StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovački ginekolog

Dr. Maro Ivanković o prevenciji raka vrata maternice: ‘Bilo bi pametno i mudro djecu informirati o odgovornom spolnom ponašanju, a poželjno je i cijepiti ih‘

Piše Silvia Rudinović
30. siječnja 2024. - 11:32

U dvadeset godina, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 53 žene umrle su od invazivnog raka vrata maternice. Stope obolijevanja su veće u našoj županiji nego na nacionalnoj razini, a incidencija invazivnog oblika bolesti za žene u dobi od 40 do 64 godine u uzlaznom je trendu. Pridržavaju li se žene preporuke jednogodišnjeg ginekološkog kontrolnog pregleda i PAPA testa, odgovara dr. Maro Ivanković, specijalist ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Dubrovnik.

Koji je razlog ovakvoj obeshrabrujućoj statistici, ako znamo da je karcinom cerviksa jedan od rijetkih koji se može prevenirati redovitim pregledima?

Sami uzrok karcinoma vrata maternice se nije mijenjao. S obzirom da se mijenja stopa oboljelih, nažalost, na štetu naših pacijentica, to nam govori da se redovni pregledi ne obavljaju tako često i redovito kako bi trebali. Primarna i sekundarna zdravstvena zaštita obavljaju svoj posao, što jednim dijelom doprinosi većoj detekciji oboljelih pacijentica od preinvazivnih odnosno invazivnih promjena na vratu maternice, ali, iz prakse, žene koje idu redovito na preglede nisu problem. Problematične su pacijentice koje ne idu na redovite preglede, a kada dođu, nekada je, nažalost, prekasno. Bit medicine bi trebala biti preventiva, a ne kurativa. Danas je tempo života takav da ljudi svoje osobno zdravlje zapostavljaju i odgađaju za neki drugi put.

Cijeli razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

27. travanj 2024 15:54