StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJE LI DUBROVNIK PET FRIENDLY TURISTIČKA DESTINACIJA?

Vlasnici sa svojim ljubimcima mogu ljetovati u tristotinjak smještaja, na raspolaganju im je i plaža za pse, no u gradu će ih ipak dočekati dosta ograničenja. Kod ljubitelja životinja najbolje kotiramo u odnosu prema ‘uličnim‘ mačkama

Piše Maja Rilović Koprivec
12. srpnja 2022. - 07:29

Turistički smještaj u kojima su kućni ljubimci dobrodošli gosti sve je popularniji, a kućne životinje sve su češći gosti i prema aketama turističkih internet platformi gotovo trećina  vlasnika kućnih ljubimaca radije putuje tamo gdje im je dozvoljeno dovesti i svoje kućne ljubimce.

Kakva je situacija u Dubrovniku? Je li naš grad pet friendly destinacija ili nas je na tim ljestvicama pokopala aktualna kriza s nedostatkom legalnog skloništa za životinje i skorim zatvaranjem onog nelegalnog na Žarkovici, te raniji slučaj s mačjom kućicom pred Kneževim dvorom?

image
Božo Radić/Cropix

Na ta pitanja dat će odgovor  vlasnici kućnih ljubimaca koji ove sezone traže smještaj za sebe i svoje kućne ljubimce, u svojim recenzijama.  Je li Dubrovnik pet friendly mišljenja su podijeljena.  

Dopuštanje kućnih ljubimaca u apartmanima je jedan načina za povećanje broja rezervacija i privlačenje dodatnih gostiju, kao i dodatne zarade. Tražilica Booking.coma za smještaj kućnih ljubimaca na području Dubrovnika pruža čak mogućnost rezervacija u čak 329 objekata.  Tko putuje s kućnim ljubimcem već zna gdje smije, a gdje ne sa svojim psom ili mačkom te što može očekivati u određenom smještaju.

Prema podacima Turističke zajednice Grad Dubrovnika još prije pandemije dovođenje kućnih ljubimaca bilo je omogućeno  samo u osam dubrovačkih hotela, no i tamo uz određena ograničenja. Određeni broj jedinica za goste s kućnim ljubimcima  ima  Hotel Lero, pa Hotel Dubrovnik, Hotel Petka, Hotel Pucić Palace, Hotel Stari Grad, Hotel Hilton, Hotel Tirena i hostel Sol.  Dubrovnik međutim ima samo jednu plažu određenu za kupanje pasa, mada je boravak posebno malih pasmina pasa na dubrovačkim plažama zajedno s vlasnicima vrlo čest i na drugim mjestima.

image
Božo Radić/Cropix

Dubrovnik Luxury Residence – L’Orangerie,  Pearl of Adriatic neki su od  najpopularnijih apartmanskih smještaja u kojem se može ljetovati s kućnim ljubimcem i imaju niz sadržaja prilagođenih životinjama  uz  usluge  čuvanja i šetanja ljubimaca, kao i posebne ležajeve. Iznajmljivači naplaćuju naknade za boravak kućnih ljubimaca kako bi platili dodatno čišćenje ili jednostavno kao osiguranje u slučaju bilo kakve štete koju uzrokuju kućni ljubimci.

Naknade se obično kreću od 5 do 15 eura po noćenju ili fiksno oko 50 eura na tjedni boravak. Evo što na primjer, mogu očekivati četveronožni gosti Hotela Hilton Imperijala gdje kućni ljubimci nisu rijetkost.  Hilton Imperial Dubrovnik prihvaća kućne ljubimce do 34 kilograma, a prilikom dolaska u hotel vlasnik potpisuje da se radi o dresiranom psu ili mački odnosno životinji navikloj na kućni red.  

Nadoplata za kućnog ljubimca je 45 eura  po boravku gosta, a odnosi se na dubinsko čišćenje sobe.

Kućni ljubimci moraju biti na povodcu kada izlaze iz gostinjske sobe, te im nije dozvoljen pristup u prostore u kojima se služi hrana, te područje bazena i teretane. Jedini izuzetak je terasa The Imperial Bar and Lounge-a. Od ovoga pravila izuzetak su samo službene životinje, odnosno psi vodiči i terapeutski psi koje uz vlasnika idu u sve prostore.

image
Božo Radić/Cropix

Za kućne ljubimce Hotel Hilton osigurava ležaj, zdjelice za hranu i vodu te vrećice za izmet. U Hotelu kažu kako do sada nisu imali posebne zahtjeve za hranu kućnih ljubimaca. Vlasnici hranu za ljubimce sami donose, jer većina ima posebnu vrstu koju vole, kažu u Hiltonu.

 Na brojnim Internet stranicama posvećenima kućnim ljubimcima koji putuju s vlasnicima, dodajmo, često se spominje dubrovačko sklonište za životinje na Žarkovici kao mjesto koje u Dubrovniku nikako ne treba zaobići. Izdvaja se Lapad kao mjesto za ugodne šetnje s ljubimcima koji su dobrodošli na svim taracama lokala,  a  posebno se pohvaljuje odnos prema tzv slobodnoživećim mačkama u našemu Gradu. Treba reći da  Dubrovnik ima i posebnu plažu za pse, u Solitudu. 

30. travanj 2024 19:39