StoryEditorOCM
DubrovnikZbog ospica stigao trijažni kontejner

Dubrovački infektolog dr. Stjepan Đuričić: ‘U 21. stoljeću, osnovna pristojnost nije biti s iPhonom i skupim automobilom, nego...‘

Piše Silvia Rudinović
23. svibnja 2024. - 16:58

Pred dubrovačku bolnicu u srijedu je stigao trijažni kontejner radi predostrožnosti nakon prvih slučajeva zaraze ospicama.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ospice su dosad potvrđene kod troje djece. Sva tri slučaja povezana su s boravkom u Bosni i Hercegovini gdje vlada epidemija ove zarazne bolesti. U četvrtak je na testiranje zaprimljena i sestra jednog od oboljelih kod koje su uočeni simptomi te se nalazi očekuju tijekom dana, potvrdio je dr. Miljenko Ljubić, voditelj Odjela za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

image

Iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ preporučuju da se roditelji kod pojave osipa kod djece prethodno najave liječniku

Bozo Radic/Cropix

- Dosad smo zabilježili tri sporadična slučaja povezana s posjetom Bosni i Hercegovini. Nabavili smo kontejner koji će poslužiti kao izolacijski prostor za preglede, jer dolazi ljeto i očekuje se više pacijenata s osipom a nije nužno da su kod svih u pitanju morbili – kaže dr. Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Opće bolnice Dubrovnik.

Kako su početkom tjedna poručili iz Zavoda za javno zdravstvo, roditeljima djece s osipom savjetuje se da najprije telefonski jave liječnicima dolazak kako bi se izbjeglo širenje zaraze po zdravstvenim ustanovama. Na pitanje o protokolu prijave pacijenata, dubrovački infektolog skreće pozornost na suštinski problem o kojem se bez većeg uspjeha govori od epidemije 2018. godine. Cijepni obuhvat u 2023. godini bio je na razini 77,1 posto kod školske djece u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

image

Dr. Stjepan Đuričić, specijalist infektologije

Tonci Plazibat/Cropix

- Najbolji protokol je da se djecu redovito cijepi. Bavimo se pitanjem, zašto je more slano! Nije važno hoće li netko nazvati ili histerično lupati, proklinjati ovu ili vladu prije ove vlade, bitno je da se taj čovjek nije potrudio zaštititi sebe ni svoju obitelj, svoju djecu, tekovinama znanosti 21. stoljeća, a na raspolaganju ima sve potrebne informacije. I pored toga ne vjeruje znanosti. Temeljni problem u ovakvoj situaciji je, nažalost, pad postotka broja cijepljene djece, a u zemljama u okruženju je skandalozno nizak! U 21. stoljeću, osnovna pristojnost nije biti s iPhonom, iPadom i skupim automatskim automobilom, nego biti zaštićen od nekih zaraznih bolesti – poručio je dubrovački infektolog, dr. Stjepan Đuričić.

Epidemiolozi županijskog zavoda objavili su priopćenje u kojem ne traže, nego mole sve roditelje čija djeca nisu cijepljena da se što prije jave svojim izabranim pedijatrima ili školskim liječnicima. Osnovna mjera za sprečavanje epidemije ospica održavanje je visokih cijepnih obuhvata stanovništva, a to je iznad 95 posto, čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana.

14. lipanj 2024 21:06