdje ćemo obnoviti Barunov mul jer su ga mnogi koristili za prijevoz materijala i slično. Stanovnici Lopuda su 2008. odbacili ideju trajektnog pristaništa koja je tada bila u Prostornom planu i od tada do danas u Planu nema trajektnog pristaništa na Lopudu. Druga lokacija nije bila predložena, da jest, da je u Prostornom planu, putem Županijske lučke uprave Dubrovnik bi se izradila projektna dokumentacija i sigurno bi se pronašla sredstva za izgradnju. Idućeg tjedna idem na Lopud, imat ću sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Lopud vidjet ćemo nekoliko varijanti za izgradnju novog trajektnog pristaništa s druge strane Lopuda bi bila komunikacija pa bi se anuliralo prevoženje elektrovučnim vozilima preko rive tijekom cijelog dana. Tamo je puno komunalnog nereda kojeg generiraju ljudi koji žive na Lopudu treba pronaći simbiozu suživota i gospodarske aktivnosti. Od kad je prestala voziti Postira stanovnici Elafitskih otoka su imali puno primjedbi na novi brod. U suradnji s Jadrolinijom i Agencijom za obalni prijevoz povećao se broj pristajanja trajekta. Rebalansom će se osigurati 60 tisuća eura kako bi se sufinancirao trajekt za bolju trajektnu povezanost.

- Slučaj koji se dogodio u Beogradu a ponovio se par dana iza je nešto što se ne može predvidjeti. U SAD-u se vrlo često to događa. Treba razgovarati s djecom, stručne službe škola trebaju biti stalno uključene. Održavamo kolegije s ravnateljicama stalno, više puta je tema bila vršnjačko nasilje. Nije ni naš grad izoliran od vršnjačkog nasilja u školama.

Andro Vlahušić (Nezavisni) kazao je kako je za godinu i pol dana svjetsko rukometno prvenstvo.

- Kakvo je stanje danas s projektom izgradnje sportske dvorane, je li izdana pravomoćna dozvola i raspisan natječaj za izvođenje te zatvorena financijska konstrukcija projekta?

Mato Franković:

- Jako sam zadovoljan brzinom rješavanja građevinske dozvole. Upravni odjel je preuzeo dokumentaciju. Očekujemo prema izjavama pročelnika Medovića da će se do 15. lipnja izdati građevinska dozvola. U koordinaciji s Vladom razgovaramo i o financijskim rješenjima jer preko 50 milijuna eura će koštati izgradnja buduće sportske dvorane. To grad ne može sam bez resornih ministarstava. Vrlo skoro ćemo složiti financijsku konstrukciju. Naš cilj bi bio da do siječnja završimo javnu nabavu i počnemo graditi.

Ivica Roko (nezavisni) zanimalo ga je kako se postaje član udruge taksista i što s onim taksistima što nisu članovi udruge?

Franković:

- Pretpostavljam da znam na što ciljate po pitanju taksi stajališta. Intencija je da putem javnog natječaja grad dodijeli određene pozicije koje koriste taksisti u zakup. Vidim da na osnovu toga su određene udruge koje se žele javiti na navedene natječaje rekle da više neće primati članove. Natječaji su javni, na njih se svatko može javiti i nije za bilo koga rezervirana bilo koja pozicija. Radi se o javnim natječajima i pozivam sve zainteresirane vrlo skoro ćemo krenuti s raspisivanjem natječaja za zakup površina s namjenom obavljanja autotaksi djelatnosti. Ne mog niti želim niti hoću arbitrirati unutar bilo kakve udruge da netko bude ili ne bude član – kazao je gradonačelnik.

Zbog čega se maknuo javni wc s Pila – bilo je drugo Rokovo pitanje.

- Na Pilama imamo dva javna WC-a jedan je u punoj funkciji, drugi nije. Ovaj koji nije radilo se o kontejnerskom sustavu koji se raspao i ne može više kao takav funkcionirati. U sklopu obnove parka na Brsaljama u planu je izgradnja još jednog sanitarnog čvora. Financirat će se iz ITU sredstava. Do kraja mjeseca krenut ćemo u implementaciju i vrlo skoro dobiti javni wc jer to je standard koji moramo imati i održavati – odgovorio je Franković.

Predsjednik GV-a Marko Potrebica je vijećnika Roka upozorio da se ubuduće s vijećničkog mjesta ne javlja dizanjem ruke koja bi nekoga mogla asocirati na neka prošla vremena.

29. travanj 2024 22:06