StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoKAKO ĆEMO SE ZABAVLJATI?

Više od 80 posto turista vjerojatno će biti cijepljeno pa neće biti problema, ali selektiranje gostiju nije dobro za turizam!

Piše Maja Rilović Koprivec
12. svibnja 2021. - 07:24

Cijepljeni, preboljeli, ili freško testirani, a negativni – to će sudeći po najavama biti put povratka na staro kada je u pitanju turizam, odnoso sva veća okupljanja. Po uzoru na druge zemlje i naš nacionalni stožer radi testna okupljanja više ljudi koji bi trebao potvrditi da je u populaciji manje zaraženih, a ovoga tjedna trebao bi biti održan prvi testni poslovni domjenak bez zaštitnih maski i održavanja socijalne distance.

image
Metar i po razmaka u publici na otvorenom
Bozo Radic/Cropix

Najavljuje se i mogućnost održavanja koncerata bez epidemioloških mjera što će ovisiti o tome koliki će postotak građana biti cijepljen, pa će se već ovoga vikenda održati javno cijepljenje za izvedbene umjetnike, glazbenike, glumce, plesače. Planira se da prvi veći koncert bude u u lipnju na kojeg će se moći uz QR kod. Uz ubrzano cijerpljenje sve bi to trebalo proći testne faze do srpnja, kada se u Dubrovniku održava najdulja manifestacija i okupljanje  Dubrovačke ljetne igre.

Predstave i koncerti uz distancu

Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović kaže kako održavanje 72. Igara trenutno planiraju u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, što je otprilike situacija kao i lani. - To podrazumijeva održavanje fizičke distance odnosno 1,5 metar udaljenosti između sjedećih i stajaćih mjesta te udaljenost od 4 metra između publike i izvođača na sceni. U skladu s time ćemo za par tjedana početi i s online prodajom ulaznica. U kontaktu smo s Ministarstvom kulture i medija, pratimo upute nadležnih tijela i nadamo se poboljšanju epidemiološke situacije te ublažavanju mjera i ograničenja. Kada i ukoliko do toga dođe, Igre će sukladno prilagoditi svoje poslovanje – navodi Ivana Medo Bogdanović.

image
 Ivana Medo Bogdanović
Tonci Plazibat/Cropix

Ministarstvo kulture i medija te HGK predstavili su i novu platforma Sigurna okupljanja koja bi trebala pomoći povratku u normalu za organizatore događanja i posjetitelje željne masovnijih okupljanja. Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštovanja važećih epidemioloških mjera. Nositelji su platforme uz Stožer civilne zaštite RH i HZJZ i nakon testnog perioda i javne rasprave do 20.svibnja, u prvoj fazi trebao bi obuhvaćati događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj.

Povratak 'normalnog u srpnju

Uz industriju kreative i kulturnih manifestacija, masovnija okupljanja znače i putovanja. Nastavi li broj zaraženih opadati i zemlje se otvarati za putovanja do srpnja i Dubrovnik bi trebao 'okusiti' brojniji dolazak turista. Dubrovačke agencije pozorno prate kakva će biti situacija oko COVID putovnica, odnosno tko će i kako moći putovati. Veliki dio agencija do lani je živio od organizicije izleta iz Dubrovnika u Međugorje, Mostar i Kotor, odnosno Boku kotorsku što je u sadašnjim okolnostima nemoguće bez kršenja mjera, a prije pandemije to je bila popularna i financijski vrlo isplativa ponuda. Daniel Marušić,vlasnik Dubrovnik travela i predsjednik strukovne grupe agencija pri županijskoj HGK kaže kako pozdravljaju svaku inicijativu koja ide za time da se gostima olakša dolazak.

image
Daniel Marušić
Tonci Plazibat/Cropix

- Nije dobro razdvajati ljude na cijepljene i necijepljene, selektiranje gostiju nije dobra solucija za turistički sektor. Trebalo bi pronaći bolje rješenje nego što je degradacija turista jer to nije turizam. Nadam se da su ovo odluke za trenutno stanje i da će se kroz mjesec dana situacija promijeniti nabolje jer ništa nije zacrtano. Vjerujem da će više od 80 posto turista biti cijepljeno  ovoga ljeta pa ne vjerujem da će biti problema, ali ne mislim da trebamo zatvarati vrata necijepljenima - kađe Marušić koji optimistično očekuje kako će se s  prvim danima srpnja sve vratiti u normalno stanje i da će na snazi biti samo najosnovnije epidemiološke mjere.

Izleti van Hrvatske teško mogući

  - Kada je riječ o prekograničnim izletima tu ovisimo i o situaciji u tim zemljama i njihovom odnosu prema turistima pogotovo ako dolaze iz zemalja izvan EU koji su najpoželjniji jer su i nakon rata Izraelci i Rusi bili naši prvi gosti. Definitivno mislim da neće biti toliko niti potraženje za prekograničnim izletima, no svakako će se ponuda prilagoditi potražnji – govori Marušić i dodaje kako je sada prilika da zadržimo gosta što duže na odmoru u Dubrovniku jer od toga koristi imaju svi, a ne da on svoj odmor provede drugdje, a u Dubrovnik dođe obići zidine i napraviti fotografiju sa Srđa i Straduna - govori Marušić i ističe kako je trenutak iskoristi situaciju da gosti što dulje budu ovdje.

Bez obzira na potražnju, već sada je važno znati što će se i kako moći ponuditi gostima ovog ljeta. U sadašnjim okolnostima predpandemijska ponuda Dubrovnika gdje su gosti u prosjeku boravili jedva tri dana, sigurno neće biti popularna.

20. travanj 2024 15:53