StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI U POVIJESTI

Dr. Joško Glavić o poliklinici u Madridu: Sudjelujemo u testiranju novih robotskih uređaja, uskoro će se događati ono što se danas čini nemoguće!

Piše Lorita Vierda
17. veljače 2023. - 07:32

Veliku vijest o otvaranju poliklinike u Madridu na svom je Facebook profilu objavio dubrovački neurolog dr. Joško Glavić. Njegove dvije poliklinike, u Dubrovniku i Zagrebu već godinama daju sjajne rezultate u rehabilitaciji neuroloških stanja pacijenata iz Hrvatske, regije ali i ostatka Europe, a robotska neurorehabilitacija koja daje nevjerojatne rezultate pokazala je svu snagu nove tehnologije korištene u vraćanju neuroloških funkcija i zdravlja pacijentima. Vraćanje osnovnih funkcija, samostalnost i dugačak često bolan i naizgled nemoguć put do toga, nebrojeno puta uspješno je pacijentima popločala upravo robotska neurorehabilitacija. Vijest o proširenju poslovanja u samo srce Europe nije došla preko noći.

image

Poliklinika Glavić otvara se u Madridu

Poliklinika Glavić/

Kad se rodila ideja o tome i kako ste odlučili da će to biti baš u Madridu?

-Madrid je jedan od glavnih centara Europe, a kao prijestolnica kraljevine nam je još 2019. postao startna baza međunarodne ekspanzije. Covid je usporio proces, ali smo danas tamo gdje smo već dugo vremena htjeli biti. Prirodni slijed događaja je završiti ono što smo započeli pa je intencija bila otvoriti jednu od najboljih klinika u cijeloj Španjolskoj i mogu slobodno reći Europi. Madrid je grad za kojeg su me vezali slijedovi okolnosti, danas i moj sin studira u Madridu što je sigurno doprinijelo odluci da iz toga grada krenemo u naše međunarodno širenje. Silina ljudi na ulicama Madrida jednostavno nadahnjuje i stalno me upućuje na pomisao koliko je onih kojima možeš pomoći, a moja misija je vođena isključivo time. Tamo gdje vidim i osjetim da mogu pomoći, udomaćim se. "

Koliko je trajao cijeli proces koji je pretpostavljamo prilično dugotrajan i kompliciran?

-Otvaranje klinike nije nešto što sam sa svojim timom radio prvi put, imamo "utakmica u nogama" u tom dijelu poslovanja. Koliko god iskustva imali, ono na što vas nitko ne može pripremiti je raditi taj isti proces u drugoj državi. Ne mogu reći da nije bilo komplikacija, probijanja rokova, naizgled bezizlaznih situacija, ali kad imate snagu želje koju ima moja obitelj, moj tim i ja pored njih, svaka situacija nađe svoje rješenje. Viši cilj je uvijek ono u čemu pronalazim nadahnuće i za čime tragam."

image

Dr. Joško Glavić

Tonci Plazibat/Cropix

Što će sve od usluga nuditi poliklinika?

-Glavic Clinic u Madridu nudi robotsku neurorehabilitaciju, na isti način kako je nudi svaka naša klinika, obzirom da je know how ono što je najdragocijenjeniji segment našeg rada i njegovih rezultata. Robotski uređaji čine poseban dio i daju važnu ulogu, ali ono što ih pokreće i koordinira njihovom utilizacijom je najveći dragulj našeg dugogodišnjeg rada. Podršku međunarodnom pozicioniranju na svjetskoj sceni garantiraju i vrhunski prepoznati stručnjaci koje smo pomno regrutirali. To dokazuje i postojeća lista čekanja za ulazak u terapije koju već imamo za kliniku u Madridu."

image

Poliklinika Glavić otvara se u Madridu

Poliklinika Glavić/

Neurorehabilitacija robotikom koju provodite daje revolucionarne rezultate, postoje li neke novosti u toj vrsti liječenja koje namjeravate započeti?

-Svakim danom naučim nešto novo i svako novo saznanje me tjera na konstantno preispitivanje današnje pozicije struke - u kojoj sam korelaciji s njom i što mogu napraviti da joj pomognem i još više unaprijedim njenu primjenu. Glavic Clinic je uvijek bila ispred svog vremena i uvijek će se voditi strategijom koja ispunjava tu misiju. Posljednjih godina je naš rad dobio priznanja mnogih proizvođača robotskih uređaja pa time i priliku da sudjelujemo u "kreiranju budućnosti" s testiranjima robota u raznim fazama proizvodnje i razvoja istih i prije mogućnosti kupnje uređaja i mogu reći da sam jako veliki optimist za mnoge stvari koje se danas čine nemogućima."

Radite već dugi niz godina, jeste li ikad mislili da ćete ovako proširiti posao, biti toliko uspješni pa na kraju otvoriti kliniku i u Madridu?

-Nikada nisam mislio da ću se baviti ovom specifičnom granom medicine, ali kako je ona napredovala tako me je zaintrigirala, a od tada, svakoga dana me kontinuirano vodila i gurala prema naprijed. Nikada nitko u povijesti hrvatske medicine nije otvorio kliniku u zemljama zapadne Europe i sigurno nisam mislio da će baš naša dubrovačka klinika imati tu čast. Svaki dan i mogu reći svaki sat, sam posvećen svojoj misiji i u njoj uživam, a ne opterećujem niti sebe niti suradnike s pitanjima gdje nas ovi putevi vode i ima li ova priča svoj kraj. Živimo svoj san, a hvala Bogu to je nas i hrvatsku rehabilitacijsku medicinu pozicioniralo u sami vrh svjetske neurorehabilitacijske medicine. Madrid je sada postao naša međunarodna baza iz koje krećemo u daljnji razvoj. U ovom trenutku radimo na potencijalnoj ekspanziji, i imamo pozive za otvaranje naše klinike u više od 20 zemalja diljem svijeta, od Amerike i Blistog Istoka do ostatka Europe. Uslugu koju mi nudimo traže na koju god stranu se okrenuli, zainteresiranih investitora i partnera je puno, prilika još više, a nama je pacijent uvijek najvažnija uloga i u ovome trenutku se ne želimo opterećivati s time, već želimo biti samo fokusirani na postojeće klinike i uspješna liječenja u njima. Uspjeh nikad nećemo mjeriti brojem klinika koje imamo ili zemalja u kojima poslujemo već brojem života kojima smo omogućili da postanu samostalniji."

image

Poliklinika Glavić otvara se u Madridu

Poliklinika Glavić/

Količina pacijenata koje liječite u svojim poliklinikama govori i da u osnovnom zdravstvenom sustavu zapravo nedostaje puno toga za neurološku rehabilitaciju. Koliko pacijenata se kod vas rehabilitira kroz godinu dana?

-Na žalost, niti državni sektor bogatijih zemalja ne može osigurati ovakvo liječenje i vrstu rehabilitacije. Često apeliram na to kako bi se javni sektori trebali osvrnuti na neurorehabilitaciju i rezultate koji se njome postižu. Stotine pacijenata koji prođu kroz naše klinike, samo su jedan od pokazatelja da su tamo pronašli spas, koji im nitko drugi nije niti ponudio i svi zajedno moramo naći načina kako ovu robotsku medicinu omogućiti i osobama i državama koje si je ne mogu priuštiti."

03. svibanj 2024 11:22