StoryEditorOCM
DubrovnikI ZBOG ZAŠTITE OKOLIŠA?

Dozvola za vožnju kontra smjerom preko Boninova časnim sestrama, djelatnicima Županije, Sveučilištu i još pokojoj instituciji od javnog interesa

Piše Silvia Rudinović
5. veljače 2021. - 13:32

Jeste li ikad dobili poriv mahati za automobilom koji vozi preko Boninova, u smjeru Čingrija-Grad: Čekaj, čovječe, voziš kontra smjerom? To je onaj smjer kojim prometuju Libertasovi autobusi, do unatrag godinu i nešto sitno, tuda su mogli voziti i taksisti. Varate se ako mislite da je to put kojim se smiju služiti samo autobusi javnog prijevoza i interventna vozila.

Važna je to ulica

U veljači prošle godine, gradonačelnik je donio poseban Pravilnik o prometovanju Ulicom branitelja Dubrovnika. Toliko je ta prometnica važna. Pravilnik je, kažu, donesen radi regulacije protočnosti ulicama Pera Čingrije, Dr. Ante Starčevića i Branitelja Dubrovnika, zaštite sigurnosti sudionika u prometu, sprječavanja ili smanjenja prometnog zagušenja, pa čak i radi zaštite okoliša.

U Pravilniku stoji da Ulicom branitelja Dubrovnika mogu prometovati vozila komunalnog linijskog prijevoza putnika i vozila s dozvolom. Nadalje, u Pravilniku piše da dozvolu mogu dobiti samo službena vozila institucija od javnog interesa koje imaju sjedište na području povijesne jezgre i lokacijama kojima se pristupa iz smjera kretanja Boninovo-Pile te autobusi koji prevoze putnike s brodova na kružnim putovanjima iz gruške luke na Pile, koji ne uključuje izlet.

image
Smjerom od Boninova do Pila prometovatti mogu samo oni sa dozvolom
Božo Radić/CROPIX

Od javnog interesa

Koje su to institucije od javnog interesa koje imaju prednost, koje se ljeti ne moraju gnjaviti gužvama Iza Grada?

- Za prometovanje vozila Ulicom branitelja Dubrovnika, smjerom Boninovo - Pile, trenutačno je izdano 37 dozvola. Dozvole su odobrene za vozila Dječjih vrtića Dubrovnik, Doma za starije i nemoćne osobe, Društva distrofičara, Sveučilišta u Dubrovniku, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske, Samostana svete Marije i Lukša elektroservisa – odgovor je Grada Dubrovnika.

Za većinu je razlog davanje dozvole očit i shvatljiv. Dozvola podrazumijeva neograničeno prometovanje Ulicom branitelja Dubrovnika u smjeru Čingrija-Pile, izdaje se za određeno vozilo i ima rok važenja, najdulje do isteka kalendarske godine u kojoj se izdaje.

Od promjene režima prometovanja, otkako i taksisti moraju voziti Zagrebačkom ulicom kao i sav ostali narod, nismo imali turističku sezonu u punom jeku. Taksisti su pravo na prometovanje smjerom preko Boninova do Pila izgubili krajem 2019. godine.

18. lipanj 2024 19:30