StoryEditorOCM
DubrovnikTRAGOM SLUČAJA U VIROVITICI

Dubrovački liječnici pamte samo jedan davni fizički napad pacijenta na liječnicu, no evo čemu su puno češće izloženi

Piše Maja Rilović Koprivec
31. siječnja 2023. - 19:18

U privatnoj psihijatrijskoj ordinaciji u Virovitici u subotu je teško ozlijeđena psihijatrica  na koju je  nožem nasrnula pacijentica zadavši joj više od 20 ubodnih rana po tijelu. Slučaj je to koji je šokirao i užasnuo širu javnost, a sve su udruge liječnika osudile napad kao i mjerodavni ministar Beroš kako bi kolegica dobila adekvatnu pomoć.  

image

Ravnatelj Opoće bolnice Durbovnik dr.sc. Marijo Bekić izuzetno je zadovoljan suradnjom s MUP i MORH

Arhiv Obd/

Nažalost, napadi na liječnike i medicinsko osoblje u ambulantama nisu rijetkost, no najčešće se ipak riječ o verbalnim napadima, vrlo rijetko fizičkim nasrtajima.  Tako je i u dubrovačkoj bolnici  gdje se pamti tek jedan  slučaj fizičkog napada na doktoricu infektološkog odjela prije više od 20 godina, govori ravnatelj dr Marijo Bekić: -  Česti su verbalni napadi na liječnike i zdravstveno osoblje kako psihijatrijsko tako i na drugim odjelima. Bolnica provodi  savjetovanje osoblju kako se ne bi dovodili u takve situacije  jer su ljudi,  prirodno i opravdano zabrinuti za svoje zdravstveno stanje. Ako je neki zdravstveni  djelatnik neoprezan pa površno pristupa komunikaciji s nekom osobom moguće su takve situacije jer različite osobe različito reagiraju. Međutim, fizički napadi se vrlo, vrlo rijetko događaju  - govor dr. Bekić.

Na Odjelu psihijatrije dubrovačke bolnice govori voditeljica psihijatrica dr Bernarda Hajdić,  ipak povremeno dođe i do manjih fizičkih nasrtaja pacijenata na zdravstveno osoblje.

- Ponekad se dogodi da pacijent u nekim psihotičnim stanjima udari osoblje, ili ugrize, najčešće tehničare ili sestre. To se rijetko dogodi,ali ipak da, bude i toga, pa onda razgovaramo s tim kolegama da im pomognemo u toj situaciji.  Sjećam se da je  pacijent u psihotičnom stanju ugrizao za ruku jednu sestru i jednom je također u psihotičnom stanju pacijent udario medicinskog tehničara napavši ga s leđa, čak je i  jedan starac u potpuno izgubljenom stanju demencije  rukom  udario sestru po licu. Ne volimo naravno,  da nam se to događa, ali to je dio posla – govori  dr Hajdić, čiji je odjel kaže na raspolaganju za pomoć kolegama koji se nađu u verbalnom konfliktu s pacijentima, a ponekad i u interpersonalnim poteškoćama među kolegama. U svakom kolektivu ima takvih poteškoća, a nekima se teško s time nositi pa onda mi pomažemo da se ta kriza prevlada – dodaje dr. Hajdić.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u Dubrovniku dr Orsat Johna, također ističe kako su  naši liječnici izloženi najčešće verbalnoj agresiji no koliko mu je poznato u dubrovačkim ambulantama nije bilo fizičkih napada na liječnike i osoblje. - U ambulantama smo nezaštićeni, nemamo ni kamere niti zaštitare pa se često, a češće kod kolegica nego kolega događaju takvi verbalni ispadi  - govori dr John.

Hrvatska liječnička komora je krajem 2016. godine provela istraživanje „Nasilje nad liječnicima“ koje je

pokazalo da je čak 93% anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili

fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22% zdravstvenih ustanova u

Hrvatskoj.

28. travanj 2024 14:24