StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI NOVOG GUP-A|

DUBROVNIK ČEKA UNESCOV ‘AMEN‘: Više od 250 zahtjeva za građevinsku dozvolu na čekanju, evo koje su najvažnije

Piše Maja Rilović Koprivec
23. listopada 2021. - 15:57

Više od 250 zahtjeva za ishođenjem građevinskih dozvola u Dubrovniku čeka potpis kako bi se krenulo s investicijama, a bez sumnje među njima ima i onih koji su u tzv. 'buffer' zoni i čekaju izradu izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a, i ucrtavanje te kontaktne zone povijesne jezgre sukladno konzervatorskoj dokumentaciji. Kad se taj posao završi nekim bi investitorima mogao poremetiti prvotne planove. Prostor povijesne jezgre, industrijskog predgrađa Pila, kompleksa Lazareta i otoka Lokruma – osim što je naša, ujedno je i svjetska baština, pa je njena buffer zona zaštite proširena od Orsule, Gruškim zaljevom i padinama Srđa sve do Omble kako bi dobro svjetske baštine očuvalo vrijednost zbog kojih ima taj status.

Izrađen je Plan upravljanja po UNESCO-vim smjernicama, a za proširenu kontaktnu zonu Ministarstvo kulture je izradilo konzervatorsku podlogu koju treba uvrstiti u GUP kako se ne bi baš za svaki projekt trebala izrađivati i HIA – Heritage Assessment Study - studija utjecaja na dobro svjetske baštine.

Prvi Belvedere

Od kada je Dubravko Bačić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, za tvrtku Larus Viktora Vekselberga vlasnika Belvedera, izradio prvu HIA studiju za rušenje starog hotela Belvedere izrađeno ih je još nekoliko, a njihov je naručitelj bio Grad Dubrovnik. Za projekt hotela Belvedere, studija procjene utjecaja na dobra Svjetske baštine rađena je 2017. i početkom 2018. UNESCO je na tu studiju dao pozitivno mišljenje. HIA za Belvedere bila je podloga za Izmjene i dopune PPU-a, GUP-a i stavljanje izvan snage DPU-a Belvedere te je na istu ishođeno pozitivno mišljenje UNESCO-a. Studiju je naručio privatni investitor.

image
Na Nuncijati je HIA studija izrađena u sklopu izrade UPU-a stambenog naselja za branitelje
Tonći Plazibat/Cropix

Grad Dubrovnik naručio je studiju za Urbanistički plan uređenja Sveti Jakov; za ugovoreni iznos od 120.000 kuna + PDV.

Na Nuncijati je HIA studija izrađena u sklopu izrade UPU-a stambenog naselja za branitelje. Naručitelj HIA studija je Grad Dubrovnik, a ugovoreni iznos za izradu je 168.000 kuna + PDV, odgovorili su iz mjerodavnog gradskog odjela Grada Dubrovnika.

Dozvole ovise u bufferu

U sklopu ove studije obrađen je utjecaj za tri projekta na tom području: nove stambene izgradnje na tom području, nove pristupne ceste za predmetno područje i za trasu žičare koja je u GUP-u planirana kao koridor u istraživanju. Izrađivač studije procjene utjecaja na baštinu ponovo je bio arhitekt Dubravko Bačić,a koji je studijom zaključio kako je utjecaj na bašinu nutralan. Hoće i istog mišljenja biti i UNESCO-vi stručnjaci tek treba vidjeti.

- Prema podacima UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje trenutačno imamo 258 zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola. Kao što je poznato, u tijeku je izrada izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a, a kroz ove postupke ucrtat će se i „buffer“ zona sukladno konzervatorskoj dokumentaciji. Po završetku navedenog postupka i implementacije „buffer“ zone u važeći prostorni plan, moći će se dobiti podatak o zahtjevima za izdavanje građevinskih dozvola unutar navedenog područja – odgovaraju iz gradske uprave.

20. travanj 2024 06:29