StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKO SVEUČILIŠTE |

DUBROVNIK JE MJESTO LIJEPOG ŽIVLJENJA, ALI I SVEUČILIŠNI GRAD Budućim se studentima nudi individualizirani pristup nastavi

Piše Bruno Lucić
26. svibnja 2021. - 10:59

Kako se bliži kraj još jedne, po mnogočemu posebne i izazovne akademske godine, tako polako na Sveučilištu u Dubrovniku kreću pripreme za nove početke. Studenti koji budu htjeli studirati na Sveučilištu u Dubrovniku mogu birati između deset preddiplomskih sveučilišnih studija i tri preddiplomska stručna studija. Točnije, studenti mogu birati studije Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Pomorskog odjela, Odjela za elektrotehniku i računarstvo, Odjel za primijenjenu ekologiju, Odjela za komunikologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, studija Povijest Jadrana i Mediterana i studija Sestrinstvo.

image
Sveučilište U Dubrovniku

- Ukupna upisna kvota za upis u prvu godinu svih preddiplomskih studija u akademskoj 2021./2022. je 572 studenta. Od toga je 399 mjesta za redovite studente. Na studiju Poslovna ekonomija; smjer turizam upisna kvota je 56 redovitih studenata, na smjeru marketing 35, a na smjeru IT menadžment 22. Upisna kvota na studiju Nautika je 60, Brodostrojarstvo 30, Pomorske tehnologije jahta i marina 15, Primijenjeno/poslovno računarstvo 40, Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu 30, Primijenjena ekologija mora 20, Mediji i kultura društva 40. Na studiju Konzervacija-restauracija (smjerovi: drvo, papir, tekstil, metal, keramika) 14, Povijest Jadrana i Mediterana 14, na preddiplomskom stručnom studiju Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija 23. Stručni studiji Financijski menadžment i Sestrinstvo kandidati upisuju u statusu izvanrednih studenata, a upisna kvota iznosi 30, odnosno 26, navode iz Sveučilišta.

Rektor dubrovačkog Sveučilišta, profesor doktor znanosti Nikša Burum još jednom naglašava zašto je upravo Dubrovnik pravo mjesto za studiranje.

- Dubrovnik je mjesto lijepog življenja, prepoznata svjetska turistička destinacija, a s otvorenjem Studentskog doma i osiguranim smještajem i prehranom možemo reći i u pravom smislu riječi - sveučilišni grad. Na Sveučilištu u Dubrovniku budućim se studentima nudi individualizirani pristup nastavi uz kvalitetan nastavni i znanstveni kadar, a što potvrđuju brojni uspjesi poput uvrštavanja na svjetske ljestvice rangiranja sveučilišta QS World University Rankings,U-Multirank iRUR – Round University Ranking, ističe Burum.

image
Sveučilište U Dubrovniku

Nije samo normalizacija situacije s covidom razlog za optimizam kad je riječ o zainteresiranost budućih studenata za dubrovačko Sveučilišta.

- Otvaranje Studentskog doma novi je zamah razvoju Sveučilišta, pa u tom smislu očekujemo da smo studentima i budućim studentima, rješavanjem pitanja smještaja i prehrane, uvelike olakšali studiranje u Dubrovniku. Naše su prednosti rad u malim skupinama studenata, dobra opremljenost zgrada, izvrstan omjer studenata i nastavnika, mogućnosti međunarodne razmjene i studiranja u inozemstvu, mogućnosti obavljanja stručne prakse tijekom studija... Svim studentima Sveučilišta u Dubrovniku osigurana je besplatna ulaznica za kino-predstave, kazališne predstave, koncerte, izložbe, muzeje, za šetnju gradskim zidinama, i to neograničeni broj puta, ističu iz sveučilišnog Ureda za odnose s javnostima.

Ne kriju da se imaju čime pohvaliti.

- Kontinuirano provodimo ankete o kvaliteti nastavnih aktivnosti i iz godine u godinu studenti nas ocjenjuju visokim ocjenama, pa je tako prosječna ocjena za ljetni semestar prošle akademske godine bila 4,576, a najčešća ocjena koju su studenti dodijelili našim nastavnicima je 5. To je potvrda da naši nastavnici ulažu veliki trud i napore da bi studentima prenijeli potrebna znanja i vještine, ali i različitim događanjima poput gostujućih predavanja i terenske nastave obogatili redovni nastavni proces, napominju.

image
Sveučilište U Dubrovniku

Nije u fokusu samo otvaranje prema domaćim studentima, nego je i otvaranje prema studentima iz cijele Europe, pa i svijeta, dugoročni put kojim ova ustanova želi ići.

- Jedan od strateških ciljeva Sveučilišta je i internacionalizacija. Do danas je više od 1.000 studenata iz inozemstva odluku o svojem obrazovanju, dijelom ili u cijelosti, povjerilo Sveučilištu u Dubrovniku. Unatoč pandemiji COVID-19, i ove godine na Sveučilištu u Dubrovniku studira oko 70 stranih studenata, preko Erasmus+ programa mobilnosti i DoubleDegree studenti iz Palerma. Studenti dolaze iz gotovo svih zemalja Europske unije, a u zimskom semestru na Sveučilištu je boravio i jedan student iz Rusije. Nakon što je otvoren Studentski dom i riješeno pitanje studentskog smještaja i prehrane, interes inozemnih studenata za studiranjem u Dubrovniku zasigurno će biti još veći, optimistični su.

19. travanj 2024 02:08