StoryEditorOCM
DubrovnikSEZONSKI RAD

Djeca pošteno zarade, a roditelje poslije zaboli glava zbog ‘čestitke‘ iz Porezne uprave: dubrovački studenti zauzimaju se za povećanje poreznog limita, donosimo koliko se kreću satnice i koji su poslovi najtraženiji

Piše Bruno Lucić
27. lipnja 2022. - 19:24

Akutni nedostatak radne snage u ugostiteljstvu i turizmu mogli bi ublažiti studenti, ali im je na put stao jedan problem. Naime, Hrvatski studentski zbor uputio je Ministarstvu financija apel da se sadašnji porezni limit s 15 poveća na 22.500 tisuće kuna jer roditelji studenata koji godišnje ostvare prihode iznad sadašnjeg limita gube pravo na poreznu olakšicu, što dovodi do toga da dobar dio studenata ne može raditi više od dva mjeseca godišnje, iako bi mnogi od njih mogli produljiti svoje 'sezoniranje'. Podršku Hrvatskom studentskom zboru dao je i Rektorski zbor, kao i Zajednica studentskih centara Republike Hrvatske, a čak je pokrenuta i peticija.

Svoju podršku inicijativi dao je i Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku.

- Naravno da podržavamo inicijativu, a kao predsjednica dubrovačkog Studentskog zbora aktivno sudjelujem u radu Hrvatskog studentskog zbora. Mislim da je inicijativa pri kraju i sad čekamo odgovor Ministarstva na koji način i koliki će iznos odobriti. Protekli smo tjedan sudjelovali na sastanku s ministrom Marićem, na njemu je sudjelovao i državni tajnik Ivica Šušak te zamjenica ravnateljica Porezne uprave. Sastanak je prošao dobro, iznijeli smo svoje prijedloge, a ministar je rekao kako će sve provjeriti i vidjeti na koji način će se naš zahtjev provesti u djelo kako bi se podigao maksimalni neoporezivi dio studentima koji su na poreznim karticama svojih roditelja, kaže predsjednica dubrovačkog Studentskog zbora, Antonela Đuraš.

image

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Antonela Đuraš

Privatni album

Prokomentirala je i traženi iznos poreznog limita, ali otkrila i reakcije dubrovačkih studenata.

- Do tog iznosa smo došli u omjeru naspram minimalne studentske satnice i to je samo za razdoblja kad studenti zaista mogu raditi, izuzevši ispitne rokove i slično. Smatramo da se porezni limit može povećati, ali to ovisi o državnoj upravi odnosno Ministarstvu koje će odrediti koliki će taj limit biti. Mi bismo voljeli da taj limit bude što veći jer mislim da je i državi, još više studentima, u interesu da taj neoporezivi dio bude veći. To vidimo i po 12 tisuća prikupljenih potpisa na peticiji koju smo proveli. Kolegama studentima s kojima sam u kontaktu drago je čuti za ovu inicijativu jer je jako puno studenata ili radilo do tog iznosa od 15 tisuća ili su se snalazili na različite načine. Studenti s kojima sam razgovarala smatraju da se to može podići i mislim da idemo prema tome, ističe sugovornica.

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik i zamjenik predsjednika Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske Marko Potrebica na strani je studenata.

- Apsolutno podržavamo inicijativu Studentskog zbora jer je činjenica da je izmjenama Zakona o studentskom radu došlo do povećanja satnice, porasla je i cijena rada i evidentno je da studenti koji rade samo sezonu već prelaze osnovne porezne limite i ne mogu biti uzdržavani članovi i vrlo lako prođu obvezu plaćanja poreza. Definitivno je važno da taj porezni limit raste i da on bude što veći, a nek se iznos dogovori u dijalogu Studentskog zbora i Ministarstva financija. Povećanje poreznog limita omogućit će studentima da i dalje budu uzdržavani članovi u obitelji, da mogu odraditi cijelu sezonu jer na tržištu rada zaista nedostaje radne snage. Ostvarenjem ove inicijative napravili bismo liberalizaciju poreznih uvjeta kako bi studenti zaista mogli raditi cijelu sezonu. Jer, činjenica je da u dva mjeseca mogu dosegnuti limit od 15 tisuća pa neki studenti, da roditelji ne bi morali platiti porez, prestaju raditi iako bi mogli raditi dulje. U konačnici, naši studenti novac koji zarade potroše u Hrvatskoj i tako općenito podižu potrošnju, novce potroše na sve one stvari koje im trebaju, a dio studenata time financira i svoje studiranje, navodi Potrebica.

image

Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik i zamjenik predsjednika Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske Marko Potrebica

Tonći Plazibat/Cropix

Osvrnuo se i na situaciju na 'studentskom tržištu rada' u Dubrovniku.

- U ovom trenutku na području Grada Dubrovnika imamo izdano oko 900 studentskih ugovora, potreba za poslom je značajnija, a nemamo slobodnih studenata koji traže posao jer se vrlo brzo zaposle. Na našoj web-stranici i aplikaciji koju studenti mogu koristiti, postoji veliki broj poslova. Satnice su značajno iznad minimalne satnice koja je propisana na 29,30 kuna, čak su se počele kretati između 40 i 50 kuna. Još nismo dosegli nivo iz 2019. po financijskim rezultatima Student servisa, međutim, imamo značajno povećanje u odnosu na 2021., što ne i čudi s obzirom da je u vrijeme korone Dubrovnik bio najjače pogođen zbog svih epidemioloških mjera koje su tada bile na snazi i naš Student servis je došao na 'ostatke ostataka': u vrijeme korone radili smo 28 posto u odnosu na 2019. Trenutno smo na 85 posto u odnosu na 2019. koja je bila najbolja godina u našem poslovanju, objašnjava ravnatelj dubrovačkog Studentskog centra te nastavlja:

- Najtraženiji su poslovi vezani za ugostiteljstvo – od Zračne luke Dubrovnik koja je godinama naš najznačajniji poslodavac, do svih hotelskih kuća, restorana, kafića... Znači, široka je paleta poslova, a svi su vezani za ugostiteljstvo i sezonalnog su karaktera, zaključuje Potrebica.

08. svibanj 2024 10:11