StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Budućem Centru za starije 6,13 milijuna eura bespovratno, sufinanciranje sportskih programa za osobe s invaliditetom, asfaltiranje od Peytona do Osojnika

Piše Grad Dubrovnik
6. listopada 2023. - 11:06

ZA BUDUĆI CENTAR ZA STARIJE OSOBE DUBROVNIKA

Odobreno 6,13 milijuna eura bespovratnih sredstava

Gradu Dubrovniku uručen je Ugovor o financiranju izgradnje Centra za starije osobe koji će biti smješten ispod Opće bolnice Dubrovnik u vrijednosti 6.138.045.24 eura. Ugovor o financiranju gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću i županu Nikoli Dobroslaviću u u Zagrebu su uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Bespovratna sredstva su Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao partneru odobrena u okviru poziva Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge) Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u maksimalnom iznosu od 12.014.045,24 eura prihvatljivih troškova, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 48,91posto.

image

Budući dom za starije osobe na Medarevu

Grad Dubrovnik/

"Nastavljamo koristiti europska sredstva za unapređenje kvalitete života u našem Gradu. Uz dom u Gružu ovo je drugi projekt nakon 50 godina vezan uz skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg je pokrenula ova gradska uprava", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Izgradnjom budućeg Centra za starije osobe Dubrovnik će dobiti dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi. Objekt će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorijama. Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu, izgradnjom objekta ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi.

Preduvjet za novo zdanje

U svibnju i lipnju ove godine provedeno je čišćenje terena koje je uključivalo rušenje više od 30 godina stare, oronule i nikad dovršene građevine što je preduvjet za izgradnju novog, suvremenog objekta.

VIŠE OD 60 TISUĆA EURA ZA ŠEST KLUBOVA

Uručeni ugovori o sufinanciranju programa sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore sportskim klubovima za sufinanciranje programa sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. godini.

‘‘Zahvaljujem se klubovima koji su se ove godine odazvali jer mislim da radimo jednu sjajnu stvar. Vjerujem da će se kroz ovaj program u budućnosti postizati brojni sportski uspjesi osoba s invaliditetom i djece s posebnim potrebama. Tu pokazujemo koliko smo široki i kao vlast i kao društvo. Ovaj javni poziv je pokazao da već sada možemo ići s programom javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju‘‘, istaknuo je gradonačelnik Franković.

image


Uručeni ugovori o sufinanciranju programa sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

 

Grad Dubrovnik će ove programe sufinancirati s ukupno 64.177,00 eura (483.253,00 kuna), a sukladno dostavljenim programima sportskih klubova: Tenis klub Dubrovnik, Judo klub Dubrovnik 1966., Plivački klub Jug, Nogometni klub "Gošk – Dubrovnik 1919", Stolnoteniski klub Libertas i Atletski klub Dubrovnik.

Grad Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom, a koja je u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. iznosila 250.000 kuna, dok je u proračunu za 2023. godinu rezervirano 73.181,00 eura (550.000 kuna), što je dvostruko više nego u prethodnoj godini. Najmanji iznos sufinanciranja po sportskom programu za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. koji prijavitelj može ugovoriti je 3.000,00 eura, a najveći 13.000,00 eura.

Nakon što se na prošlogodišnji poziv javio samo Teniski klub Dubrovnik, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo organizirao je sastanak s predstavnicima dubrovačkih klubova koji su podržali projekt uključivanja u športske aktivnosti osoba s invaliditetom, iskazavši punu pripravnost za uključivanje u projekt, iznijevši pritom niz korisnih ideja i prijedloga. Anketom koja je 2022. godine provedena u suradnji s udrugom "Poseban prijatelj" i predsjednicom te udruge Dženitom Lazarević utvrđeni su prioritetni sportovi, koji sublimiraju afinitete djece i roditelja te adekvatnost pojedinog sporta s obzirom na karakter teškoće u razvoju, a to su: judo, atletika, nogomet, plivanje i stolni tenis.

POJAČANO ODRŽAVANJE

Završeno asfaltiranje u Peytonu, u Šumetu, na Pobrežju te na dijelu ceste do Osojnika

Sukladno predviđenim rokovima, dovršeni su radovi asfaltiranja u Ulici Marka Marojice, u Šumetu, u ulici Milakov do na Pobrežju te na dijelu ceste od Pobrežja do Osojnika. Svi radovi izvedeni su u sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica i javnih površina.

Radove asfaltiranja u naselju Peyton, na dijelu Ulice Marka Marojice do spoja s Janjinskom ulicom, vrijedne 47.970,00 eura (bez PDV-a) izvodila je tvrtka Tehnogradnja d.o.o., dok je tvrtka Dubrovnik Ceste d.d. izvela radove asfaltiranja dijela nerazvrstane ceste u ulici Milakov do na Pobrežju, dužine oko 210 metara, vrijedne 30.542,72 eura (bez PDV-a).

image


Završeno asfaltiranje u Peytonu, u Šumetu, na Pobrežju te na dijelu ceste do Osojnika

 

Dio nerazvrstane Ceste u Šumetu u dužini od oko 700 metara uređen je od strane Tehnogradnje d.o.o., a ukupni iznos ugovora je 63.431,00 eura (bez PDV-a).

Tvrtka Asphalt Team d.o.o. angažirana je za asfaltiranje dijela nerazvrstane ceste Osojnik-Pobrežje, ukupne dužine oko 2.100 metara i vrijednosti 229.800,00 eura (bez PDV-a). S današnjim danom bit će u cijelosti provedeno asfaltiranje prve dionice u dužini od 1.600 metara.

Postupak za pojačano održavanje proveden je po novom modelu, dinamičkim sustavom nabave. Na natječaj su se tako mogli javiti svi zainteresirani gospodarski subjekti koji zadovoljavaju minimalne uvjete. Inicijalno su odobreni svi oni koji zadovoljavaju uvjete te im se, po potrebi, šalju pozivi za dostavu ponuda za pojedine rekonstrukcije prometnica.

Razdvojene javne nabave

Kako bi optimizirao rokove uređenja i saniranja gradskih prometnica i time ubrzao izvođenje radova, Grad Dubrovnik ove je godine prvi put odlučio razdvojiti javne nabave, i to za redovno i pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina

30. travanj 2024 23:53