StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI SUSJEDI

Bez kapi vode izgradili gomilu vila s bazenima, a kanalizacije se nisu ni sjetili! Što mislite gdje završavaju fekalije?

Piše Ahmet Kalajdžić
25. ožujka 2023. - 08:26
Za dio Ivanice gdje su brojne luksuzne vile s bazenima u prvoj fazi uopće nije predviđena vodoopskrbaBozo Radic/Cropix

- Imamo više od sto bazena a jedina smo mjesna zajednica koja nema vodu! Krivi su oni na višoj razini, ali raduje da se ipak nešto pomiče. Kod nas je deset ukućana, voda nam je najvažnija, iako je ne koristimo za zaijevanje zelenila ili pranje terasa kao normalni radi. U kući ima djece i hvala Bogu bit će ih još, ali samo za osobne potrebe dnevno trošimo kubik vode! Lani smo dobili asfalt, a prije smo zbog prašine sa sušila skidali rublje prljavije nego smo ga stavljali u perilicu! Bez vode nema života, komentira kućanica Snežana Misita iskopavanje kanala i polaganja cijevi za vodoopskrbu Ivanice.

image

Domaćica Snežana Misita: Dnevno trošimo kubik vode

Bozo Radic/Cropix

Kad će vikend-naselje?

Radi se samo na području Stare Ivanice, a uskoro će i u vikend-naselju. Objekti gdje se živi cijelu godinu prioritet su, dok vlasnici luksuznih vila ne znaju kad će bageri u naselja Carine i Ledenice, a još manje kad će im poteći voda iz špina. Sve je počelo ove zime, o čemu dr.sc Danko Biondić iz Hrvatskih voda kaže:

image

Plan prve faze je postaviti 98000 metara cijevi za vodoopskrbu

Bozo Radic/Cropix

-Za izgradnju tog sustava na području Hrvatske izrađeno je idejno rješenje, ali je za daljnju projektnu razradu nužna prethodna izmjena Prostornog plana Dubrovčko-neretvanske županije. Planirani sustav definira rješavanje potrebe vodoopskrbe i odvodnje naselja Ivanica (BiH) i graničnog prijelaza Gornji Brgat, te uključuje glavni vodoopskrbni dovod iz smjera Komolca s pratećim objektima do spoja s postojećim sustavom na prostoru Župe, te priključenje otpadnih voda Ivanice na sustav javne odvodnje Aglomeracije Dubrovnik. Sporazumom o izgradnji sustava javne odvodnje Ivanice definirano je da je preduvjet puštanja u rad sustava javne vodoopskrbe tj. dovoda vode s izvora Ombla za to naselje dostava dokaza od Općine Ravno i JKP Popovo Ravno da je izgrađen sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ivanica. Inače, uvjete i suglasnost za tehničko rješenje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Ivanica dat će Vodovod Dubrovnik- ističe Biondić.

image

Planirano je postaviti 9800 metzara vodovodnih cijevi

Bozo Radic/Cropix

Podsjeća na travnja 2019. potpisani Provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode za pogranični dio Općine Ravno odnosno naselja Ivanica te Sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje naselja Ivanica. Potpisnici su bili JKP Popovo Ravno i Općina Ravno te s druge strane Vodovod Dubrovnik i njegovi osnivači Grad Dubrovnik, Općine Dubrovačko primorje, Janjina, Mljet, Ston, Trpanj i Župa dubrovačka.

Dogovor s Općinom Ravno

Iz Općine Ravno ističu da se na Ivanici temeljem sporazuma iz 2019. provode planirane aktivnosti i upućuju na Vodovod Dubrovnik i potpisnike Sporazuma. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Župe dubrovačke Jure Marić naglašava da Općina izrazito afirmativno gleda na rješenje problema tako da se uz vodoopskrbu Ivanice, koja bi se riješila iz Hrvatske, istodobno riješi i prijem otpadnih voda u sustav odvodnje Grada Dubrovnika:

image

Vikend-naselje, uz Staru Ivanicu, prvo će dobiti vodu iz špine

Bozo Radic/Cropix

-To je više puta istaknuto i definirano ugovorom između Hrvatskih voda, Grada Dubrovnika, Općine Župa dubrovačka, Vodovoda Dubrovnik te Općine Ravno. Dakle, uvjet vodoopskrbe je rješavanje odvodnje otpadnih voda, što je potvrđeno i 13. veljače ove godine na sastanku koji je na temu vodoopskrbe i odvodnje naselja Ivanica inicirala Dubrovačko-neretvanska županija. Uz predstavnike naše i Hercegovačko-neretvanske županije te Općine Ravno, sastanku su nazočili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli sa suradnicima, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović i direktorica VGO za slivove Južnog Jadrana Irina Putica te je još jednom potvrđen slijed aktivnosti koji u konačnici ima istovremeno rješavanje vodoopskrbe i odvodnje Ivanice - kaže Marić dok iz Vodovoda Dubrovnik naglašavaju da je za izgradnju dijela sustava javne odvodnje s Ivanice na prostoru Hrvatske prethodno nužno promijeniti prostorno-plansku dokumentaciju naše županije, Grada Dubrovnika i Općine Župa dubrovačka, kako bi se za kanalizacijski cjevovod mogle ishoditi potrebne dozvole:

image

Vodospremna za Ivanicu nalazit će se na predjelu Glavica
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Kao prvi korak u tijeku je izmjena prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije te slijede i izmjene prostornog plana Grada Dubrovnika i ostale propisane procedure. Kao preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole kad se za to stvore zakonski uvjeti, mi smo već izradili idejni projekt spoja sustava vodoopskrbe i odvodnje do teritorija BiH- odgovor je Vodovoda Dubrovnik, odakle, zbog položaja naselja u odnosu na podzemni tok rijeke Omble, naglašavaju značaj projekta zbog mogućeg utjecaja na vodoopskrbu Dubrovnika.

Rade već dva mjeseca

image

Vijećnik Ivanice u Općinskom vijeću Ravnog
Ivica Buljan

Bozo Radic/Cropix

I vijećnik Ivanice u Općinskom vijeću Ravnog Ivica Buljan sretan je što je počelo rješavanje vodoopskrbe:- Zahvalni smo načelniku i Općini Ravno te dubrovačkom županu i gradonačelniku. Još ne znamo kad će doći voda jer se tek razvodi i postavlja mreža cijevi te tražimo alternativna rješenja dok se s Dubrovnikom ne riješe voda i kanalizacija. Možda se to riješi iz smjera Trebinja jer je do Drijena već stigla voda i tu će, možda, biti vodosprema. Voda je preskupa: 7 kubika je 38 konvertibilnih maraka, što je ogroman trošak za obitelji s malom djecom. Stoga sam tražio subvencije za vodu i to je ušlo u nacrt općinskog proračuna. Zasad je osigurano oko 2 milijuna KM za skoro 10 kilometara cjevovoda, što je samo za prvu fazu vodoopskrbe ali nema para i za postavljanje kanalizacijskih cijevi. No, tijekom tih radova više puta smo po cijeli dan ostajali bez struje koju bageri prekidaju - komentira Buljan. O dovršenju sportskog terena i popločavanje dječjeg igrališta donacijom Grada Dubrovnika, kaže da je dovršetak Općina obećala do 1. kolovoza.

image

Građevinar Sanel Obradović najavljuje dolazak novih radnika

Bozo Radic/Cropix

Prašina se diže do neba dok idemo prema gradilištu s radnicima čapljinske tvrtke Econ inženjering. Radnik Sanel Obradović kaže da trebaju iskopati 9800 metara kanala i postaviti cijevi za vodoopskrbu Ivanice:- Radimo već dva mjeseca i treba dovršiti više od pola posla. Sad nas je tu samo sedmorica, a ostali uskoro dolaze.

Ni on nije znao kad će vodoopskrba naselja Carine i Ledenice, kao ni Radoslav Prnjat koji je mirovinu zaradio u Dubrovniku, a kuću izgradio na Ivanici:- Voda je preskupa zbog prijevoza cisternama: 35 KM za tri kubika! Neka se radi, odmah se bolje osjećam!

image

Valentin Dujmović

Cropix/Cropix

Dujmović: Župan je naložio izmjene plana

Bivši predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik i aktualni zamjenik generalnog direktora “Hrvatskih voda” Valentin Dujmović, ističe potrebu istodobnog rješenja vodoopskrbe i odvodnje:

- Stav je gore graditi sustav odvodnje ali se još rade tehnička rješenja kako kanalizaciju spojiti na uređaj u Dubrovniku. Ispod GP Gornji Brgat već su postavljene cijevi za vodu i odvodnju, tako da po ishođenju građevinske dozvole prijelaz neće biti problem. Otegotna okolnost je što Županija u Prostornom planu nema predviđenu odvodnju od Ivanice niže. Važno je da smo pripremljeni i za tu opciju jer Ivanici nikako ne bi mogli zabraniti drugačije rješenje, npr. septičkim jamama ako bi, teoretski, vodu dobili iz Trebinja, odvodnju nikako ne bismo mogli kontrolirati. No, ako Grad Dubrovnik dâ vodu, može kontrolirati izgradnju sustava odvodnje i zaštititi Omblu. To nam je primarni interes, a ne da vodu dobiju iz Trebinja i da drugi kontrolira odvodnju - kaže Dujmović.

- Mi smo u opasnosti ako dobiju vodu iz Trebinja, što nije tehnički nemoguće, više se ne bi mogla kontrolirati gradnja, vlasnici će graditi septičke jame, pa one i propusne. Na Ivanici već imaju dozvole za sustav i mrežu ali im ne možemo dati dozvolu ako cijev nije ucrtana u Prostornom planu. Da ne gube vrijeme, rekli su da će početi pripremu vodoopskrbne mreže. A opet, nemoguće je dati dozvolu za vodoopskrbu bez odvodnje jer tad imamo drugi problem. - kaže sugovornik. Ističe kako sve ovisi o broju objekata od kojih sve dolazi na Brgat, tu je spoj na naš sustav, Komolac ili Petku gdje će se ugraditi novi uređaj višeg stupnja pročišćavanja. Nabava je završena i Povjerenstvo radi analizu ponuda. Ne znam tko će ga graditi, ali će taj sustav kapacitetom moći podnijeti veće opterećenje.

image

Umirovljenik Radoslav Prnjat se zbog radova osjeća sretnije

Bozo Radic/Cropix
image

Radovi na vodooopskrbnoj mreži Ivanice traju već dva mjeseca

Bozo Radic/Cropix
image

Trenutačno se kopa samo u Staroj Ivanici

Bozo Radic/Cropix
image

Mještani šutke trpe buku strojeva jer znaju: dolaze ljepši dani

Bozo Radic/Cropix
23. travanj 2024 08:14