StoryEditorOCM
DubrovnikOSMA RADIONICA

Bolnica u dvije godine uložila 7,5 milijuna kuna u opremu, uskoro u pogonu uređaj koji spašava živote. Vodeći hrvatski kardiolozi okupili se u Dubrovniku!

Piše DV Foto: Božo Radić/CROPIX
29. siječnja 2022. - 12:21

Osma radionica u organizaciji Kardiološkog odjela Opće bolnice Dubrovnik okupila je vodeće stručnjake u državi. Voditelj radionice, dubrovački kardiolog Jerko Ferri Certić kaže kako zahvaljujući tim stručnjacima iz čitave Hrvatske dubrovačka zdravstvena ustanova nadilazi okvire jedne opće bolnice.

image
Dr. Jerko Ferri Certić
Božo Radić/cropix

- Zadnjih 15 godina smo krenuli u ozbiljne projekte razvijanjem interventne kardiologije. Ekipa koja je prva krenula u rad interventne kardiologije iz raznih razloga više nije tu, pa smo se morali snalaziti. Stanje je solidno. Moramo stabilizirati sve te projekte. Trenutačno imamo dva specijalizanta, dobit ćemo trećega, imamo jednog mladog specijalista, dvoje liječnika srednjih godina i dva starija, tako da nije loša situacija. Veliki zalog su nam ti mladi ljudi koji su budućnost dubrovačke bolnice – izjavio je dr. Ferri Certić govoreći o stanju na Kardiološkom odjelu OB Dubrovnik kojega trenutačno vodi

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić kaže kako je Kardiološki odjel jedan od krucijalnih u pružanju zdravstvene zaštite s obzirom na raširenu kardiovaskularnu patologiju.

image
Doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik
Božo Radić/cropix

- Opća bolnica Dubrovnik je u protekle dvije godine uložila preko 7,5 milijuna kuna u nabavu nove opreme. U tijeku je instalacija suvremenog uređaja za koronarografiju, također je nabavljen suvremeni uređaj za ultrazvučnu dijagnostiku te sustav za nadzor vitalnih parametara kardioloških pacijenata. Sve to pokazuje koliko se vodi računa o unapređenju zdravlja pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, a one su danas itekako rasprostranjene u našoj zajednici – rekao je tom prigodom dr. Bekić.

Ravnatelj je također istaknuo važnost suradnje s kliničkim bolničkim centrima u državi bez čije potpore napredak ovog odjela u Dubrovniku ne bi bio moguć.

 Prof. dr. sc. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a najavio je suradnju s dubrovačkom bolnicom na pokretanju projekta ECMO potpore, umjetne cirkulacije koja spašava život osobama sa zastojem srca i pluća.

image
Prof. dr. Bojan Biočina, Klinika za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb
Božo Radić/cropix

- Aparati jesu tu u Dubrovniku, ali nisu bili pogonjeni. Entuzijazam dr. Ferrija i cijelog kardiološkog odjela da se aparat pokrene i da se šansa za smrt bolesnika s akutnim zastojem srca barem smanji, je za svaku pohvalu. Kao Klinika i KBC u Zagrebu ćemo učiniti sve da pomognemo, da se naše znanje i iskustvo prenesu, u operacijama i čemu sve treba – rekao je dr. Biočina čije se predavanje na ovoj dubrovačkoj radionici odnosilo upravo na umjetnoj cirkulaciji kao mjeri spašavanja života, čime se bavi čitav radni vijek.

Prvi ECMO uređaj u Hrvatskoj ugrađen je na Rebru 1987. godine. Aparati za dugotrajnu i za kratkotrajnu potporu godinama su u upotrebi, a zagrebačka  klinika godišnje broji stotine postupaka.

image
Osma kardiološka radionica u Dubrovniku
Božo Radić/cropix

Prof.  Biočina dodaje kako je smanjenje broja operacija uslijed pandemije koronavirusa u tom KBC-u malo u odnosu na teškoće. Za dr. Iva Ivića, predstojnika Klinike za infektologiju i šefa COVID centra KBC-a Split koji upozorava na posljedice necijepljenja, inače svog cimera iz studentskih dana, kaže kako govori ono što svi liječnici misle.

28. travanj 2024 11:44