StoryEditorOCM
DubrovnikPOSLOVNI SUTON

Dubrovački zalasci sunca otpuštaju radnike i traže povrat ulaganja! Marinko Benić: ‘Nadamo se nagodbi, naši partneri su zainteresirani za nastavak ove priče‘

Piše Lorita Vierda
7. prosinca 2023. - 13:46

Nikad nisu dovršili projekt plaže Sumratin u Uvali Lapad, nisu u prvobitno stanje vratili porušeni javni park iznad same plaže, u projektom predviđenim bazenima godinama su se kotili komarci, a prostori nisu u potpunosti ni privedeni svrsi. Završili su na poreznoj ‘listi srama‘ kao jedni od najvećih dužnika s dugom od 822 tisuće eura za neplaćene koncesije na pomorskom dobru, a sad likvidiraju tvrtku, otpuštaju zaoslenike i nadaju se da će njihovim poslovni parneri nastaviti priču te potražuju inicijalno ulaganje od 14 milijuna eura.

Dubrovački zalasci sunca, tvrtka koja koncesijom upravlja Uvalom Sumratin pokrenula je likvidaciju 30. studenoga pred nadležnim Trgovačkim sudom koja je s današnjim danom već vidljiva u Sudskom registru, potvrdio je direktor tvrtke Marinko Benić.

image

Uređenje plaže nikad nije dovršeno

Cropix/

"Društvo prestaje s radom budući da već tri godine formalno-pravno nema koncesiju nad plažom Sumratin temeljem pravomoćne odluke Visokog Upravnog suda. Državno odvjetništvo je osporilo navedenu odluku pred Vrhovnim sudom, ali kako još nije došlo do novog pravomoćnog rješenja kojim bi se promijenio status koncesije, morali smo pokrenuti pravne postupke kojima bi zaštitili imovinu društva te osigurali isplate obaveza prema našim poslovnim partnerima. Kako je riječ o trgovačkom društvu ustrojenom isključivo za eksploataciju predmetne koncesije, nema više svrhe za njegovo postojanje." 

image

Uređenje plaže Sumratin

Cropix/

Prije pokretanja postupka likvidacije pokrenuli su, dodaje Benić, postupak mirenja s Državnim odvjetništvom u kojem iskazuju tražbinu u visini od 14 milijuna eura, a što je inicijalna procjena njihovih ulaganja u plažu Sumratin.

-Moramo naglasiti da je navedeno ulaganje nastalo prema planovima uređenja Dubrovačko-neretvanske županije i natječaja za koncesiju iz 2015. godine, te da sve što je izgrađeno predstavlja imovinu Republike Hrvatske, kao i da se naša tražbina od Republike Hrvatske u ovom trenutku svodi na naknadu ulaganja."

Jedna odluka Visokog upravnog suda iz 2019. kaže da su Dubrovački zalasci sunca legalno izabran koncesionar, dok druga iz 2020. godine osporava legalnost izbora koncesionara. Pitali smo Benića i o tome.

image

Projekt plaže Sumratin predvidio je potpunu devastaciju gustog i raznolikog zelenila na i oko plaže. Umjesto stabala koja su posječena, tu i tamo posađeno je raslinje, no na ovoj plaži prirodnog hlada više nema

Cropix/

-Ne želimo ulaziti u pravni meritum odluka Visokog Upravnog suda jer nismo stranka u postupku, ali formalno-pravni status onemogućuje našu tvrtku u razvoju i korištenju plaže Sumratin. Naime, još 2017. godine poslovne banke su se povukle iz financiranja projekta zbog postojanja upravnih sporova, te je veći dio projekta financiran privatnim sredstvima g. Johna Alma, te projekt nismo uspjeli dovršiti do kraja. Nažalost, moram vas upoznati i sa činjenicom da je g. Alm preminuo prije godinu dana, te da je moja odgovornost likvidirati financijsku poziciju društva na način da podmirimo sve obaveze prema dobavljačima i ostalim partnerima, a nakon toga isplatimo financijske kreditore, uključujući i nasljednike g. Alma."- dodaje Benić.

image

Javni park poviše plaže, prekoputa Cinestara investitori su srušili i nikad ga nisu vratili u pprvobitno stanje

Cropix/

Objašnjava i kako je "prethodnim sudskim odlukama koncesija poništena unatrag te sukladno tome ne postoji niti neplaćena koncesijska naknada na pomorskom dobru. Sve koncesijske naknade za prethodne godine su plaćene."

Vlasnici su odabrali likvidaciju, a ne stečaj, jer namjeravaju u potpunosti namiriti sve vjerovnike Dubrovačkih zalazaka sunca bez ikakvih diskonta. Odluka o likvidaciji potvrda je odluke vlasnika da neće ni na koji način izbjegavati plaćanje obveza, kažu iz Dubrovačkih zalazaka sunca, a ostaje otvoreno pitanje duga od 822 tisuće eura za koncesije na pomorskom dobru Dubrovačko-neretvanskoj županiji i državi.

Većinu zaposlenika će otpustiti, a evente zakazane za slijedeću godinu ipak namjeravaju odraditi, dodaju, u suradnji s poslovnim partnerima. 

-Iskreno se nadamo nagodbi sa Državnim odvjetništvom koje će rezultirati novim natječajem, u kojem će novi koncesionar podmiriti naša potraživanja. Novi transparentni natječaj može omogućiti ulazak raznim zainteresiranim ulagačima da nastave projekt sa vlastitim vizijama i planovima razvoja. Već sada mogu potvrditi  da poslovni partneri Dubrovačkih zalazaka sunca imaju interese da nastave razvoj ove sjajne priče s ogromnim turističkim potencijalom."- zaključuje Benić. 

image

Dubrovnik, 021022.
Prvi suncan dan nakon visednevne kise privukao je mnoge na plazu Lapad.
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

A što na sve oko govori Dubrovačko-neretvanska županija? I njima smo ponovno poslali upite o tome zašto dosad nisu oduzeli koncesiju Dubrovačkim zalascima sunca i pokrenuli naplatu duga, hoće li to napraviti i kad te razmatraju li raspisivanje novog natječaja? Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Podsjetimo, u studenome ove godine, nakon izlaska porezne ‘liste srama‘ najvećih dužnika u kojoj je bio vidljiv dug županiji od Dubrovačkih zalazaka sunca, iz Županije su odgovorili:

-Svaka odluka i ugovor o koncesiji, sukladno zakonskim odrednicama, sadržavaju odredbe pod kojima se koncesija može oduzeti, pa tako i ovaj. Jedan od određenih razloga mogućeg oduzimanja koncesije je i nepodmirenje koncesijske naknade.

U svrhu nadzora provedbe i izvršenja odluka i ugovora o koncesiji, sukladno zakonu, predviđeno je djelovanje Povjerenstva za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama - odgovaraju iz Županije dubrovačko-neretvanske o slučaju u uvali Lapad.

Navode kako ukupno dugovanje spomenute tvrtke za koncesijsko područje pod brojem 1 iznosi 720.512 eura, a za područje broh 6 - 106.615 eura.

- Riječ je o neplaćenim obvezama za dio 2021. te 2022. i 2023. godinu. Županiji pripada trećina navedenih iznosa. Ovdje je specifična situacija zbog dviju oprečnih presude Visokog upravnog suda u pogledu postupka dodjele ove koncesije, a taj predmet od 2021. čeka konačni pravorijek Vrhovnog suda.

Stajalište Županije je da se dugovi po ugovorima o koncesiji moraju podmiriti, a nakon rješenja Vrhovnog suda mi ćemo prema njemu, bez odgode, postupiti."

23. travanj 2024 00:16