StoryEditorOCM
DubrovnikISTRAŽIVANJE O TURIZMU

Čeljadi iz Grada uskoro će zakucati na vrata: evo što će studente ekonomije zanimati

Piše Kristina Filičić
9. veljače 2024. - 21:07

Studenti Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku idućeg tjedna prikupljat će podatke o stavovima lokalnog stanovništva s područja Gradskog kotara Grad i dijela GK Pile, o razvoju turizma i utjecaju na kvalitetu života.

- Poanta je čuti glas i mišljenje ljudi iz Grada. Cilj je ispitati stavove lokalnog stanovništva zaštićenog svjetskog dobra grada Dubrovnika o pozitivnim i negativnim ekonomskim, socio-kulturnim i učincima turizma na okoliš, utvrditi razinu zadovoljstva postojećim razvojem turizma, istražiti razinu kvalitete života stanovnika Grada te u konačnici oblikovati bazu podataka za daljnja istraživanja – pojašnjavaju izv.prof.dr.sc. Barbara Puh i prof.dr.sc. Ivana Pavlić s ekonomskog odjela dubrovačkog sveučilišta koje su dizajnirale i provode istraživanje.

Studenti ekonomije će, uz već spomenuto, bilježiti i mišljenja sugrađana o razini zadovoljstva životom u zaštićenoj spomeničkoj cjelini, prednostima i nedostacima života u Gradu.

- Sugrađani će se osvrnuti i na sadržaje koji se nude i koji bi se trebali nuditi, izraziti stavove o mogućnosti i ostvarivanju usluga hitnih službi, komentirati razinu buke, usluge komunalnih redara... - navode Pavlić i Puh. 

image

Izv.prof.dr.sc. Barbara Puh i prof.dr.sc. Ivana Pavlić s Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku

Božo Radić/Cropix

Svi prikupljeni odgovori trebali bi pomoći pri utvrđivanju ugrožava li turizam i u kojoj mjeri lokalni identitet, postoje li te koje su dobre ali i loše strane ovoga fenomena. Istraživanje je, ističu, osmišljeno u suradnji s lokalnim stanovništvom i s predstavnicima gradskih kotareva Grad i Pile.

- Da bi se dobio reprezentativan uzorak, Grad je prema Državnom zavodu za statistiku podijeljen u 15 zona plus zona dijela GK Pile koja je uključena u zaštićeno svjetsko dobro grada Dubrovnika. U istraživanju sudjeluje osam studenata. Studenti će biti u plavim majicama Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju sa akreditacijama. Svaki student obilazi dvije zone prema danom rasporedu i u svakoj će zoni ispitati 20 stanovnika. Istraživanje će se provoditi od 12. do zaključno 15. veljače i to u razdoblju od 16:30 do 19:30 sati. Za one stanovnike koji ne budu u mogućnosti sudjelovati na taj način u istraživanju, a žele da se i njihov glas čuje, mogu se obratiti na telefon 098/525217 ili na mail ipavlic@unidu.hr i za njih ćemo dodatno organizirati termin. Moramo naglasiti da je prije svega sudjelovanje u istraživanju dobrovoljno i da se svim ispitanicima jamči anonimnost i zaštita osobnih podataka. Rezultati će se samo kumulativno prezentirati – pojašnjavaju sugovornice način na koji će se kroz četiri dana provoditi ispitivanje mišljenja stanovnika Grada i dijela Pila. 

image

Prof.dr.sc. Ivana Pavlić

Božo Radić/Cropix

Svemu ovome prethodila su i dva susreta koja su profesorice s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju koje provode istraživanje, održale s lokalnim stanovnicima i s predstavnicima gradskih kotareva.

- Ponosne smo i sretne što su se stanovnici uključili i da su izravno dio cijele priče. Naime, mi se od 2014. do danas bavimo analizom stavova lokalnog stanovništva i objavile smo sedam radova na tu temu. Predložile smo upitnik po kojem znanstvenici diljem svijeta istražuju stavove lokalnog stanovništva o učincima turizma. Smatramo da je svaki prostor specifičan i da se trebaju uvažavati posebnosti pa smo prema tome i htjele da ovaj upitnik prilagodimo ljudima koji tu žive. Dobile smo povratne informacije primjerice da bi se trebalo uvrstiti pitanje o broju komunalnih redara za koji stanovnici smatraju da je nedovoljan. Sugestija je bila da se naglasak stavi i na sociološki aspekt osim ekonomskih i učinaka na okoliš, također da se uključe pitanja iz Sociološko-demografske studije Život u povijesnoj jezgri Dubrovnika autora Klempić Bogadi, Vukić i Čaldarović iz 2018. kako bi se i ti rezultati mogli uspoređivati. Iznesene su i sugestije za zone Grada, pitanja o prohodnosti ulica, evakuacijskih puteva, oglašavanja na pročeljima zgrada u Gradu, o zdravstvenoj zaštiti stanovnika, mišljenje o ograničavanju broja ugostiteljskih objekata, o prostoru za sastajanje stanovnika. Prijedlog je također da se Grad promovira kroz njegovu autentičnost s više mjere i sklada… - ističu profesorice s Odjela za ekonomiju i nastavljaju: 

image

Izv.prof.dr.sc. Barbara Puh

Privatni Album/

- Ovo istraživanje nije svrha samo sebi. Treba naglasiti da je svrha ovoga istraživanja utvrditi postojeće stavove te ponavljati istraživanje svake dvije godine da bi se utvrdilo, ako se sad evidentiralo s aspekta lokalnog stanovništva negativne komponente, ide li se u dobrom smjeru ili ne. Svako istraživanje, ako se napravi kako treba, dobra je baza za donošenje kvalitetnih odluka o razvoju turizma, posebno ako se u svemu tome čuje i glas građana. Ovo je inicijalno istraživanje za ovaj dio Grada koji to posebno i zaslužuje, a u budućem razdoblju provest će se i istraživanje o stavovima lokalnog stanovništva i za ostale dijelove Dubrovnika o čemu ćemo javnost pravovremeno izvijestiti – zaključuju izv.prof.dr.sc. Barbara Puh i prof.dr.sc.Ivana Pavlić.

Spomenimo, istraživanje je dio aktivnosti Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Starim gradom Dubrovnikom‘ - Plan nosivog kapaciteta kroz koji će se objediniti aspekti nosivosti prostora, uključujući stavove lokalnog stanovništva, očuvanje kulturnog lokalnog identiteta stanovništva, očuvanje okoliša i javnog prostora...

25. travanj 2024 18:39