StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

DALEKOSEŽNE ODLUKE Imperijal vraćen Gradu, Pločama garaža, Lapadu uređena šetnica, a vrtićima i školama senzori za kvalitetu zraka

Piše Grad Dubrovnik
12. lipnja 2020. - 09:21
KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

GK Ploče iza Grada dobiva garažu i parkiralište za 82 vozila

image
Razvojni projketi Grada Dubrovnika idu dalje
Grad Dubrovnik


Izrađeno je idejno rješenje za garažu s vanjskim parkiralištem za ukupno 82 vozila u Ulici Frana Supila. Gradnja je planirana na mjestu postojećeg igrališta u naselju Zlatni potok, a zbog specifičnosti lokacije i terena, idejno rješenje predviđa građevinu s četiri razine s ukupno 63 garažna mjesta te otvoreno parkiralište na krovu objekta s 19 parkirališnih mjesta. Idejno rješenje predstavljeno je predsjedniku GK Ploče iza Grada Srđanu Obadu, nakon čega je uvažen prijedlog stanovnika da se u projekt uvrsti i dodatna krovna etaža na kojoj će se urediti dječje igralište.

Kolni pristup predviđen je s Ulice Frana Supila, a preliminarno idejno rješenje predviđa i mogućnost pješačkog pristupa od skala do ulice Zlatni potok. Promet unutar garaže odvijat će se jednosmjerno po etažama preko rampi, a za pješačku komunikaciju planirano je stubište i osobno dizalo, koje će omogućiti nesmetano kretanje osobama s invaliditetom odnosno osobama smanjene pokretljivosti. Rješenje također predviđa pet parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom.


Za bolju kvalitetu života

Ovaj iznimno važan komunalni projekt jedan je od rezultata je sastanka predstavnika kotara s gradonačelnikom Matom Frankovićem na kojem se razgovaralo o ključnim problemima i mogućnostima poboljšanja kvalitete života stanovnika ovog kotara.

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Tvrđava Imperijal vraćena Gradu

Jednoglasnom odlukom vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, na 30. sjednici održanoj 4. lipnja 2020. godine, prihvaćena je odluka o utvrđenju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal, zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 25. ožujka 2009. godine.

''Cesta na Srđu vraća se u prostorni plan i nakon toga krećemo s postupkom izrade dokumentacije konstrukcije tvrđave Imperijal. Taj postupak će voditi Zavod za obnovu Dubrovnika, a nakon toga će Grad Dubrovnik ići u rekonstrukciju tvrđave, kojoj će osnovna namjena biti Muzej Domovinskog rata, ali će imati i društveni prostor i ugostiteljski sadržaj i sve ono što je potrebno u sklopu jednog takvog objekta. Na nama je da kreiramo tu priču i budućnost ovog izuzetno važnog povijesnog mjesta za Grad Dubrovnik. Tvrđavu Imperijal vraćamo Gradu i građanima'' - izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u povodu izglasavanja ove odluke.

ŠETNICA NIKA I MEDA PUCIĆA

Prošireno 140 metara omiljenog šetališta

image
Razvojni projketi Grada Dubrovnika idu dalje
Grad Dubrovnik


Radovi na uređenju Šetnice Nika i Meda Pucića odlično napreduju i privodi se kraju posljednjih 90-ak metara proširenja, s čime će se završiti najzahtjevniji radovi na šetnici. Do sad je prošireno 140 metara šetnice, a nakon završetka radova nova širina bit će 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde. Kroz desetak dana kreće se i s montažom pješačke ograde na njezinom proširenom dijelu. Planirano je da se radovi proširenja te montaže ograde završe do 1. srpnja.

Također će se u narednim danima pristupiti izradi podloge šetnice od „Tricikla“ do Ville Elite. Potom slijede radovi brušenja podloge i ugradnje kamenih faša, te montaža rasvjetnih tijela i urbane opreme. Podsjetimo, cjelovitim uređenjem Šetnice Nika i Meda Pucića obuhvaćena je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, tipizirane urbane opreme.

PROJEKT PAMETNI GRAD

Senzori mjere kvalitetu zraka u vrtićima i školama

image
Razvojni projketi Grada Dubrovnika idu dalje
Grad Dubrovnik


Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je postavio senzore za mjerenja kvalitete zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama. Riječ je Pilot projektu u sklopu projekta Pametni grad, a Dubrovačka razvojna agencija DURA u ovom je koraku ukupno 120 senzora instalirala u tri osnovne škole i pet vrtića. Sustav omogućava očitavanje mjerenja CO2, temperature i vlage u zraku u prostorijamA, povezivanje senzora na IoT (Internet of Things) infrastrukturu te korištenje aplikacijskog rješenja za praćenje i analizu podataka.

Cilj projekta je poboljšanje kognitivnih sposobnosti i razine praćenja nastave te poboljšanje zdravlja, naročito kod djece s kroničnim bolestima dišnih sustava. Istraživanja su pokazala da djeca nakon dužeg vremena provedenog u zatvorenim prostorima klonu od umora i gube koncentraciju, a praćenjem stanja i reagiranjem sukladno dobivenim podacima ova se situacija može poboljšati. Prilikom predstavljanja projekta u OŠ Lapad, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila kako je riječ o nadstandardu koji pozitivno utječe na kvalitetu obrazovanja.

Ima ih 120

Postavljeno je ukupno 120 senzora i to u osnovnim školama Ivana Gundulića, Marina Držića i Lapad te vrtićima Ciciban, Izviđač, Kono, Pile i Pile 2.
27. travanj 2024 20:37