StoryEditorOCM
DubrovnikTeško do paketa na kućnu adresu

Dubrovčani plate dostavu do doma, pa onda po zvizdanu moraju do paketomata

Piše Maja Rilović Koprivec
6. kolovoza 2023. - 05:45

Jesmo li za Hrvatsku poštu svi u Dubrovniku postali povijesna jezgra pa se zaobilazi dostava na kućne adrese? Ako je suditi po novoj politici dostave paketa Hrvatske pošte u Dubrovnik, izgleda da jesmo. Pošiljke adresirane na adrese u Dubrovniku izvan povijesne jezgre, tamo gdje je lako pristupiti automobilom, u posljednje vrijeme jednako se dostavljaju u paketomate Hrvatske pošte, a ne na kućne adrese.  Čitateljici iz Gruža koja je nedavno očekivala paket kupljen na jednoj popularnoj internet trgovini, a za koji je naznačena i  kupovinom plaćena dostava na kućnu adresu, stigla je poruka Hrvatske pošte kako ju paket čeka na obližnjem paketomatu!

Umjesto doma na paketomat

 - Paketomat možda jest bliži od drugih u Dubrovniku, međutim dovoljno je daleko  od moje kuće i zašto bih uopće morala odlaziti po taj paket ako sam platila dostavu na kućnu adresu. Kupovinom je obuhvaćena takva dostava, odnosno dostava je tako ugovorena. Zašto bi treća strana mijenjala taj ugovor kako ona želi?  – pita ova čitateljica.

image

U ovoj industriji radi čak 11.772 zaposlenika. Pored toga, tvrtke iz branše postavljaju novu infrastrukturu za preuzimanje paketa - paketomate koji su doživjeli uzlet

Naravno, požalila se korisničkoj službi internet trgovine gdje su također bili zbunjeni ovim postupkom Hrvatske pošte.

- Nažalost, ovdje u korisničkoj službi nemamo nikakav utjecaj na dostavni proces, a jedini uvid koji imamo jest putem linka za praćenje pošiljke, žao nam je zbog toga.

Svakako smo zabilježili Vašu pritužbu i razumijemo Vaše nezadovoljstvo te se želimo ispričati i u ime našeg logističkog partnera Hrvatske pošte zbog nastale situacije – pišu iz trgovine. Uz veliku ispriku iako problem nije nastao kod njih, odmah su nezadovoljnoj korisnici poslali bon za popust. Iz Hrvatske pošte nije dobila ni ispriku.  

 Svima je poznato kako u Hrvatskoj pošti muku muče s nedovoljnim brojem radnika u dostavi, no tu nisu iznimka među drugim dostavnim službama, a drugi  dostavljači ne mijenjaju proizvoljno uvjete dostave. 

 

image

Paketomat Hrvatske pošte kod Inine crpke

Maja Rilović Koprivec/

Evo što odgovaraju iz Hrvatske pošte:

- Od ukupnog broja prispjelih paketa za uručenje na području Grada Dubrovnika njih 90 posto uručuje se na adresi primatelja dok se ostalih 10 posto uručuje putem paketomata ili u poštanskom uredu. U kontekstu uručenja pošiljke u paketomat bez da je korisnik to tražio, u pitanju su pojedinačni slučajevi koji se odnose na korisnike čija je adresa do 500 metara udaljenosti od paketomata i to za pakete čiji je rok uručenja dulji od jednog radnog dana. Tako omogućujemo korisnicima da paket preuzmu putem paketomata prije krajnjeg roka uručenja na adresi.  Ako korisnik ne želi tako preuzeti pošiljku može zatražiti da mu se pošiljka dostavi na adresu, a u slučaju da ju ne preuzme ili ne zatraži dostavu na adresu, naši kolege će kontaktirati korisnika kako bi dogovorili dostavu prije eventualnog vraćanja paketa - odgovaraju iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte d.d.

Bez isprike

 Korisnici iz Pošte nisu odgovorili zašto o svemu korisnica nije na vrijeme obaviještena i unaprijed joj ponuđen izbor.

U Dubrovniku je Hrvatska pošta postavila tri paketomata, na parkingu kod DOC-a u Lapadu, na Ini pod  dubom i na Gundulićevoj poljani u Gradu, a u Dubrovačko neretvanskoj županiji ih je još četiri, Pevex Čibača, Lidl Ploče i u pošti u Metkoviću.  

Paketomat u povijesnoj jezgri postavljen je prije mjesec dana nakon održanog zbora građana povijesne jezgre na kojem je kao jedan od problema istaknuta dostava paketa. Grad Dubrovnik je dogovorio s Hrvatskom poštom da se u prostoru koji je u vlasništvu Grada Dubrovnika postavi paketomat koji će biti 24 sata na raspolaganju građanima.

Kako je krenulo s dostavama poštom u Dubrovniku, gdje se po uskraćenim uslugama sve češće osjećamo građanima drugog reda, izgledno je da će dostave biti tema još niza zborova građana.

27. travanj 2024 15:26