StoryEditorOCM
DubrovnikGLEDAJU VAS

Dubrovnik premrežen video nadzorom: sve više uličnih kamera, pod prismotrom vandali, sumnjivci i loši vozači. Evo koliko je prometnih prekršaja i uništavnja imovine snimljeno

Piše Gabrijela Bijelić
9. studenog 2022. - 07:28

Dosta je pozornosti proteklih dana privukla objava gradonačelnika Mata Frankovića koji je na društvenim mrežama podijelio fotografije ‘obračuna’ vozača s gradskom imovinom (rampom) na Lapadskoj obali.

-Ovako izgleda kada je pojedincima važniji vlastiti interes i profit od bilo čega. Onda jednostavno dođu, slome rampu i nastave dalje. Kao da se ništa nije dogodilo. Srećom, tu su kamere kako bi se upravo ovakvi sankcionirali primjerenim kaznama – napisao je gradonačelnik.

Polomili,krivo parkirali...

Pokazalo se kako ovaj izgred, makar ekstreman, nipošto nije usamljen. Odsjek za komunalno redarstvo od početka 2022. godine utvrdio je čak 2265 prekršaja odredbi odluka iz domene nadležnosti Odjela, što u komunalnom (ne)redu, što u kršenju Odluka o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i kombija u zoni posebnog prometnog režima...

Uništavanja gradske imovine bilo je nešto manje, od 2019. godine do danas UO za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu prijavio je 22 loma i oštećenja gradske imovine na igralištima i javnim površinama.

Od 2019. godine do danas UO za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu prijavio je 22 loma i oštećenja gradske imovine na igralištima i drugim javnim površinama. Demoliranje su zabilježile kamere za nadzor javno-prometnih površina, postavljene na 65 pozicija diljem Dubrovnika.

Video nadzor obuhvaća i nepropisno parkiranje na koje kamere ‘vrebaju’ s 15 pozicija. Učinkovitost im je neupitna, jer su u razdoblju siječanj-rujan 2022. godine, evidentirale 2551 prekršaja nepropisnog parkiranja.

- Videonadzor javnih površina Grada Dubrovnika obavlja se na osnovu Ugovora o pružanju usluge videonadzora javnih površina Grada Dubrovnika koji je sklopljen s pružateljem usluge Tehno trend d.o.o. za razdoblje srpanj-prosinac 2022. godine u ukupnom iznosu od 134.061,23 kune – ističu iz dubrovačke gradske uprave.

Igrališta pod prismotrom

Podsjećaju kako treba razlikovati više vidova video nadzora:

- Kad govorimo o sustavu video nadzora, razlikujemo kamere postavljene na javnim površinama poput dječjim igralištima, sportskim terenima i vanjskim vježbalištima te drugih javnim površinama i one kamere koje služe za nadzor javno-prometnih površina. Na dječjim igralištima, sportskim terenima, vanjskim vježbalištima i drugim javnim površinama ukupno je postavljeno 212 kamera na 63 različite lokacije. Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu svake godine provodi nabavu za najam i održavanje sustava videonadzora dječjih igralištima, sportskih terena, vanjskih vježbališta i drugih javnih površina. Dosad je svake godine jednogodišnjim ugovorom kao najpovoljniji ponuditelj bila izabrana tvrtka Tehno Trend d.o.o.. Godišnji iznos održavanja navedenog sustava videonadzora iznosi oko 250 tisuća kuna s PDV-om – otkrivaju iz Grada Dubrovnika koji dogodine planiraju postaviti kamere i na ulazima u grad kako bi se kamionima mogla naplatiti naknada za tzv. prekomjernu upotrebu cesta.

’Oko’ u Vukovarskoj

Postavljanje kamera započelo je, dodaju, pod okriljem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo koji je tad održavao igrališta.

- U slučaju potrebe UO za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu postavit će naknadno na novim lokacijama dodatne kamere – obećali su iz Grada Dubrovnika, uz napomenu da se trenutačno provodi postupak javne nabave za najam i održavanje sustava videonadzora koji će obuhvatiti sve kamere na javnim površinama, od prometnica preko dječjih igrališta nadalje. Pomaci se već vide, pa je tako zahvaljujući kameri u Vukovarskoj kod zgrade DTS-a ‘snimljeno’ i kažnjeno već više prekršitelja, vozača i motorista a oprez ne bi škodio ni nestašnim pješacima...

02. lipanj 2024 09:44