StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA INFEKTOLOGINJA

DR. BETICA RADIĆ: Dominira manje patogena varijanta koronavirusa koja će povećati prirodni imunitet. Ne trebamo se bojati ni majmunskih boginja, prenose se bliskim kontaktom i zarazna je tek kod pojave simptoma

Piše Maja Rilović Koprivec
24. lipnja 2022. - 20:13

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a obrađeno je 168 uzoraka. Radi se o 52 osobe iz Dubrovnika, po 7 iz Konavala i Župe dubrovačke te po 1 osobi iz Blata, Dubrovačkog primorja i Stona. U OB Dubrovnik trenutačno je hospitalizirano 10 osoba pozitivnih na koronavirus. Jedan pacijent zahtjeva intenzivno liječenje te je na respiratoru.

Ponovno je počeo rasti broj novootkrivenih slučajeva premda se mislilo da će se to dogoditi za jesen. Koji su tome razlozi objašnjava doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, prim. spec.infektologije.

 - Razlozi za povećani broj zaraženih su osim novih podvarijanti, pad imuniteta 6 mjeseci od zadnjeg cijepljenja, te djelomično turistička sezona uz popuštanje epidemioloških mjera, ali i nedovoljan broj kompletno cijepljenih osoba.

Važno je znati da još uvijek u cijelom svijetu dominira varijanta Omicron, a pojedine subvarijante Omicron-a šire se u različitim opsezima u pojedinim zemljama. Danas je prisutno više varijanti Omicron-a: BA1, BA2, BA 2.12.1, BA4, BA5. U USA značajno se širila podvarijanta BA2.12.1 koja je značajnije prenosiva od ostalih. U zadnje vrijeme Sj. Amerikom i Europom počinju se širiti podvarijante BA4 i BA5, npr. u Portugalu subvarijanta B5 postala je dominantna, dok u nas ove subvarijante još uvijek nisu prisutne u značajnijoj mjeri – navodi dr. Betica Radić. -  Porijeklo podvarijanti BA4 i BA5 je iz Južne Afrike i zamijećene su već od početka 2022., a ECDC je 12.05.22. klasificirao ove subvarijante kao varijante koje izazivaju zabrinutost (variants of concern VOC). Navedene nove podvarijante zaobilaze imunitet stvoren cijepljenjem aktualnim cjepivima, ali i preboljenjem. Zbog toga su reinfekcije česte. Na sreću nema podataka o povećanoj patogenosti pa se uglavnom radi o subkliničkim infekcijama ili infekcijama s blagim simptomima tipa infekcije gornjih dišnih puteva (temperatura, curenje nosa, kašalj, glavobolja). S obzirom da se još uvijek radi o podvrstama varijante Omicron koja je zaraznija, ali manje patogena očekuje se značajno globalno povećanje prirodnog imuniteta na koronu što nas stavlja u prednost u ovom ratu – kaže dr. Betica Radić.

image

Doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, prim., spec. infektologije

Božo Radić/Božo Radić/Cropix

 No osim porasta broja zaraženih koronavirusom, u Hrvatskoj  je upravo zabilježen prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama.  Kakvi su simptomi te bolesti i trebamo li u sada kada je u Dubrovniku veliki broj turista sa svih strana svijeta strahovati od moguće pojave te zaraze i ovdje?

- U Hrvatskoj je zabilježen prvi dokazani slučaj majmunskih boginja, importiran iz inozemstva, a osoba je u kućnoj izolaciji budući ima blage simptome, kao što to ima i većina slučajeva zabilježenih u Europi jer se radi o zapadno afričkom soju, a ne centralno afričkom soju koji je značajno teži. Bolest se prezentira temperaturom, zimicom, glavoboljom, mijalgijom, ponekad grloboljom sa promjenama na sluznici usne šupljine te tipičnim osipom koji nastaje 1-3 dana nakon početka simptoma. Osip je karakterističan, sličan vodenim kozicama samo su sve promjene u istoj fazi, bolne su, počinju na licu, šire se cijelim tijelom uključujući dlanove, prisutno je povećanje limfnih čvorova – pojašnjava dubrovačka infektologinja i dodaje kako ne trebamo strahovati od ove zaraze:  

 - Ne treba strahovati od većih epidemija budući se bolest prenosi prvenstveno bliskim tjelesnim kontaktom, korištenjem zajedničkih ručnika, posteljine i drugog osobnog pribora, ali rjeđe može se prenijeti i kapljičnim putem, pogotovo ako osoba ima promjene u usnoj šupljini. Zaštita je jednostavna, ne dolaziti u kontakt s bolesnim ljudima, prednost je što je bolest zarazna tek od početka simptoma, a nije zarazna u inkubacijskom periodu (inkubacija 5 do 21 dan), oboljeli su osobito zarazni za vrijeme trajanja osipa dok ne otpadnu kruste.

19. travanj 2024 11:01