StoryEditorOCM
Dubrovnik‘OBRAČUN‘ SA KUFERIMA

Dok se gostima ne počnu dijeliti konopi da mogu uptrit‘ kufere na leđa do apartmana, evo gdje u Dubrovniku mogu ostaviti svoju prtljagu i po kojoj cijeni!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. lipnja 2023. - 17:56

Osim s treštanjem glazbe iz kafića, Grad Dubrovnik planira se obračunati i s bukom koju stvara povlačenje kufera na kotačiće po kamenim ulicama. Gradonačelniku su se stanari stare jezgre žalili da njihovi vlasnici noću stvaraju nesnosnu buku po gradskim ulicama vukući kufere za sobom, pa će ih turisti u povijesnoj jezgri morati nositi u rukama. U studenom ove godine će unutar gradskih zidina započeti izgradnja novog javnog WC-a s prostorom za ostavljanje prtljage, nakon čega će turistima biti zabranjeno s torbama šetati samim centrom grada.

- Oni će torbe ostavljati na za to predviđenom punktu, a mi ćemo im, naravno za naknadu, stvari donositi na adresu na kojoj će odsjesti. To je tek početak, konačni je cilj u sklopu Zračne luke napraviti logistički centar nakon čega će se sva prtljaga dubrovačkih posjetitelja razvoziti iz Čilipa direktno na adrese gostiju - izjavio je za Jutarnji list Mato Franković.

Ovdje je borba

Neki to nisu dobro primili, pa se u komentarima čitatelja ove vijesti moglo pročitati da je ‘najbolje dijeliti gostima konope da mogu uptrit‘ kufere na leđa dok dođu do odredišta‘, ‘što će bakica od 70 plus, nositi torbu od 20 kila u rukama?‘ do ‘nekima i golubovi smetaju‘. Svakako, dok dočekamo izgradnju logističkog centra na aerodromu - kojim će se služiti samo oni turisti koji dolaze avionom - i prostora za ostavljanje prtljage unutar zidina, valja se nekako snaći. Svi oni posjetitelji koji za takvom uslugom sada imaju potrebu - od kojih neki stvarno nemaju mjere u veličini kufera - svoje stvari mogu odložiti na lokaciji blizu Žičare, u prostoru koji Snježana Soldatić i njezina Pitospora dijeli s tvrtkom Platanus. Snježana je lani krenula s prodajom dubrovačkih vina i drugih alkoholnih pića, da bi ove godine dodala i uslugu čuvanja prtljage:

image

Snježana Soldatić osluškivala je što turisti traže i ponudila im uslugu čuvanja kufera

Božo Radić/cropix/

- Ove sam godine uvela uslugu ‘luggage storage‘, ljudi to dosta traže. Ovo nije lokacija na Stradunu pa da se prodavaju i plastične patke i da sve ide, ovdje je borba - iskrena je Snježana.

Stvarno su im teški kuferi

- Stranci nas pronađu preko internet stranice, dođu tu i ostave prtljagu jer im je zgodno što je u blizini shuttle busa za aerodrom. Stvarno su im teški kuferi!

- Lani, dok sam još prodavala samo vina i alkoholna pića, osluškivala sam što stranci najviše traže. Bio je jedan čovjek koji je tu isto davao uslugu čuvanja prtljage, ali je zatvorio i sve mi pomogao, pokazao mi kako se radi. Pitaju me mnogi vlasnici apartmana da im dam svoje letke, da ih daju svojim gostima jer im je dosta zgodno tu ostaviti kufere. Odmah preko puta im je autobus za aerodrom - ističe naša sugovornica.

Na pitanje ima li kakvo osiguranje za slučaj nestanka kufera, Snježana kaže da kraj nje ne može ništa nestat‘:

- Tu sam cijeli dan. Obavezno tražim ime i vežem te kufere pod jednim brojem, koji i oni dobiju. Nema tu ‘tona‘ kufera, bude ih 20-30. Nadzirem sve i nikad se nije dogodilo da nešto nestane - ističe Snježana. - Oni mi obavezno kažu u koje ure će doći, ja sam tu i dočekujem ih - kaže.  

A evo i cijena za čuvanje prtljage: ako je riječ o ručnoj prtljazi do pet komada, čuvanje do tri sata iznosi 4 eura, 24 sata 5 eura i svakih 24 sata plus 5 eura; čuvanje prtljage do 20 kilograma do tri sata  je 5 eura, do 24 sata 6 eura i svakih 24 sata plus 6 eura; za glomaznu prtljagu će do tri sata čuvanja platiti 7 eura, a do 24 sata 8 eura, uz opciju 24 sata + za 8 eura; imaju i ponudu čuvanja bicikli, surferskih daski, što do tri sata košta 8 eura, a do 24 sata 10 eura i 24+ sata također 10 eura.

image

Čuvanje prtljage na Pločama, odmah preko puta autobusne stanice gdje staje autobus za Zračnu luku

Božo Radić/cropix/

Nema više na Stradun bez guma

‘Unutar pješačkih zona zabranjena je vožnja paletarima i ostalim transportnim kolicima koja nemaju meko pumpane gume‘, nova je odluka koja će se u ponedjeljak naći pred vijećnicima Gradskog vijeća

25. travanj 2024 01:36